Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyšetření prostaty

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 307298x )

Prostata je mužská pohlavní žláza, která dodává 15-30 % objemu tekutiny ejakulátu. Prostatu lékař vyšetřuje preventivně u všech mužů starších padesáti let a u pacientů s podezřením na onemocnění prostaty nebo při kontrolách stávající léčby.

shutterstock.com

Co to je vyšetření prostaty?

Prostata je mužská pohlavní žláza, která dodává 15-30 % objemu tekutiny ejakulátu. Nachází se těsně pod močovým měchýřem a mnoha vývody ústí do močové trubice. Prostatu lékař vyšetřuje preventivně u všech mužů starších padesáti let a u pacientů s podezřením na onemocnění prostaty nebo při kontrolách stávající léčby.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaroslav
30x

Vyšetření prostaty, které jsem nedávno podstoupil je běžné vyšetření, které jsem absolvoval bez problém. Po prohlídce u své praktické lékařky , jehož součástí bylo i vyšetření konečníku, jsem byl poslán na urologické vyšetření, protože mi paní doktorka zjistila větší a citlivější prostatu.Je mi 34 roků. Měla strach, aby se nezanedbal nějaký zánět. Na urologii, když jsem si odložil(sestřička mi ponechala jenom tílko) jsem byl položen na gynekologické křeslo a paní doktorka mě nejprve vyzpovídala, jaké nemoci jsem prodělal, potom si oblékla na pravou ruku rukavici a levovou mě prohmatávala břicho a pravvou mi vyšetřovala konečník. Nebylo to nepříjemné, navíc se mi penis ztopořil, měl jsem obavy, abych nevystříknul semeno. Vše dopadlo dobře a paní doktorka i sestřička mě uklidnily, žes se nemám ničeho bát. Potom jsem se oblékl a paní dokotrka na psala zprávu, žr se jedná o přechodné podráždění prostaty. Byl jsem velmi rád, že výsledek byl pozitivní.

REne Negro
6x

Z příspěvku z doby malém historické / r. 2007/ je vidět jak rozdílné jsou přístupy k vyšetření jedné a téže "věci" ... mám již /či teprve/ 80 roků a ježto se u mě začínaly projevovat drobné problémy při čurání a ježto v televizi běží řada doporučení k vyšetření možných problémů spojených s prostatou, tak jsem se po prve v životě vypravil na Urologii, kde jsem byl před tím objednán PL ... čekání bylo dlouhé = teprve, když skončila vizita na lůžkové části, tak teprve pak jsme přišli na řadu my pacient - teď se těm v čekárně říká Klienti - , co jsme již měli v čekárně odsezené ne minuty, ale dobrou hodinu. Vyšetření mělo trochu jiný průběh, než je v příspěvku popisované = lékař se vyptal na potíže, na užívané léky, pomocí SONA vyšetřil tělo od pasu dolů ....a pak mi řekl, abych si spustil co nejníže kalhoty a trenýrky a abych si výše pozvedl košili .... pak mi řekl, abych se lokty opřel o horní část vyšetřovacího lůžka a abych se rozkročil ... no a pak mi prstem "prosondoval" prostatu ... dále mi pak již sedě u stolu sdělil nálezy Sonem a prstem ... napsal mi lék na ulehčení čurání a požádal mě, abych si za týden k nim zavolal pro výsledky rozboru krve, která mi byla ráno spolu s močí odebrána .... no a za týden jsem s trochou malou dušičkou zavolal na Urologii s cílem dozvědět se výsledky = spadl mi kámen ze srdce = rozbor prokázal, že jsem 100% z hlediska karcinomu bezproblémový a že mám po dobrání tablet /100 ks/ přijít na kontrolu = bude to 20. února v příštím roce .... S průběhem vyšetřování jsem byl spokojen a o hodně více ještě pak po analýze dříve uvedených rozborů krve a moči ...

Majkl
5x

Hehe fantazie a nadrženej ubožák :-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 49. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Může onemocnění prostaty ovlivnit chuť na sex?

Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a tak často, jako dříve. Také můj penis není zdaleka tak tvrdý, jako dříve.Nejvíc se ale bojím reakce mé partnerky. Dá se s tím ještě něco dělat? Nebo už to nebude jako dřív?

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce