Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Probuďte k životu vlasy přešlé mrazem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3295x )

Teploty pod bodem mrazu jsou pro pokožku hlavy i samotné vlasy nepřítelem číslo jedna. Mráz vlasy vysušuje a zbavuje síly a odolnosti. Bez pravidelné hydratační a vyživující péče nejsou schopny uzamknout uvnitř vlasového vlákna potřebné množství vlhkosti. Vlasové vlákno tím pádem křehne, vysouší se a je náchylnější vůči mechanickému, chemickému i tepelnému poškození. Jak napravit poškozené vlasové vlákno do hloubky a docílit pružných, pevných a zdravých pramenů?

shutterstock.com

V zimě vlasy a pokožka hlavy často trpí takovými neduhy, jako je suchost, lámavost, zvýšené vypadávání, výskyt lupů a matný vzhled bez lesku. Přechody mezi vytápěnými místnostmi a venkovními mrazy může naše vlasy velmi poškodit a zanechat je mdlé, křehké a bez života. Ženy, kterým během roku vypadávají vlasy, obvykle s nástupem zimy vybírají z kartáče dvakrát tak větší množství vlasů než obvykle. Podle vědeckých výzkumů za nadměrné vypadávání vlasů v zimě mohou krátké dny a nedostatek slunečního svitu. Dostatek světla je nutný pro produkci specifických hormonů melatoninu a prolaktinu, které přímo ovlivňují růst vlasů. Nečekejte proto se speciální péčí až na jaro. Už během zimy je nejvyšší čas zahájit hloubkový regenerační program, který vlasy posílí už od kořínků, vyživí je a dodá jim pevnost a lesk.

Čtěte také: Zbavte se věčně mastných vlasů! Plán, jak to změnit

Intenzivní hydratace

Důležitým parametrem určujícím kvalitu vlasů je vlhkost. Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody, a to jak na povrchu, tak uvnitř. Právě vlhkost je to, co ovlivňuje pevnost, pružnost a tvarovatelnost vlasu. Během zimy je však schopnost vlasu absorbovat vodu narušena a v závislosti na vnějších vlivech neustále kolísá.
„Obzvláště v suchém prostředí významně klesá vlhkost obsažená ve vlasu, odpařuje se a společně s ní dochází i k úbytku cenných živin. Ty odcházejí malými trhlinkami na povrchu poškozeného vlasového vlákna,“ vysvětluje vlasová expertka kadeřnické kosmetiky Nouvelle Renata Gacká.

„Proto je nutné poškozené vlasové vlákno zacelit a pomoci mu udržet si v zásobě dostatečné množství vody. Používejte přes zimu speciální hydratační masky a zábaly, které vlákno vyhladí a zpevní. Nebude se tak zbytečně lámat a zároveň přesušeným pramenům dodáte potřebnou vláhu a živiny,“ dodává Gacká.

Čtěte také: Problém s lupy? Zbavte se jich nadobro

Jídelníček a psychika

Na kvalitě vlasového porostu se také projevuje celková životospráva. Důležitá je pestrá strava bohatá na ořechy, semínka, ryby, za studena lisované oleje a tmavé druhy zeleniny. Vlasům prospívají i mořské řasy, potravinové doplňky s obsahem aminokyseliny methionin a zvýšený přísun minerálů jako hořčík, zinek a křemík. V zájmu vlasů je dobré vyhnout se nevhodným tukům, cukru, omezit sůl a pokud možno vyřadit pití kávy a alkoholu.

Čtěte také: Potraviny pro zdravé vlasy

Masáž na prokrvení pokožky hlavy

Prokrvení pokožky hlavy stimuluje činnost vlasových folikul, které tak lépe pracují a produkují silnější, odolnější vlasy. Mikromasáž je navíc velmi příjemná. Je to výborná psychická i fyzická relaxace, která uvolňuje od nakumulovaného napětí. Provádějte ji pomalými krouživými pohyby bříšky prstů. K masírování můžete využít i vhodný kartáč s podmínkou, že nemá ostré hroty. Vhodné je tupé zakončení např. drobnou kuličkou.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce