Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První pomoc při poranění oka u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10083x )

Zrak může postihnout řada zranění způsobených například předmětem, který pronikl do oční bulvy, popálením chemikáliemi nebo přímým úderem do oka. Utrpí-li dítě jakékoli zranění oka, vyhledejte dětského lékaře nebo oftalmologa (specialista na nemoci očí).

Dobrá rada
shutterstock.com

Z oka se pokoušejte odstranit jen tělíska, která leží volně ve spojivkovém vaku nebo na bělmu, nikdy neodstraňujte předměty zaseklé v bělmu nebo pevně lpící na jiné části očního bulbu. V tomto případě vždy vyhledejte očního lékaře.

Cizí tělísko v oku

Zanesení cizího tělíska do oka je nejběžnější a poměrně časté; smítko, řasa, nebo muška uvíznou ve spojivkovém vaku.

Postup při odstranění cizího tělíska z oka

  • Před ošetřením si důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem.
  • Připravte si čistý kapesník. Navlhčete jej čistou vodou. (Vhodnější je použít oční kapky nebo borovou vodu.)
  • Vyzveme poraněného, aby se oka nedotýkal – nemnul si jej a netřel. Palcem a ukazovákem rozevřeme víčka, prohlédneme spojivkový vak stáhnutím dolního víčka, právě tam nejčastěji vnikají cizí tělesa.
  • Horní víčko prohlédneme tak, že ho uchopíme za řasy, stáhneme lehce dolů, a přes přiložený palec druhé ruky víčko obrátíme nahoru, tělísko odstraníme sterilním smotkem vlhké vaty nebo okrajem kapesníku. Nikdy ovšem tvrdým nebo nesterilním předmětem.
  • Vykapejte oko borovou vodou nebo očními kapkami.
  • Pokud jsme úspěšní, problémy vymizí a ošetření končí.
  • Zjistíme-li, že je těleso v oku zaseknuté, nikdy se nesnažíme jej odstranit. Oko překryjeme obvazem a poraněnou osobu dopravíme k lékaři.

Poranění oka předmětem

Uvízne-li dítěti v oku nějaký předmět, například dřívko nebo kousek skla, nepokoušejte se ho sami odstranit. Poraněné oko přikryjte čistým kapesníkem nebo obvazem a urychleně vyhledejte očního lékaře. Nevyvíjejte na oči žádný tlak.

Úder na oko

Přiložit ledový obvaz bez přílišného tlaku na oko. V případě bolesti oka, poruchy vidění či odbarvení oka (viditelná krev uvnitř oka, tzv. černé oko), okamžitě navštívit oční ambulanci.

Oko zasažené chemikálií

Silné chemikálie - například čističe odpadů nebo bělicí látky - mohou dítěti oči trvale poškodit. Dostane-li se dítěti do očí nějaká silná chemikálie, okamžitě mu je vypláchněte proudem tekoucí vody po dobu nejméně 15 minut. Dbejte, aby voda nebyla příliš teplá a abyste dokonale propláchli obě oči. Zavolejte lékaře pro další instrukce. Nedávejte dítěti do očí žádné léky a upozorněte ho, aby se očí nedotýkalo, ani si je nemnulo.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce