Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč chodit při diabetu na kontrolu zraku?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2276x )

Diabetická retinopatie je jednou z velmi častých chronických komplikací, které postihují pacienty s diabetem. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá především v jeho nenápadnosti. Zpočátku totiž pacient nepociťuje prakticky žádné příznaky. Když je pocítí, bývá už pozdě. Proto by měl každý diabetik navštěvovat očního lékaře minimálně jednou ročně, i když žádné zhoršení zraku nepozoruje!

Dobrá rada
shutterstock.com

Diabetická retinopatie je jednou z velmi častých chronických komplikací, které postihují pacienty s diabetem. Podle MUDr. Marty Klementové, Diabetologické centrum DiaVize trpí retinopatií v různém stupni závažnosti po dvaceti letech trvání cukrovky 65 až 99 % diabetiků. Jedná se o nezánětlivé onemocnění sítnice.
První variantou je, že špatně kompenzovaná cukrovka postihuje drobné cévky v oku, které se ucpávají, a tím dojde k porušení prokrvení sítnice. Druhý způsob postižení je tím, že cévy v sítnici „netěsní“, vytéká z nich tekutina a způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní a praskají, mohou prokrvácet oko a způsobit trakční odchlípení sítnice,“ vysvětluje MUDr. Valešová, oční chirurg brněnské kliniky NeoVize. Onemocnění může skončit až úplnou slepotou.

Vyšetření u diabetické retinopatie


Pacienti jsou na oční vyšetření posíláni praktickým lékařem nebo diabetologem. Součástí vyšetření by měla být kompletní anamnestická data, zahrnutící podrobné údaje o vzniku, trvání, léčbě, kompenzaci diabetu a dalších diabetických komplikacích a onemocněních ovlivňujících terapeutický přístup k diabetické retinopatii.

Oftalmolog poté zjistí vidění každým okem zvlášť. Na štěrbinové lampě, což je mikroskop k vyšetření oka, prohlédne přední část očí, jestli zde nejsou novotvořené cévy, změří nitrooční tlak. Následně po tzv. rozkapání očí za pomoci speciální čočky vyšetří oční pozadí. Podle výsledku stanoví další kontrolu nebo další vyšetření a ošetření laserem. U sporného nálezu objedná lékař fluorescenční angiografii, což je vyšetření, při kterém se do žíly na paži vstříkne kontrastní látka fluorescein, která obíhá v cévách celého těla a lékař může vyfotografovat a lépe vyšetřit cévy na očním pozadí,“ uzavírá MUDr. Valešová.

Léčba diabetické retinopatie


Konzervativní léčba

Konzervativní léčba je součástí mnoha probíhajících výzkumů a studií. Z jednoznačných doporučení je nutno zmínit zejména důsledné dodržování diabetické diety a kompenzaci hypertenze i lipidémie, jako faktorů zásadně ovlivňujících i průběh diabetické retinopatie.

Laserová a operační terapie

U pokročilejších stupňů diabetické retinopatie přichází na řadu operační zákrok pomocí laseru. Svou podstatou je podobný, jako operace křečových žil. Jeho cílem není zlepšit vidění, ale alespoň zpomalit a stabilizovat průběh onemocnění sítnice.
Cílem léčby je zajizvit neprokrvené části sítnice a zabránit prosakování z cév,“ vysvětluje MUDr. Valešová a dodává:
Lékař na oko nasadí speciální laserovací kontaktní čočku, pomocí které směruje laserový paprsek na konkrétní místo na sítnici. Vlastní laserové sezení trvá asi 10 až 30 minut. U některých pacientů je provedeno jen jedno laserové sezení, u jiných více, např. 5, ale i 8 sezení na jedno oko. Jednotlivá sezení na jednom oku musí mít minimálně 7 denní odstup. U velmi pokročilých nálezů je někdy vhodná operační léčba tzv. vitrektomií - odstraněním sklivce. Tímto způsobem se operuje prokrvácené oko nebo odchlípená sítnice. Operace se provádí v narkóze nebo v místním umrtvení při několikadenní hospitalizaci. Výkon trvá tři čtvrtě hodiny až několik hodin.“

Laserovým zákrokem by podle primářky Valešové bylo možné zachránit zrak až 90% lidí postižených diabetem a diabetickou retinopatií. Problém tkví v tom, že lidé jsou o problematice málo informovaní a podceňují důležitost pravidelných preventivních prohlídek.

Diabetický makulární edém

Pokud není diabetická retinopatie správně léčena, může dojít ke vzniku takzvaného diabetického makulárního edému, který probíhá samostatně nebo v kombinaci s retinopatií. Zásadním rozdílem mezi diabetickou retinopatií a diabetickým makulárním edémem je místo, kde dochází ke změnám. Zatímco retinopatie postihuje periferní sítnici, která slouží k vidění za šera a tmy, makulární edém zasahuje centrální makulární oblast, která slouží k barevnému vidění. Pokud je oblast postižena zcela, je zrak  zachován jen asi z 20 %. Ve vyspělém světě se jedná o onemocnění, které je u lidí do 65 let nejčastější příčinou slepoty.

Včasné odhalení může zachránit zrak

Jedinou účinnou prevencí tak zůstává pravidelná kompenzace cukrovky podle pokynů lékaře, tzn. udržování potřebné hladiny krevního cukru (jehož optimální hodnota je 5,5mmol/l) a vyvarování se dramatických vzestupů a pádů této hodnoty. Dále je vhodné hlídat si cholesterol i krevní tlak. Nejdůležitější prevencí ale zůstávají zmiňované pravidelné prohlídky u očaře. Ten, když problém včas odhalí, může rozvíjející se vadu zraku zarazit, nebo alespoň zpomalit její postup.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce