Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč je tak těžké přestat s kouřením

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2307x )

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy. Ale o tom, že ovlivňuje naši psychiku, už dnes není pochyb....

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy. Ale o tom, že ovlivňuje naši psychiku, už dnes není pochyb. Zvyšuje hladinu dopaminu a dalších přenašečů mozkových vzruchů, které v nás vyvolávají příjemné pocity. A naopak, když hladiny přenašečů klesnou, cítíme se mizerně. Není zřejmě náhodou, že 80 procent lidí, kteří trpí depresí, jsou kuřáci.

Bleskový nikotin
Nikotin působí na mozek s překvapující rychlostí. Během 5 – 7 vteřin od okamžiku, kdy vdechnete kouř z cigarety, začne vyvolávat změny v mozkových centrech. Tak rychle to nedokážou ani tvrdé drogy. A právě bleskový nástup účinku je jedním z důvodů, proč je závislost na nikotinu tak silná. Kuřáci jsou k této droze poutáni nepochybně jemnějšími vazbami než narkomani k tvrdým drogám. Ale ve svém výsledku je to pouto stejně pevné. Proč je tak těžké přestat s kouřením Psycholog Petr Hájek, ředitel výzkumného centra závislosti na kouření při univerzitě Queen Mary v Londýně, popisoval novinářům ve Sněmovně Parlamentu České republiky případy lidí, kteří se po by-passu, tedy velmi vážné operaci srdce, dušovali, že s kouřením skončí. Nejsou přece blázni. Po roce zdrceně, a někteří i se slzami v očích, přiznávali, že to nedokázali. Podle anglických výzkumů 70 % lidí, kteří prodělali vážnou chorobu typu infarktu nebo zhoubného nádoru, cigarety nedovedlo odložit nebo s kouřením znovu začalo.

Není to zlozvyk, je to choroba
„Závislost na nikotinu přestala být ve Velké Británii chápána jako zlozvyk a byla uznána jako nemoc,“ vysvětloval profesor Hájek. Tento zdánlivý detail má dalekosáhlé důsledky. V Británii vzniklo v každém okrese specializované centrum, které dokáže kuřákům nabídnout nejefektivnější metody, jak se závislosti na tabáku zbavit. S tím, že se jejich léčba hradí ze zdravotního pojištění, a tedy je prakticky nic nestojí. Britská vláda investovala v letech 2000-2003 celých 60 miliónů liber (zhruba 3 mld. korun) do tohoto systému. A v letech 2003 – 2006 tu bude dokonce 150 miliónů liber (7,5 mld. korun). Spočítala si, že se jí to vyplatí. Lidem, kteří přestanou kouřit, se obvykle zkvalitní a prodlouží život. Hrozí jim také menší riziko civilizačních chorob. A u těch, kteří už nějakou chorobu mají, se často zlepší její stav i efektivita léčby. Závislost člověka na nikotinu je srovnatelná se závislostí na heroinu a dalších tvrdých drogách. To je názor odborníků na kouření. Většina kuřáků to neví a sama od sebe by si to asi nepřiznala. Kouření je podle nich zlozvyk. A k tomu, aby se ho zbavili, stačí pevná vůle. Jenže to je naivní představa. Bývá jednou z příčin toho, proč s cigaretami dokáže skoncovat jen každý pátý z nich.

Bez pomoci odborníků mají mizivou naději
Anglický model se pokusí napodobit i Česká republika. V roce 2005 vzniknou při jedenácti fakultních nemocnicích specializovaná centra na léčbu závislosti na tabáku. V nich budou kuřáky léčit těmi metodami, které se ukázaly jako nejúčinnější. Ale hlavně budou tato centra dostupnější než dosavadní síť poraden pro odvykání kouření. Ty jsou obvykle na méně frekventovaných místech při hygienických stanicích, a také proto je navštěvuje málo kuřáků. Přitom přestat s kouřením by si podle výzkumů přálo 70 procent z nich. Často však zvolí svépomocné metody. Jejich úspěšnost není ani 1 %. Zkoušet to s nimi, to je podobně neefektivní přístup, jako kdyby se někdo pokoušel zbavit závislosti na heroinu sám, bez pomoci lékařů a odborníků.

Dvakrát větší šance
Lidé, kteří v prvním stadiu odvykání využijí speciální náplasti s nikotinem, mají dvojnásobně vyšší šanci, že se jim podaří s kouřením skončit. Náplasti doporučuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Lepí se na kůži. Nikotin se z nich dostává přes kůži do krve. Tyto náplasti významně mírní abstinenční příznaky a pomáhají kuřákovi zvládat těžké počáteční období bez cigaret. Podle míry závislosti na nich dostane náplast s menší nebo větší dávkou nikotinu. Míru této závislosti neměří odborníci ani tak množstvím cigaret vykouřených za den jako dobou, za kterou si kuřák po probuzení zapálí první cigaretu. Pokud to musí udělat do hodiny, je silně závislý. Vedle náplastí existují také:
● žvýkačky
● inhalátory
● mikrotablety
Všechny tyto prostředky se mohou stát náhradní nikotinovou léčbou. Lékaři mají možnost předepsat pacientům i bupropion, antidepresivum, které zároveň výrazně tlumí chuť na cigarety. Léky zabrání vzniku abstinenčních příznaků, a pomáhají tak překonat fyzickou závislost na cigaretách. Kuřák se však musí zároveň vyrovnat s psychickou závislostí na nich. Ta od něj vyžaduje například to, aby se vyhnul rituálům a situacím, při kterých si obvykle zapálil cigaretu. Nebo je pojednal jinak. Místo kafe si uvaří čaj, v zimě si dá na zahřátí radši něco teplého, na procházku se psy si vezme žvýkačku, po milování si nalije sklenku vína atd. Jinak riskuje, že se ke kouření zase vrátí.

Bestseller nebo internet
Užitečným rádcem, jak zvládnout nástrahy, které čekají na abstinujícího kuřáka, je knížka Evy Králíkové a Jiřího Kozáka Jak přestat kouřit (nakladatelství Maxdorf). Praktické bude také to, když navštívíte internetové stránky: www.dokurte.cz. Najdete tam adresy poraden na odvykání kouření v celé ČR nebo třeba i adresy nekuřáckých restaurací.

Po Havlovi byl nával
Když se s kouřením rozhodl skončit bývalý prezident Václav Havel, zažila MUDr. Eva Králíková ve své pražské poradně nával. Hodně lidí vyhecovala k tomto kroku také herečka Věra Galatíková. Lidé si říkali: „Když to zvládnou oni, tak já taky.“ Většina z nich za sebou měla neúspěšné pokusy o to, přestat kouřit. Na vlastní kůži zjistili, že není vůbec jednoduché definitivně típnout poslední cigaretu. V poradně se dozvěděli proč a jaká úskalí je při tom čekají. Šance těchto lidí na úspěch tím logicky stoupla. Nejvíce u těch, kteří se rozhodli investovat do léků a léčby své závislosti na nikotinu nejen své úsilí, ale také peníze. V podstatě ty peníze, které by jinak dali za cigarety.

■ Zdroj: Právo, 04.01.2005, str. 2, Petr Veselý
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce