Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problém s lupy? Zbavte se jich nadobro

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6877x )

Přestože drolící se šupinky kůže nepředstavují zdravotní riziko, jejich výskyt může být velmi nepříjemným estetickým problémem. Jsou vidět jak ve vlasech, tak spadané na oblečení. Má je na svědomí narušená vlasová pokožka, jež se brání nadměrnou tvorbou zrohovatělých buněk. Jaké jsou příčiny vzniku lupů a co v boji s nimi zabírá?

Dobrá rada
shutterstock.com

Lupy jsou banální kožní neduh, s nímž se setká až polovina populace. To nemění nic na tom, že lidem, kteří jimi trpí, dokážou pěkně znepříjemňovat život. Úporné svědění hlavy, škrábání a drobné šupinky, které jsou na zvláště tmavém oblečení viditelné. I když lupy trápí velké procento lidí, dá se s nim efektivně bojovat.

Nejsou lupy jako lupy

Z dermatologického hlediska se nejedná o nic jiného než kožní onemocnění projevující se olupováním vrchní šupinaté vrstvy pokožky. Přirozeně se lidská pokožka obnovuje v řádu dní, v případě výskytu lupů je tento interval výrazně kratší a proces obnovy tak rychlejší. Odumřelé šupinky se hromadí a následně drolí z vlasové pokožky. Tvorba lupů bývá také spojena se zvýšenou produkcí kožního mazu.

Rozlišujeme mezi dvěma typy, suchými a mastnými. Zatímco ty suché jsou menší, mají tendenci se sypat a jsou méně svědivé, ty mastné zůstávají zachyceny na pokožce a ulpívají na místě. Hůře se proto odlupují, což může vést k většímu podráždění a silnějšímu svědění. Potíže s tímto druhem lupů může být doprovázen i nepříjemným zápachem. Abyste věděli, jak s lupy bojovat, musíte znát příčinu jejich vzniku. To vám umožní pro příště se podobné estetické pohromy vyvarovat.

Jaká je příčina vzniku lupů?

Faktorů zodpovědných za výskyt těchto nevzhledných šupinek je hned několik. Nejčastěji je tento problém způsoben příliš agresivními přípravky na vlasovou hygienu, chybným postupem při mytí. Příčinou může být ale i nevhodná strava, stres, hormonální a psychosociální vlivy. Neblahý vliv mohou mít pokrývky hlavy z nevhodných materiálů, např. vlny či polyamidové příze.

Přemnožené kvasinky

Na vině však mohou být i přemnožené kvasinky v lidském těle. Ty jsou přirozenou součástí pokožky hlavy, ovšem přemnoží-li se, může nastat reakce v podobě vzniku kožního onemocnění. Léčba je v tomto případě jiná a je na místě se poradit s dermatologem či přímo trichologem. Ten provede zevrubné vyšetření vlasové pokožky, pomocí něhož stanoví velmi přesně diagnózu a zvolí léčebný postup zacílený přímo na konkrétní problém.

Jak na lupy?

V prvním případě můžete chybu napravit sami tím, že si pořídíte šetrnější šampon určený pro citlivou pokožku. Během mytí si dávejte pozor, abyste hlavu agresivně nedrhli. Šampon důkladně vymyjte, a to zásadně vlažnou vodou, teplá stimuluje činnost mazových žláz. Z toho důvodu také omezte fénování horkým vzduchem a kštici nezatěžujte množstvím stylingových produktů. Pokud si vlasy barvíte či zesvětlujete, dopřejte vaší hřívě péči v podobě speciální kosmetiky pro suché a poškozené vlasy se schopností vlasy napravovat, regenerovat a vyživovat do hloubky.

Internetová Lékárna.cz nabízí tyto produkty.

Zapracujte komplexně na vaší životosprávě a pitném režimu. Zvyšte příjem vitaminu B, obsaženého v masu, vejcích a kvasnicích, a tělu dodejte selen a zinek. Zdrojem těchto prvků jsou například ořechy, semínka a ryby. Za vyzkoušení rovněž stojí některé potravinové doplňky pro zlepšení kvality vlasů.

Čtěte také: K pěkné kštici pomůže kosmetika, ale i kvalitní strava

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Vši - nebezpeční společníci

Zavšivení je parazitární onemocnění jehož původci jsou příčinou pestrých kožních příznaků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce