Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Problém zvaný vetchozrakost

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11224x )

Populace České republiky stárne, což již téměř dvacet let potvrzují různé statistické průzkumy. Předloňské tuzemské sčítání lidu ukázalo na zajímavou demografickou situaci: v ČR žije téměř 5 300 000 obyvatel starších čtyřiceti let. A právě v tomto věku se začíná projevovat u většiny lidí vetchozrakost.

shutterstock.com

Podle některých odborných studií postihne vetchozrakost až 83 % Evropanů. Moderní refrakční chirurgie si však s tímto problém dokáže velmi dobře poradit – klinika Lexum nabízí například implantaci speciální trifokální nitrooční čočky, která umožňuje ostré vidění na všechny vzdálenosti, tzn. na dálku, na střední vzdálenost zhruba 70 cm (například pro práci na počítači) i na blízko.

MUDr.Hlinomazová Zuzana„Vetchozrakost neboli ztrátu přirozené schopnosti oční čočky zaostřit na blízké předměty, nelze popsat jako onemocnění, není to totiž oční vada v pravém smyslu slova, ale přirozený důsledek stárnutí organismu, kdy se s věkem mění struktura oční čočky,“ říká lékařská ředitelka Evropské oční kliniky Lexum docentka Zuzana Hlinomazová.

Řešením je zákrok, při němž se pomocí laseru změní lomivost rohovky, a tím i celého oka. Po zákroku zvaném LBV (Laser Blended Vision) vidí pacient ostře jedním okem na dálku a druhým na blízko nebo na střední vzdálenost. Ne každému však toto řešení vyhovuje, vyžaduje proto důkladná předoperační vyšetření a zjištění, zda je pacient pro tento zákrok vhodným adeptem.

Operační zákrok, kdy je vyměněna původní čočka a nahrazena dioptricky vhodnější umělou čočkou, se nazývá RLE (Refractive Lens Exchange), v presbyopickém věku též PRELEX (Presbyopia Lens Exchange). Při implantaci umělé nitrooční čočky do oka má pacient na výběr z několika možností. Monofokální nitrooční čočka odstraní dioptrie pouze na jednu vzdálenost (většinou na dálku), multifokální nitrooční čočka vyřeší dioptrie na obě vzdálenosti, na blízko i na dálku. Nejmodernější metodou léčby je implantace trifokální nitrooční čočky, která umožňuje ostré vidění na všechny vzdálenosti, tzn. na dálku, na střední vzdálenost zhruba 70 cm i na blízko. Na rozdíl od běžné multifokální čočky tato nová čočka zlepšuje vidění i na střední vzdálenost, potřebnou například pro práci s počítačem. Splňuje tak stále vyšší nároky pacientů v produktivním věku na kvalitu vidění.

„Pomocí tohoto zákroku tedy zároveň řešíme i další oční vady, především hypermetropii (dalekozrakost) a myopii (krátkozrakost), jejichž prevalence je u Evropanů kolem 11,6 % u hypermetropie a 26,6 % v případě myopie (dle tzv. Rotterdam Study na více než 6,5 tisících osob nad 55 let). Ve většině případů tak pacienti po zákroku nepotřebují korekci vůbec,“ doplňuje docentka Zuzana Hlinomazová.

Přečtěte si také

Každá druhá žena ve vyšším věku trpí osteoporózou

Seniorům může očkování zachránit život

Šilhavé oči srovnají nastavitelné stehy

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce