Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na problémy s dechem si nezvykejte, dají se řešit

( Renata Vyšínová | přečteno: 13674x )

Alespoň jednou ročně stůně s dýchacími cestami 71 procent lidí. Dvakrát až třikrát za rok potrápí dýchací cesty 44 procent lidí. Ačkoli jdou se svými obtížemi k lékaři, neslyšela třetina respondentů průzkumu na Ordinace.cz nikdy o spirometrii – jednoduchém a dostupném vyšetření, které by pomohlo odhalit příčinu jejich opakujících se obtíží.

shutterstock.com

Spirometrie tedy není pro lékaře vyšetřením, které by automaticky volili, když se k nim pacient vrací s dýchacími obtížemi. Přes to, že by právě ona mohla objasnit příčinu obtíží. Výhody spirometrie potvrzuje i prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti:„Spirometrie je jednoduchá, dostupná a nezatěžuje pacienty. Může odhalit začínající plicní onemocnění a umožnit léčbu včas, čímž dáme pacientům větší šanci na úspěch. Přes to je spirometrie vyšetřením, které i lékaři mnohdy podceňují.“

Průzkumu na Ordinace.cz se účastnilo 283 lidí. 93 procent uvedlo, že nemoci dýchacích cest považuje za závažné. Přes sedmdesát procent respondentů uvedlo, že mají problémy s dýchacími cestami, ale jen 67 procent ví, co je vyšetření na spirometru a jen 48 procent ho někdy absolvovalo. Tyto rozdíly jen potvrzují slova profesora Kolka a stávají se také důvodem, proč odstartovala kampaň, která má toto vyšetření pacientům i lékařům představit a informovat je o jeho výhodách. Pak by se mohl změnit i fakt, na který průzkum také ukázal – jen 38 procent pacientů se o spirometrickém vyšetření dozvědělo od lékaře, ostatní si museli informace zjišťovat na internetu, v tisku nebo od těch, kteří ho již absolvovali.

Proč pacienti na spirometrii chodí? Ti, kteří se účastnili průzkumu uvedli jako nejčastější příčinu astma, alergie - a to jak u dospělých, tak i u dětí. Dalším důvodem byla chronická obstrukční nemoc a ve dvou případech i zjišťování fyzické kondice v rámci tréninku u sportovců.

Co vědí pacienti o spirometrii?

Průzkum měl zjistit i to, jaké informace o spirometrii mezi lidmi kolují, co o ní pacienti vědí. I když se s ní víc jak dvacet procent potkalo poprvé na Ordinace.cz, dokázali ji ti poučenější charakterizovat docela výstižně:

  • Jde o vyšetření kapacity plic, ze kterého lékař pozná stupeň poškození.
  • Je nebolestivé, jen foukáte do přístroje a tím lékař zjistí, zda jsou vaše plíce a dýchací cesty v pořádku.
  • Jde o vyšetření nutné pro diagnózu a léčbu potíží s dýcháním…

O svých zkušenostech se spirometrií mluví ve videu i olympionik Lukáš Bauer a také tenistka Petra Kvitová.

Jak ukázala bezplatná měření v rámci Světového dne spirometrie, je pro mnohé lidí velkým překvapením, že se dá nějak měřit dech. Udivuje je, že by jim mohl lékař po několika minutách říci, proč pořád pokašlávají, zadýchají se i do malého kopce nebo mají tlak na plicích. "Lidé si často na své dýchací potíže zvyknou a berou je jako nutné zlo. Myslí si, že když kouří nebo mají pár kilo navíc, musí se s dušností nebo občasným kašlem prostě vyrovnat. Není to pravda, jakýkoli diskonfort v dýchání by měl být právě spirometrií prověřen," říká profesor Kolek.

Bohužel to ale vypadá tak, že na pravidelnou spirometrii nedocházejí ani pacienti s astmatem, alergií. Jak prokázal průzkum Ordinace.cz, jsou někdy s těmito chorobami léčeni, aniž by o spirometrii slyšeli. „A přitom - spirometrie u pacientů s bronchiální obstrukcí je srovnatelná s vyšetřením glykémie u diabetika, či změřením krevního tlaku u hypertonika. Přesto se stále setkáváme s podceňováním významu tohoto vyšetření a chybným opomenutím jeho provedení. Dokud nezačnou lékaři pacienty na spirometrii posílat, bude přetrvávat stav, kdy mnoho pacientů s asthma bronchiale či s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) není včas diagnostikováno a není tak zahájena včasná terapie,“ doplňuje primářka MUDr. Jarmila Fišerová, Oddělení funkčního vyšetřování, KZ-Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem a zároveň členka České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.


 

partner_1.png

Diskuse k článku
fritzlová božena

po 30 minutách chuzese mě špatně dýchalo a dost jsem se potila děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce