Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč se hojí rány ve stáří hůř?

(Ing. Bc. Irena Kouřilová | přečteno: 30533x )

Představte si pokoj v nemocnici - i kdyby byli všichni pacienti v jeden den na stejné operaci, budou jejich pooperační rány po týdnu zcela odlištně zhojené. Na čem to záleží, proč starší lidé potřebují na hojení víc času a jak postupovat při ošetřování ran - to jsou otázky, na které odpovídá Ing., Bc. Irena Kouřilová, odborný poradce pro ošetřovatelskou péči, lektor a specialista pro vzdělávání nelékařů, tisková mluvčí české asociace sester.

shutterstock.com

Hojení ran je přirozeným obranným systémem pohybu a dělení buněk, který organizmus spouští okamžitě při vzniku jakékoliv rány na těle. U zdravého jedince je tento obranný mechanismus natolik silný, že dokáže zvládnout všechny akutní rány a hojení probíhá per primam – tedy na poprvé. Pokud dojde ke komplikacím rány např. infekcí, tak u mladého a zdravého jedince za mírného přispění dojde také ke zhojení v relativně krátkém časovém úseku. Jestliže nastane stejná situace u člověka, který je celkově ve zhoršeném zdravotním stavu díky chronickým onemocněním, je starší 65 let, má zhoršený nutriční stav a má sníženou schopnost sebe péče je jasné, že léčení bude složitější a delší. Hojení rány je kontinuální proces, v němž jednotlivé fáze se vzájemně prolínají. Ránu můžeme definovat jako otevřenou ránu a znamená jakékoliv narušení celistvosti kožního krytu.

Rány můžeme rozdělit např. podle toho jakým mechanizmem vzniknou:

  • Mechanické
  • Řezné
  • Tržné
  • Zhmožděné
  • Tržně zhmožděné
  • Bodné
  • Penetrující
  • Sečné
  • Kousnutím
  • Střelné
  • Tlakové
  • Chemické (způsobí je louhy, kyseliny)
  • Termické (jako jsou popáleniny, opařeniny, omrzliny)
  • Aktinické (po radiační ozáření)

Ale také je rozlišujeme podle hloubky na povrchové nebo hluboké

A samozřejmě, že i podle délky léčení:

Akutní – primárně se hojící rány, které vzniknou ve zdravé tkáni

Chronické – nehojící se déle než 6–8 týdnů a vznikají především již v troficky změněných tkáních nejčastěji žilního nebo tepenného původu, na místech lokálně působících faktorů – tlakem nebo zářením, nedostatečným prokrvením. Následně vznikají ulcerace jako defekty kůže.

Ulcerace dolních končetin jsou poměrně častou komplikací onemocnění cév dolních končetin postihujícím až 2 % populace. Nejčastěji se vyskytují ulcus cruris venosum, tedy žilní etiologie u 73 %. Dále arteriální postižením ischemií v 8 %,diabetické ve 3 %, poúrazové ve 2 % a tzv.jiné ve 14 %.celkového množství postižených trpí 25 % otevřenými ulceracemi.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce