Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co platí na cholesterol?

( | přečteno: 14840x )

Že cholesterol hraje důležitou roli při vzniku nemocí srdce a cév stejně jako při nádorových onemocněních, už dneska víme. Známe ale všichni hodnotu toho svého? Odpověď je jednoznačná: nikoli.

shutterstock.com

Cholesterol je pro naše tělo nezbytná chemická látka, protože je základní stavební jednotkou pro leckteré hormony a hraje roli i při tvorbě žlučových kyselin. Organismus si ho z větší části vyrábí sám, a to v jaterních buňkách. Další potřebné zásoby přijímá prostřednictvím potravy.

Kromě škodlivého LDL-cholesterolu obíhá v krvi ještě "dobrý" HDL-cholesterol, je ho však čtyřikrát méně. Nelze tedy počítat s tím, že by si organismus sám od sebe s nadbytkem "špatného" LDL-cholesterolu poradil. Jeho hladinu v krvi navíc zvyšují nasycené mastné kyseliny, které se konzumujeme zejména v živočišných tucích.

Cholesterol je nebezpečný tím, že se snadno ukládá do cévních stěn a spoluvytváří sklerotické pláty, které zakládají na nebezpečné kornatění tepen neboli aterosklerózu.

Pro ovlivnění vysoké hodnoty triglyceridů a nízkého HDL-cholesterolu je zásadní zvýšení pohybové aktivity. To hraje podstatně větší roli než samotné snižování cholesterolu. Zvýšení HDL-cholesterolu a snížení triglyceridů napomáhá též redukční dieta, která ale zdaleka není zaměřená pouze na nízký obsah tuků.

Farmakologie pak nabízí paletu účinných léků, které lékaři většinou kombinují: u nás rutinně předepisují tzv. fibráty a statiny. Pacientům, kteří trpí v souvislosti s poruchou metabolismu tuků ještě i cukrovkou, pak pozitivní změny hladin krevních tuků pomáhají držet toto vážné onemocnění na uzdě.
Řadu problémů však lze napravit i úpravami jídelníčku.

A jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při snaze jíst zdravě?
Jíme spíše ovoce než zeleninu. Přitom právě zelenina by měla být součástí každého jídla, obsahuje méně cukru než ovoce a navíc tolik potřebnou vlákninu. Často vyhledáváme pouze nízkotučné jogurty a potraviny označené light, které sice nebývají tučné, ale zato obsahují množství cukrů. Jíme rovněž zbytečně mnoho těstovin a rýže, které rovněž obsahují sacharidy neboli cukry. Nadbytek sacharidů způsobuje mimo jiné chronicky zvýšenou hladinu inzulinu v krvi a také větší ukládání energie do tukových zásob.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Snížení hladiny cholesterolu lecitinem?

Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce