Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Průjem nepodceňujte, může způsobit mozkovou mrtvici

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 42086x )

Průjem, který trvá víc jak pět dní, může způsobit velké zdravotní komplikace. Jednou z nich je porucha srdečního rytmu nebo dokonce mozková mrtvice, které jsou důsledkem nedostatku draslíku v organismu. Právě ten při průjmu tělo rychle ztrácí - spolu s ostatními minerály, vodou a živinami.

shutterstock.com

Druhy průjmu

Průjem se projevuje častou stolicí (více než 3 denně), většinou řídkou až vodnatou. Průjmová onemocnění se dělí podle délky trvání obtíží a jejich příčiny na akutní a chronická.

Akutní průjem postihuje člověka náhle a na krátkou dobu, maximálně 14 dní. Způsobit jej mohou viry nebo bakterie, které napadají trávicí ústrojí. V některých případech může být důsledkem výskytu parazitů v lidském těle.

Třetinu průjmových onemocnění mají na svědomí viry. Jakmile se dostanou do těla, proniknou do buněk nacházejících se v tlustém nebo tenkém střevě. Tady se množí, ničí buňky a brání tak správnému vstřebávání tekutin.

Průjmové onemocnění mohou způsobit i bakterie, které se dostanou do zažívacího ústrojí. Bakteriální průjmy postihnou člověka zpravidla náhle. Přidat se může i horečka, celková slabost, zvracení a bolesti břicha. V některých případech se může ve stolici objevit i krev.

S bakteriálními průjmy se mohou setkat lidé nejen při pobytu v zahraničí a exotických zemích, ale i doma. Zdrojem nákazy je nevhodná strava, například příliš kořeněná jídla, velké množství tuku použité při přípravě jídla a podobně. Častým zdrojem bakterií jsou také kontaminované kostky ledu nebo voda, nepasterizované mléčné výrobky, málo tepelně upravené maso a nemyté ovoce či zelenina.

Příčinou dlouhodobého průjmu bývá nejčastěji tzv. dráždivý tračník, který se projevuje poruchami vyprazdňování. Nemocní trpí zácpou nebo průjmem, který trvá déle než 2 týdny. Chronické průjmové onemocnění vyžaduje důkladné lékařské vyšetření. Jen to může odhalit přesnou příčinu nemoci. Dlouhodobé střevní obtíže mohou signalizovat mnohem závažnější onemocnění, například rakovinu tlustého střeva a konečníku, alergii na lepek, cukrovku a mnoho dalších.

kapitola
Diskuse k článku
Ivana Chábová

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ve věci průjmového problému , onemocnění, které se u mne již 4 tý týden vždy po týdenní pauze objevuje. Stravu jsem neměnila, v noci mne probudí silné nutkání na moč a stolici, objevuje se krkání, po vyprázdnění a vykrkání se mi uleví, usnu, ale po další 2-3 hodinách se toto nutkání objeví, hlavně moč. Po vyprázdnění opět spím. Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce