Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První pomoc při zlomeninách na dolní končetině

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 70852x )

Mezi kosti dolní končetiny řadíme kost stehenní, kosti bérce (kost holenní a lýtková) a kosti hlezna a nohy (kosti zánártní, nártní a drobné kůstky prstů nohy).

shutterstock.com

Mezi kosti dolní končetiny řadíme kost stehenní, kosti bérce (kost holenní a lýtková) a kosti hlezna a nohy (kosti zánártní, nártní a drobné kůstky prstů nohy). K pletenci dolní končetiny často počítáme kosti pánve, neboť poranění kostí dolních končetin je velmi často spojeno s poraněním kostí pánve. Je třeba vždy na tuto okolnost myslet.

Zlomeniny pánve

Projeví se bolestivostí v postižené oblasti. Bolest může být přenesená na podbřišek a hýždě. Rychle se rozvíjející otok a modřiny v oblasti pánve jsou nepříznivou známkou mnohočetných zlomenin v oblasti pánve, které mohou být spojeny s velkou krevní ztrátou, a tím příčinou rychle se rozvíjejícího šoku. Močení krve, krvácení z konečníku, nebo u žen krvácení z rodidel je pouze dokreslením závažnosti situace.

První pomoc

Zklidnit poraněného a uložit jej do polohy na záda na tvrdou podložku. Je třeba co nejrychlejší odsun do zdravotnického zařízení, nejlépe specializovaným týmem (RZP). Při manipulacích s poraněným a jeho případném vyprošťování musíme mít na mysli, že pánev je spojena s bederní páteří a zlomeniny v oblasti bederní páteře často komplikují zlomeniny pánve.

Každou manipulaci s poraněným by proto mělo provádět více lidí tak, aby byla znehybněna podélná osa těla zraněného a nedocházelo k ohýbání nebo k rotacím v průběhu podélné osy těla. Zraněného je nutno trvale sledovat až do předání ve zdravotnickém zařízení.

Zlomeniny stehenní kosti

Jsou častým poraněním při automobilových nehodách. Zvláště u starých lidí je častým důsledkem pádu obávaná zlomenina krčku stehenní kosti, která může být, zvláště pro nejstarší věkové kategorie, příčinou trvalé životní diskvalifikace, v horším případě i smrti. Projeví se jako každá zlomenina bolestivostí i při sebemenším pokusu o pohyb dolní končetinou. Častá je deformace končetiny, její zkrácení, nebo nepřirozená rotace.

U obávaných zlomenin krčku nejsou často příznaky tak intenzivně vyjádřeny, mohou dokonce i chybět. Proto i při absenci příznaků je nutno zvláště staré lidi nechat vyšetřit odborníkem v případě každého pádu. Zlomeniny stehenní kosti jsou také často spojeny s velkou krevní ztrátou, která může činit i 2 litry. Známkou takové krevní ztráty je často rychlý rozvoj šokového stavu.

První pomoc

Uložit zraněného do polohy vleže, dovolí-li to situace tak nejlépe na záda (zraněný je při vědomí). Ke znehybnění poraněné končetiny je nutná pomoc dalších osob. Jedna nám podrží zraněnou končetinu při mírném tahu za ni, druhá jednou rukou přidrží pánev a druhou rukou podpírá končetinu v místě zlomeniny.

Končetinu můžeme znehybnit dvěma způsoby.

  1. způsob předpokládá použití dlah, z nichž jedna sahá od podpaždí zraněného, nebo alespoň od pasu k plosce nohy, druhá z rozkroku k plosce nohy z vnitřní strany končetiny.
  2. způsob je nouzový a končetinu v tomto případě znehybníme tím, že ji přivážeme k druhostranné končetině. Výhodou je končetinu znehybnit tak, že je mírně pokrčená v kyčli i v koleni a během transportu končetinu uložíme výš a podložíme ji v tomto postavení.

Zlomeniny bérce

Jsou častou komplikací sportovních aktivit, zejména lyžování a snowboardingu. Příznakem bývá deformace končetiny v místě zlomeniny. Noha bývá nepřirozeně ohnuta, otočena, zkrácena apod. Často bývá porušen kožní kryt a vzniká otevřená zlomenina, neboť kost holenní je uložena těsně pod kůží (je hmatná vpředu na bérci).

První pomoc

Překrytí otevřené rány sterilním krytím v případě otevřené zlomeniny a znehybnění zlomeniny. Nemocného opět uložíme, jeden zachránce drží nohu za patu a nárt v mírném tahu (chodidlo kolmo k bérci), druhý drží končetinu za stehno v protitahu a druhou rukou podpírá končetinu dlaní v místě zlomeniny. Dlahy na znehybnění přikládáme buď ze stran, tak abychom znemožnili pohyb v kolenním kloubu i ve hlezně, nebo ze strany a ze zadu - zadní dlaha ve tvaru L. V improvizovaném případě lze končetiny svázat dohromady. Zraněného transportujeme s podloženým bércem a vyvýšenou končetinou jako v předchozím případě.

Zlomeniny hlezna a nohy

Jsou častým sportovním zraněním. Nemusí dojít ke zlomenině kostí. Častá jsou vymknutí v této oblasti, která jsou většinou spojená s poraněním vazů (těch je v této části těla bezpočet). Nejčastějším příznakem je bolestivost, otok, deformace končetiny, vychýlení nebo posun nohy oproti bérci, rotace apod. Rozsah poranění může být různý, avšak první pomoc je společná. Znehybnění provádíme s končetinou podloženou pod bércem dlahou ve tvaru U, která začíná na zevní straně bérce pod kolenem a končí na vnitřní straně bérce též pod kolenem. V improvizovaném případě lze končetinu v tomto postavení znehybnit stočenou dekou. Další způsob je znehybnění dlahou ve tvaru L přiloženou po zadní straně bérce přes chodidlo a prsty nohy. Transport provádíme ve stejné pozici jako v předchozích případech.

Co říci na závěr? Nejlepší je vždy jednat s rozmyslem a úrazu vždy pokud možno předejít. Sledovat děti, jak se chovají v různých situacích a působit na ně, aby se vyvarovaly zbytečného rizika. Další možností je sedět doma u knih, televize nebo u počítače (jako já teď) abychom eliminovali cizí zavinění, a uposlechnout rady Winstona Churchila: "No sports!". Taky dobrý, ne?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
veronaika
2x

hmmmmmmmmmmmmmmmm


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce