Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První pomoc při zlomeninách na horní končetině

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 61894x )

Ke kostem pažního pletence počítáme lopatku, klíční kost, kost pažní, kosti předloktí (kost loketní a vřetení), osm kostí zápěstních, pět kostí záprstních a 14 kostí prstů. To je celkem 31 kostí na jedné končetině, které se mohou zlomit.

První pomoc při zlomeninách na horní končetině

V této části se zmíním o některých způsobech ošetření zlomenin kostí na tzv. pažním pletenci. Ke kostem pažního pletence počítáme lopatku, klíční kost, kost pažní, kosti předloktí (kost loketní a vřetení), osm kostí zápěstních, pět kostí záprstních a 14 kostí prstů. To je celkem 31 kostí na jedné končetině, které se mohou zlomit. Některé kosti se lámou snadněji, zlomeniny jiných jsou vzácnější.

Zlomenina lopatky

vzniká většinou přímým násilím. Projeví se bolestivým tlakem v místě lopatky. Bolest se zesiluje při pohybech končetiny, zejména při jejím zvedání (lopatka rotuje). Někdy můžeme pozorovat deformaci v místě lopatky (porovnáváme s druhostrannou lopatkou). První pomocí je závěs horní končetiny na šátek a transport zraněného k odbornému ošetření.

Zlomenina klíční kosti

je častým typem úrazu při úderu do ramene či pádu na rameno. Příznakem je bolestivost, která je často spojena s nápadnou deformací v oblasti klíční kosti. Bolest se výrazně zesiluje při sebemenším pohybu horní končetiny v rameni. První pomoc je totožná jako v minulém případě. V obou případech, pokud máme jistotu, že se jedná právě o toto izolované poranění, je zraněný schopen chůze. Jistotu však může mít pouze člověk odborně školený v první pomoci.

Zlomenina pažní kosti

je častým úrazem zvláště u starých osob, u kterých se kost láme nejčastěji v místě krčku, tzn. těsně pod ramenním kloubem. U mladších lidí u sportovních úrazů je častějším místem zlomeniny střední část kosti a u dětí jsou zlomeniny lokalizovány nejčastěji nad loktem. Zlomenina se projeví bolestí, zduřením, deformací končetiny v místě zlomeniny. Je-li zároveň přítomno brnění nebo necitlivost ruky pod zlomeninou, může se jednat o poranění cév nebo nervů v místě zlomeniny. Významnou úlohu zde pak hraje čas do poskytnutí odborné pomoci. Během poskytování první pomoci s končetinou manipulujeme co nejméně. Znehybnění provedeme pomocí dlahy (i improvizované), kterou přikládáme tak, aby překrývala rameno i loket. Pokud není k dispozici dlaha, můžeme paži lehce přivázat k tělu a tím ji znehybnit, nebo končetinu znehybnit pomocí dvou šátků či obvazů přes rameno a přes hrudník.

Zlomenina kostí předloktí

vzniká přímým i nepřímým účinkem. Nejčastější příčinou je pád na končetinu, náraz při automobilové nehodě. Příznaky jsou stejné jako v předchozím případě: bolestivost, zduření nebo otok, deformace končetiny. První pomocí je znehybnění končetiny dlahami, které přesahují loketní kloub a zápěstí. Závěs na šátek a transport k odbornému ošetření následuje.

Poranění a zlomeniny drobných kostí zápěstí a ruky

Jedná se často o poranění kombinovaná s otevřenými ranami a zlomeniny lze v tomto případě jen velmi těžko odlišit od vymknutí či vykloubení drobných kloubů v této lokalizaci. Tato poranění jsou laiky často podceňována, takže zraněný často vyhledá odbornou pomoc se značným časovým zpožděním. Na první pohled lehká poranění však mohou zanechat trvalé následky, ve šťastnějším případě dlouhodobou pracovní neschopnost. V případě otevřených poranění místo překryjeme sterilním obvazem a znehybníme dlahou sahající od konečků prstů k lokti. Končetinu dáme na závěs a postiženého transportujeme k odborné pomoci.

Při ošetřování zlomenin vždy dbáme, abychom končetinou manipulovali co nejméně; nepokoušíme se napravovat či srovnávat deformace končetiny. V případě otevřených zlomenin vždy v prvé řadě sterilně překryjeme otevřenou ránu, poté končetinu znehybníme. Pokud je to možné, končetinu ve všech případech zavěsíme na šátek. Tím se znehybnění pojistí a končetina méně bolí a méně otéká, zvláště v případě poranění předloktí a ruky.

Přeji mnoho štěstí a fantazie při hledání improvizovaných dlah. Příště se zaměříme na končetinu dolní.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzana
3x

Potřebuju poradit,stala se mi nehoda,srazilo mne na kole auto.V naši nemocnici provedli RTG,ale nepoznali zlomeninu klíční kosti.Na snímku ze dne kdy se mi to stalo,jde přitom jasně vidět .Propustili mne po 4 dnech s tím,že naražené,taky bolí a mám si proti bolesti něco koupit v lékarně.Ve zprávě uvedli,že není nic zlomené.Proto jsem navštívila ortopeda a ten jasně už od pohledu viděl,že je to zlomené a kroutil hlavou,stále mám bolesti.Nejsem na nemocenské,ale chodím do práce.Jenže špatné výsledky kost špatně srůstá a hrozí mi operace.Určitě podám stížnost,ale taky mne zajímá,jestli mám nárok požadovat po nemocnici doplácení ušlé mzdy v případě toho,že budu muset na operaci.Dějuji za odpověď

jakub schiker
3x

Po pádu ze sedmého patra mi špatně srostla klíční kost a mam jí na třikrát zlomenou a chystám se jít na nový lámání a netušim co mi vlastně čeká

Anonym
2x

Zlomila jsem si ruku při chatovaní na Facebooku


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce