Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První láska v patnácti, první mazlení v sedmnácti a první sex v osmnácti

( Renata Vyšínová | přečteno: 42290x )

Vypadá to, že se průměrný Čech do sexu nehrne tak, jak si možná myslíte. Statistika totiž ukazuje, že k prvnímu sexu dojde většinou kolem osmnácti let – a to platí pro chlapce i dívky. Pak to ale zřejmě docela „jede“ – Češi patří mezi promiskuitní národ. Muži mají za život obvykle deset sexuálních partnerek, ženy pět a více sexuálních partnerů, což zvyšuje i riziko pohlavních nemocí.

shutterstock.com

Přehled pohlavních chorob

Vzhledem k relativně vysoké promiskuitě české populace a snižování významu kondomu při sexu vzrůstá riziko pohlavních chorob. Mezi obávané smrtelné pohlavní choroby se řadí AIDS – nemoc způsobená virem HIV a syfilis. K dalším neméně závažným nemocem patří kapavka a chlamydie.

AIDS

Nejobávanější pohlavní choroba. Nemoc oslabuje přirozenou obranyschopnost lidského těla a organismus je pak náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. Nemoc je způsobena virem HIV, který napadá bílé krvinky důležité pro lidskou imunitu. Virus HIV se dlouhou dobu nemusí projevit a nakažený netrpí žádnými zdravotními komplikacemi. U většiny nakažených osob dojde k rozvoji příznaků HIV/AIDS do 10 – 15 let po kontaktu s virem. I přes pokroky v léčbě je nemoc nevyléčitelná a smrtelná.

Syfilis

Syfilis je považována také za jednu z nejnebezpečnějších pohlavních chorob. Kvůli promiskuitnímu chování mladých lidí výskyt tohoto onemocnění v Česku v posledních letech neustále stoupá. Nemoc se přenáší pohlavním stykem, z matky na plod i orálním stykem. U neléčeného pacienta má nemoc tři fáze. Mezi první příznaky onemocnění patří drobné nebolestivé vředy v oblasti pohlavních orgánů, tyto příznaky jsou špatně rozpoznatelné a lehce zaměnitelné s jinými nemocemi. Nakažený pacient proto v první fázi o nemoci nemusí vědět. V druhé fázi se infekce šíří organismem, často se projevuje vyrážkou, či zvětšenými uzlinami. V nejtěžší fázi virus napadá i další orgány, dochází k postižení mozku a srdce, které může skončit smrtí.

Kapavka a chlamydie

Mezi nejčastější pohlavní nemoci patří kapavka a chlamydie. Tyto choroby nejsou na rozdíl od AIDS nebo syfilis smrtelné, a proto lidé jejich prevenci často podceňují. Výskyt kapavky a chlamydií však právě kvůli nedostatečné prevenci a lehkovážnému navazování sexuálních vztahů v České republice v posledních letech stoupá. Chlamydiemi trpí téměř 15 % sexuálně aktivních žen. Nemoc nemusí být v počáteční fázi doprovázena zjevnými příznaky. Často se objeví až pozdní komplikace ve formě srůstů a neprůchodnosti vejcovodů, které vyvolávají chronickou pánevní bolest, neplodnost a zvýšené riziko mimoděložního těhotenství. Kapavka může vést k potratu, mimoděložnímu těhotenství a neplodnosti u žen i mužů. Přenáší se téměř výhradně pohlavním stykem a projevuje se hnisavými záněty pohlavních orgánů nebo očních spojivek.

Human Papillomavirus

S HPV neboli lidským papilomavirem se za svůj život setká zhruba 80 procent žen. U většiny z nich však do dvou let dochází k spontánnímu vyčištění infekce. U žen, u nichž k vyčištění nedojde, přetrvává riziko, že se infekce rozvine až v rakovinu děložního čípku. Nejčastěji se dívky a ženy nakazí mezi 15 a 25 lety, přednádorové stavy se u nich diagnostikují zhruba o deset let později. Ženy se závažnějšími změnami na děložním čípku a přednádorovými stavy podstupují tzv. konizaci děložního čípku, tedy zákrok, při němž je postižená část čípku chirurgicky odstraněna. Tyto zákroky mohou mít vliv na budoucí těhotenství nebo mohou zvyšovat riziko předčasného porodu.

U žen nad 30 let se pak lékaři setkávají s rakovinou děložního čípku. V České republice žije s touto diagnózou v současné době více než 16 tisíc žen, 400 z nich na tuto nemoc ročně umírá. Je důležité vědět, že HPV se přenáší nejen sexuálním stykem, ale i kontaktem kůže na kůži v oblasti genitálií.

Jaké jsou zkušenosti Vaše - nebo Vašich dětí? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu redakce@ordinace.cz.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tinka
1x

Ja neviem prečo, sa decká milujú v 15.rokoch ja som sa v tých rokoch hrala ešte v piesku a s barbie. A zaujímala ma škola a tak. Vrstovníci ma považovali za decko, A prvé lásky tak som nemala. A v rokoch na strednej každý chalan ma považoval za decko. A tak som ani v tedy nemala prvú lásku. Chalani mi povedali, že nie sú pedofili a skúšala som sa zoznámiť s kade s kým a nič. A rok po mature som sa zoznámila konečne s chalanom čo je o do mňa o 9.rokov a 7.mesiacov starší a myslí to s mnou vážne. A rozprávame sa o budúcnosti a tak. Je to bomba. Mám pod dvadsať ale nemilovali sme sa aj keď chodíme spolu štyri rokov. Aj so strachu aj s presvedčenia. Ja to berie inak ako iné baby. Pre mňa to je niečo iné. V dnešnej dobe nikto tomu nechápe.

Karmina.k

Nejsem si zcela jista, že ženy si chtějí raději užívat sex bez kondomu, mám zkušenost, že spíš muži se vymlouvají na to, že je to jako lízat zmrzlinu přes sklo a že nic necítí atd..atd..je zajímavé, že ti spolehlivější cítí i přes kondom, takže to zavání spíše vymýšlením si:-)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce