Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kardiovaskulární rehabilitace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10347x )

Kardiovaskulární choroby (onemocnění srdce a cév) patří mezi hlavní skupinu tzv. civilizačních chorob a jsou na prvním místě v příčinách úmrtí. V rámci prevence těchto chorob chybí v současné době v ČR vhodné metody účinné ambulantní kardiovaskulární rehabilitace mimo lázeňskou péči.

shutterstock.com

Pacientům po infarktu, ale i se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění není poskytována vhodná rehabilitační péče, zahrnující zejména pravidelné cvičení. Často je těmto pacientům z důvodu bezpečnosti předepisována jako léčba pouze neúčinná pohybová aktivita.

Kardiovaskulární rehabilitace je komplexním přístupem k pacientům s onemocněním srdce a cév. Je zaměřena nejen na ovlivnění rizikových faktorů, jakými jsou poruchy lipidů, kouření, obezita, vysoký krevní tlak, ale také zvýšení pohybové aktivity. Kardiovaskulární rehabilitace vede k výraznému snížení nemocnosti i úmrtnosti. Pacienti se dříve vrací do pracovního procesu, zlepšuje se produktivita práce, snižuje se invalidita.

Hlavním tématem projektu je získat znalosti, dovednosti a zkušenosti týkající se základních prvků kardiovaskulární rehabilitace v běžné rehabilitační praxi ve Švýcarsku a jejich implementace do podmínek České republiky. Získání praktických znalostí a know-how by pro specializovaná centra u zdravotnických zařízení měla zvýšit dostupnost kardiovaskulární rehabilitace i pro pacienty, kteří jsou z běžné rehabilitace vyloučeni (např. pacienti se srdečním selháním, pacienti s implantovanými kardiovertery-defibrilátory, apod.).

V průběhu realizace projektu bude v návaznosti na studijní cesty zpracován komplexní materiál určený především pro kardiovaskulární pacienty a bude provedena analýza metod švýcarských partnerů v oblasti kardiovaskulární rehabilitace a její zavedení do běžné praxe nezdravotnických zařízení.

Bezprostřední benefit ze zavedení programů kardiovaskulární rehabilitace budou mít pacienti, kterým se výrazně zvýší kvalita života. Ve výsledku se u pacientů, kteří mají možnost absolvovat kardiovaskulární rehabilitaci, snižuje počet hospitalizací, počet návštěv odborných lékařů, dříve končí pracovní neschopnost.

Tím dochází k menšímu čerpání prostředků z veřejného zdravotního pojištění a klesají i nepřímé náklady spojené s pracovní neschopností.

Účelem projektu je tedy:

• vytvoření platformy pro formální a neformální kontakty a stimulace jejich rozvoje pro zajištění zlepšení spolupráce mezi ČR a Švýcarskem při praktické aplikaci kardiovaskulární rehabilitace

• přenos zkušeností a znalostí v otázkách kardiovaskulární rehabilitace ve Švýcarsku a zavedení znalostí o ambulantních programech kardiovaskulární rehabilitace mezi instruktory fitness center

• přenos zásadních informací a příkladů dobré praxe a vytvoření kompletního materiálu určeného pro pacienty, kteří trpí kardiovaskulárními onemocněními a potřebují účinnou a bezpečnou rehabilitaci, která jim pomůže k aktivnímu začlenění do běžného života

Přečtěte si také

Seniorům může očkování zachránit život

Nová metoda léčby srdce poškozeného těžkým infarktem

Myslete na své zdraví!

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce