Inzerce

Co platí na cholesterol?

13. dubna 2006,   |   přečteno: 11521x

Že cholesterol hraje důležitou roli při vzniku nemocí srdce a cév stejně jako při nádorových onemocněních, už dneska víme. Známe ale všichni hodnotu toho svého? Odpověď je jednoznačná: nikoli.

foto: shutterstock.com

Cholesterol je pro naše tělo nezbytná chemická látka, protože je základní stavební jednotkou pro leckteré hormony a hraje roli i při tvorbě žlučových kyselin. Organismus si ho z větší části vyrábí sám, a to v jaterních buňkách. Další potřebné zásoby přijímá prostřednictvím potravy.

Kromě škodlivého LDL-cholesterolu obíhá v krvi ještě "dobrý" HDL-cholesterol, je ho však čtyřikrát méně. Nelze tedy počítat s tím, že by si organismus sám od sebe s nadbytkem "špatného" LDL-cholesterolu poradil. Jeho hladinu v krvi navíc zvyšují nasycené mastné kyseliny, které se konzumujeme zejména v živočišných tucích.

Cholesterol je nebezpečný tím, že se snadno ukládá do cévních stěn a spoluvytváří sklerotické pláty, které zakládají na nebezpečné kornatění tepen neboli aterosklerózu.

Pro ovlivnění vysoké hodnoty triglyceridů a nízkého HDL-cholesterolu je zásadní zvýšení pohybové aktivity. To hraje podstatně větší roli než samotné snižování cholesterolu. Zvýšení HDL-cholesterolu a snížení triglyceridů napomáhá též redukční dieta, která ale zdaleka není zaměřená pouze na nízký obsah tuků.

Farmakologie pak nabízí paletu účinných léků, které lékaři většinou kombinují: u nás rutinně předepisují tzv. fibráty a statiny. Pacientům, kteří trpí v souvislosti s poruchou metabolismu tuků ještě i cukrovkou, pak pozitivní změny hladin krevních tuků pomáhají držet toto vážné onemocnění na uzdě.
Řadu problémů však lze napravit i úpravami jídelníčku.

A jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při snaze jíst zdravě?
Jíme spíše ovoce než zeleninu. Přitom právě zelenina by měla být součástí každého jídla, obsahuje méně cukru než ovoce a navíc tolik potřebnou vlákninu. Často vyhledáváme pouze nízkotučné jogurty a potraviny označené light, které sice nebývají tučné, ale zato obsahují množství cukrů. Jíme rovněž zbytečně mnoho těstovin a rýže, které rovněž obsahují sacharidy neboli cukry. Nadbytek sacharidů způsobuje mimo jiné chronicky zvýšenou hladinu inzulinu v krvi a také větší ukládání energie do tukových zásob.

autor:

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Jak usínáte?
Zatím hlasovalo 42 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Tereza (Dětí z umělého oplodnění se rodí stále víc ) 21. dubna 2018, 20:57:55

    Máme díky IVF krásnou zdravou holčičku. Celý zákrok jsem podstoupila na klinice ve Zlíně a… Diskutovat

  • Jan Cidrych (Cukrovka (diabetes) 2. typu: charakteristika a léčba) 17. dubna 2018, 10:20:45

    Dobrý den . Chce to chůzi ,zhubnout a dieta . Zlikvidovat tuky před slinivkou břišní… Diskutovat

  • emma (Vitamín D (cholekalciferol, ergokalciferol)) 18. dubna 2018, 15:32:02

    poslední dobou jsem nejaká unavená a mám podezření, že to bude málo vita D. Poradíte… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.