Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přírodní antibiotika

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5775x )

Antibiotika jsou látky používané k léčbě nebo prevenci různých infekčních onemocnění způsobených bakteriemi, v menší míře mohou působit i na některé druhy hub a parazitů. Nejsou však účinná při virových onemocněních. Jejich nevhodné předepisování i na infekce nebakteriálního původu, způsobuje nejen jejich neúčinnost při léčbě těchto infekcí, ale také zvyšující se rezistenci některých bakterií proti běžně používaným antibiotikům.

shutterstock.com

V počátcích nemoci ale dokážou tělu pomoci přírodní antibiotika, která působí na organismus komplexně. Bojují většinou současně proti bakteriím, virům i plísním, a ještě k tomu podporují zvýšení imunity. Jejich účinky sice nastupují pomaleji než u synteticky vyrobených antibiotik, ale na rozdíl od nich neničí střevní flóru, nemají vedlejší účinky a dokážeme je zpracovat beze zbytku. Navíc mohou fungovat jako účinná prevence.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

Česnek

Česnek se v lidovém léčitelství využívá k posílení obranyschopnosti, při chřipce, nachlazení a bolestech v krku, zevně pak při bolesti v uchu, bolestech zubů, na bradavice, opary i plísně nebo k hojení ran. Vhodný je také při infekcích močových cest a ledvin. Používá se nejlépe čerstvý a měl by pocházet z dobrého (ideálně domácího) zdroje. Tepelnou úpravou se postupně ztrácí většina účinných látek. U citlivých osob může způsobit zažívací potíže. K dostání jsou také přípravky ve formě tablet, které můžete zakoupit v lékárně.

Cibule

Podobné účinky má i cibule. Díky silicím s obsahem síry a flavonoidům působí příznivě při nachlazení a postižení dýchacích cest. Podává se rovněž jako podpůrný prostředek k rozpouštění hlenů, usnadnění vykašlávání nebo při ucpaných dutinách. Cibulová šťáva působí dezinfekčně, a to nejen zevně – při štípnutí hmyzem, drobném poranění apod., ale také vnitřně proti parazitům. Vyzkoušet můžete cibulovou šťávu, která vznikne naložením čerstvě nakrájené cibule do cukru, případně do medu, nebo třeba cibulový čaj.

Křen

Také křen má velké množství vonných prchavých a silně účinných látek, které zabíjejí bakterie a viry. Kromě toho obsahuje lysozym, což je přírodní antibakteriální enzym. Používá se nejen jako prevence díky vysokému obsahu vitaminu C, ale i při léčbě nachlazení, které je spojeno se zahleněním a zalehlými dutinami, nebo jako podpůrná léčba při zánětech mandlí a angíně, neboť má výborné protizánětlivé vlastnosti. Působí i proti střevním parazitům. Účinná je inhalace čerstvě nastrouhaného křenu. Pokud nesnášíte křen jako takový a rádi byste využili jeho sílu, naložte jej do medu!

Zázvor

Zázvor obsahuje cenné éterické oleje, některé vitamíny skupiny B, vitamín C a E a minerální látky - draslík, vápník, železo, selen a síru. Obsahuje látku gingerol, která spolu se zázvorovými silicemi má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zázvor je používán jako preventivní prostředek proti nachlazení. Jednak zahřívá organismus, aktivuje cévní systém a podporuje pocení, dále snižuje horečku a čistí dýchací cesty. Na zázvor byste se tedy měli zaměřit v době, kdy všichni kašlou a kýchají, protože podporuje obranyschopnost a posiluje imunitní systém.

Čtěte také: Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Tea tree olej

Preparáty s obsahem tea tree olejem mají silný dezinfekční, antibakteriální i protiplísňový efekt a v lékárnách je jich na výběr opravdu velké množství. Univerzálním přípravkem je přímo čistý tea tree olej, který se podle účelu použití dávkuje buď přímo – k masážím a potírání drobných ran, popálenin, plísní i oparů, nebo se ředí po kapkách do vody – ke kloktání při bolesti v krku, do koupele a k inhalacím při nachlazení, rýmě nebo postižení dýchacích cest.

Rakytník

Sytě oranžové bobule jsou bohaté na obsah vitaminů (zejména vitaminu C a A), minerálů a dalších látek. Díky těmto látkám se významně podílí na podpoře imunitního systému, zvyšují odolnost proti infekcím a nemocem. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu. Při rýmě a chřipce rakytník velmi účinně rozpouští hleny, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje dýchací cesty. Zlepšuje zdravotní stav pacienta při rekonvalescenci, působí příznivě na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních a podporuje činnost plic. Rakytník má také antidepresivní účinek, zvyšuje odolnost proti stresu a podporuje detoxikaci organismu. Vědecké výzkumy potvrdily i jeho protinádorové účinky. V lékárně jej zakoupíte ve formě sirupu, oleje nebo želatinových tobolek.

Med

Med je beze sporu jedním z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních antibiotik, které bylo kdy používáno. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Med může být prevencí i lékem rýmy, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipky, civilizačních chorob a dalších obtíží. Důležité je sehnat kvalitní domácí med a do čaje jej přidávat, až když má teplotu kolem 50°C. Je vhodná i kombinace s cibulí, zázvorem nebo kurkumou. Opravdovým skvostem se silnými a ověřenými antibiotickými a antimykotickými účinky je pak med manukový. Jedná se o med nejvyšší kvality vhodný k léčebným účelům. Při užívání antibiotik dokáže dokonce zvýšit jejich efektivnost.

