Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příspěvky pojišťoven na očkování proti meningitidě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15493x )

Meningokokové infekce jsou závažná bakteriální onemocnění způsobující zánět mozkových blan (hnisavé meningitidy) nebo celkové horečnaté onemocnění (sepse, šok). Nemoc má velmi často dramaticky rychlý průběh, kdy v krátké době, během pouhých několika hodin, dojde z plného zdraví k životu ohrožujícímu selhání organizmu. Prevenci invazivního meningokokového onemocnění představuje očkování. Jaký příspěvek nabízí vaše pojišťovna?

shutterstock.com

Meningokokové onemocnění může postihnout kohokoli. Za nejvíce ohroženou skupinu jsou však považovány především děti do 4 let věku a dospívající od 15 do 19 let. Klíčovou podmínku pro uzdravení pacienta představuje včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby pomocí antibiotik.

Prevenci invazivního meningokokového onemocnění představuje očkování. Podle doporučení Vakcinologické společnosti ČLS JEP je očkování vhodné zejména pro děti ve věku do dvou let, děti mezi 13 až 15 lety, adolescenty a mladé dospělé, především před vstupem do nového kolektivu, kde jsou obě věkové skupiny vystaveny zvýšenému riziku infekce. Imunita po očkování proti této nemoci nastupuje za 1-2 týdny po aplikaci vakcíny.

Každá ze sedmi českých zdravotních pojišťoven poskytuje svým klientům příspěvek na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění, tedy i na očkování proti meningikové meningitidě. Jaký příspěvek nabízí vaše pojišťovna?

Příspěvky pojišťoven na očkování proti meningitidě

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

Příspěvek na očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění můžete využít na jedno nebo více očkování v rámci tohoto programu do celkové výše 500 Kč. Podmínkou je členství v preventivním programu Klub pevného zdraví.

Příspěvek na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění pro děti do 18 let:

Příspěvek na očkování nehrazená z veřejného zdravotního pojištění pro dospělé od 18 let:

Jak získat příspěvek?

Předložte doklad o zaplacení očkovací látky proti danému onemocnění (ne starší než 3 měsíce) a potvrzení o její aplikaci na kterékoli pobočce VZP nebo je můžete zaslat poštou spolu se Žádostí o příspěvek z fondu prevence. 

Příspěvek je poskytován na očkovací látku. K žádosti o příspěvek na očkování proti chřipce a meningokokovým nákazám je třeba doložit Čestné prohlášení – očkování není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Pokud je dítě očkováno u jiného než registrujícího lékaře předkládá klient k žádosti Čestné prohlášení – očkování dítěte u jiného než registrujícího lékaře. K žádosti o příspěvek na očkování proti vzteklině Čestné prohlášení – očkování proti vzteklině v rámci plánovaného vycestování. 

Podrobné podmínky k čerpání příspěvků naleznete zde.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna od tohoto roku navýšila částky, které svým pojištěncům na pokrytí vakcinací poskytuje. V rámci prevence přispívá na všechna očkování proti infekčním onemocněním nehrazená z veřejného zdravotního pojištění u dětí částkou až 1500 korun a dospělým až 1000 korun, příspěvek je poskytován na kteroukoliv dávku/vakcínu očkovacího cyklu, není poskytován na aplikaci vakcíny.

Realizace příspěvku:

K čerpání příspěvku  je nutno předložit:

  • Občanský průkaz
  • Občanský průkaz zákonného zástupce dítěte (v případě, že dítě není v občanském průkaze uvedeno, nutno předložit průkaz pojištěnce – dítěte nebo rodný list)
  • Očkovací průkaz s uvedenou aplikací očkovací látky, dávky nebo potvrzení od lékaře o aplikaci.
  • Daňový doklad o zaplacení očkovací látky (nehradí se aplikace), vč. názvu očkovací látky a upřesnění k jakému očkování je určeno.

Bližší informace zde.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV ČR)

Pojištěnec, který absolvoval očkování, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, může jednou ročně čerpat příspěvek až do max. výše 500 Kč.

Specifické podmínky:

  1. pro uznání příspěvku je nutno předložit platný očkovací průkaz nebo doklad od lékaře, ve kterém bude uvedena očkovací látka, datum aplikace, podpis a razítko lékaře,
  2. příspěvek se poskytuje současně na nákup a zároveň i na aplikaci,
  3. příspěvek lze čerpat na kteroukoliv dávku,
  4. doklad o nákupu očkovacích látek může být také z roku 2017, ale je předložen současně s dokladem o aplikaci očkovací látky od 1. 1. 2018 do 15. 12. 2018.

Podrobnější informace zde.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)

Očkování pro dospělé

Výše příspěvku: max. 500 Kč jednou v roce pojištěncům od 18 let věku na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, a to na kteroukoli dávku očkovacího cyklu. Příspěvek nelze poskytnout na doplatek částečně hrazené vakcíny.

Očkování pro děti

Výše příspěvku: max. 1000 Kč jednou v roce pojištěncům do dovršení 18 let věku na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, a to na kteroukoli dávku očkovacího cyklu. Příspěvek nelze poskytnout na doplatek částečně hrazené vakcíny.

Co je třeba předložit:

  • Vyplněnou a podepsanou žádost.
  • Originál dokladu o nákupu vakcíny a o úhradě aplikace a kopii očkovacího průkazu se zaznamenaným očkováním, nebo potvrzení od lékaře o aplikaci.

Bližší informace zde.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

Na očkování poskytujeme kredit až ve výši 300 Kč. Doporučujeme žádat o příspěvek prostřednictvím programu VITAKONTO, se kterým je možné získat na očkování mnohem vyšší částku až do výše plné úhrady očkování včetně aplikace.

Podrobnější informace naleznete zde.

Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (RBP ZP)

Poskytuje v rámci Balíčku prevence příspěvek do 1.000 Kč všem svým klientům na úhradu kteréhokoliv preventivního očkování nehrazeného z veřejného zdravotního pojištění, kromě očkování do ciziny.

Více informací zde.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZP ŠKODA)

Poskytuje svým klientům tyto příspěveky:

Děti

  • Meningokok B - 800 Kč. Do věku 5 let, na každou dávku očkování po ukončení základního očkovacího schématu.
  • Meningokok C - 400 Kč. Bez omezení věku.

Dospělí

  • Meningokok C - 400 Kč.

K proplacení poplatku za očkování pojišťovna vyžaduje předložení originálního dokladu o úhradě očkování, očkovacího průkazu nebo jiného písemného dokladu o provedeném očkování potvrzené praktickým lékařem.

Bližší informace zde.

Pro kompletní znění podmínek kontaktujte svoji pojišťovnu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce