Inzerce

Pšeničné klíčky

19. června 2007, Redakce   |   přečteno: 30691x

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou.

Překvapení ze supermarketu

Pěstování obilnin provází člověka již od pravěku. Díky ideálnímu složení živin spojenou s pohodlným pěstováním se tyto rostliny brzy staly nejrozšířenější zemědělskou plodinou. Z hlediska výživové hodnoty se pro lidstvo stala nejvýznamnější plodinou pšenice.

Přestože je již tato rostlina z hlediska pěstování i použití „starou známou“, stále dokáže překvapovat novými příznivými účinky a možnostmi využití. Jednou z nich je právě konzumace pšeničných klíčků.

Co obsahují

Pšeničné klíčky obsahují mnoho příznivých a potřebných látek. Obsahují bílkoviny, cukr, škrob, vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu stopových prvků. Z vitaminů je nejdůležitější zastoupení vitaminů skupiny B a vitamín E. Pšeničné klíčky jsou rovněž významným zdrojem minerálů – zejména vápníku, draslíku, hořčíku a fosforu. Ze stopových prvků je zastoupen hlavně mangan, selen, železo a zinek.

Jak je připravit

Pšeničné klíčky je možné již zakoupit volně prakticky v každém supermarketu. Nenáročná je však i vlastní příprava. Navlhčená zrna pšenice vložíme do hrnce nebo na tác. Vhodné je podložit vrstvu papírem. Při pokojové teplotě necháváme naložená zrna ve stínu asi týden až čtrnáct dní.

Jaké jsou jejich účinky

Pšeničné klíčky jsou nejen významným zdrojem živin, vitamínů, minerálních a stopových prvků. Ukazuje se, že příznivě působí i na náš vnitřní obranný systém. Povzbuzují imunitu (obranyschopnost) a nepřímo tak působí proti infekcím i nádorovým onemocněním.

Upozornění

Konzumace pšeničných klíčku se nedoporučuje při alergii na lepek a u dětí trpících fenylketonurií.

K čemu jsou vhodné

Obilné klíčky je možno konzumovat bez jakékoliv úpravy a přísady. Mohou se však podávat i s ovesnými vločkami a dalšími musli přísadami, zalité v mléce nebo pouze navlhčené.

Bohatému složení živin a esenciálních látek činí z této potraviny důležitý potravní zdroj zejména pro období zimy a jara. Při pravidelné konzumaci upravují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 99 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Ajka (Krevní tlak a jeho hodnoty) 23. května 2017, 20:03:29

    preji hezky den, mam po nekolikate nameren tlak 114-119/98-105 pritom jsem leta trpela spise na… Diskutovat

  • Yana69 (Léčba chlamydií přírodní cestou) 28. května 2017, 14:12:16

    Problémy mi začali cca před 4 lety. Měla jsem novou práci , která byla časově i psychicky… Diskutovat

  • kalmir1937@seznam.cz (Příčiny a příznaky anginy pectoris) 24. května 2017, 18:11:05

    Dobrý den pečlivě jsem si pročetl o angíně pektoris a jistě jí mám.Bolesti zatím nemám… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.