Propolis

V případě, že netrpíte alergií na včelí produkty, je propolis velmi účinné přírodní antibiotikum. Jde o oranžovou až hnědou lepkavou látku, kterou si včely vytvářejí z pryskyřic a rostlinných šťáv. Kvalitní propolis můžeme získat přímo od včelaře.
Nejčastěji se prodává ve formě tinktury nebo masti. Účinný je při nachlazení, anginách a zánětlivých procesech kdekoli na těle.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Další přírodní antibiotika

Lichořeřišnice

Jedná se o léčivou rostlinku, která má neobvykle široké spektrum léčivých účinků, a to především v posílení imunity a léčbě zánětů nejrůznějšího původu. Od zánětů močových cest, prostaty a gynekologických zánětů až po záněty v krku, nosohltanu, záněty průdušek nebo plic, a to díky svým silným antibakteriálním a antivirotickým účinkům. Používá se sušená nať, listy i semena, případně se může přidat do salátů čerstvá. V lékárně ji pak můžete zakoupit také ve formě kapek nebo tablet.

Třapatka nachová

Léčivé účinky třapatky jsou rozsáhlé: posiluje imunitu organismu a tím zvyšuje jeho odolnost, pomůže při léčbě katarů horních cest dýchacích, při chřipce i běžném nachlazení. Používá se k prevenci infekčních chorob i léčbě angíny, při chronických zánětech močového měchýře či prostaty jsou její účinky vynikající. Tiší záněty mízních uzlin a potlačuje sklon ke hnisání.

Tymián

Tato bylinka působí skvěle na suchý kašel – pomáhá tvořit hlen a tak zamezuje právě tomu dráždění v krku. Zabraňuje vývinu a množení choroboplodných zárodků. Používá se hlavně do čajů na průdušky a výborný je z něj sirup právě proti kašli.

Šalvěj

Bylo prokázáno, že šalvěj hubí široké spektrum bakteriálních původců chorob, proto se šalvěj velice úspěšně používá k léčbě ran, při angínách – jako kloktadlo, zánětech močových cest. Rozmělněný šalvějový list pomáhá při oděrkách, desinfekci ran. Pomáhá také v dutině ústní – pomocí kloktadla si pomůžete od aftů, bolesti v krku a krvácení dásní.

Lapacho rudé

V začátcích nachlazení, rýmy a při zánětech průdušek nebo dutin připravujeme čaj z drtě vnitřní kůry stromu lapacha. Působí na viry, bakterie i plísně. Do čtvrt litru vroucí vody dáme lžičku lapacha a potom ještě pět minut vaříme, stáhneme a necháme louhovat přibližně čtvrt hodiny. Pijeme vlažné, po doušcích – denně se doporučuje vypít od dvou deci do dvou litrů. Někdy vzniká na rostlinu  alergie, a proto je dobré vyzkoušet nejdříve malé množství. Pozor! S léčbou nezačínejte, pokud máte horečku!

Saturejka

Saturejka celkově posiluje imunitu, má antibakteriální a antimykotické účinky zejména při zánětech a hojení ran včetně pásového oparu. Tinkturu užíváme preventivně v množství třikrát denně deset kapek nebo při akutních stavech třikrát denně až třicet kapek.

Brusinky

Brusinky mají silné antibakteriální a antivirotické účinky. Extrakty se využívají především k prevenci a léčbě zánětů močových cest, jako podpůrná terapie při střevních infekcích a inkontinenci. Osvědčily se rovněž v boji proti nepříjemným oparům. Konzumovat můžete jak čerstvé, tak suché plody, marmeládu nebo šťávu.

Grapefruitová jadérka

Extrakt z grepových jader má prokázané silné účinky proti bakteriím, virům, plísním i parazitům. Zakoupit jej můžete ve formě kapek nebo tablet v lékárně. Extrakt můžete vyzkoušet k inhalacím při zánětech nosních dutin, ke kloktání nebo potírání při zánětech v krku a ústech, k léčbě oparů, bradavic a plísní. Při nachlazení a infekcích dýchacích cest se extrakt užívá vnitřně. Zkuste jej někdy zvolit namísto kombinovaných přípravků, které se nejčastěji kupují při prvních příznacích rýmy a nachlazení a které bohužel pouze potlačují příznaky těchto nemocí.Výtažky z malého semínka z grapefruitu zabraňují množení bakterií, virů a plísní. Mají opravdu širokospektrální účinky, přičemž nepoškozují prospěšnou bakteriální střevní flóru.

Chlorella

Chlorella patří mezi sladkovodní řasy a je považována za jednu s nejefektivnějších přírodních látek, samozřejmě také s antibiotickým účinkem, za který zodpovídá účinná látka chlorellin. Kromě jiných, téměř širokospektrých účinků se využívá k posílení imunity v období chřipek a nachlazení, použít se dá rovněž k léčbě zánětů a zlepšení celkové odpovědi organismu na setkání s patogenními organismy. Nezanedbatelný je vliv i na podporu osídlení střeva přirozenou mikroflórou, což lze využít při a po užívání antibiotik. Zvýšené opatrnosti je zapotřebí pouze na začátku kúry, neboť u citlivějších osob může vyvolat nepřiměřeně silnou reakci v podobě průjmů a zvracení.

Tato přírodní léčiva však mohou mít svá omezení a nemusí být vhodná pro všechny. Zvláště užíváte-li dlouhodobě léky na chronická onemocnění se o jejich použití poraďte se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně? Nechte si změřit CRP.

V rámci léčby je také důležitý klidový režim, dostatek tekutin a spánku. Pokud se objeví zvýšená teplota, nesnažte se ji ihned potlačit. Začněte ji řešit v případě, kdy se na teploměru objeví hodnota 38,5°C a více. Pokud se stav nelepší ani po cca 3 dnech, nebo se dokonce zhorší, případně nedaří-li se vám srazit horečku, je dobré navštívit praktického lékaře.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce