Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Psychika těhulky, pověry a těhotenství

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 46504x )

Mateřství má pro většinu žen zásadní význam. Formuje postoje ženy, motivuje její chování. Naplněním biologického poslání ženy se rozumí porod zdravého dítěte a péče o něj. Postoj ženy k mateřství je nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje průběh těhotenství i porodu...

Psychika těhulky, pověry a těhotenství

Mateřství má pro většinu žen zásadní význam. Formuje postoje ženy, motivuje její chování. Naplněním biologického poslání ženy se rozumí porod zdravého dítěte a péče o něj. Postoj ženy k mateřství je nejvýznamnějším faktorem, který ovlivňuje průběh těhotenství i porodu.

V období těhotenství dochází k nejrůznějším změnám v oblasti psychické. Díky zvýšené hladině hormonu progesteronu nedochází k jen tělesným projevům, jako nevolnosti, mdloby, pálení žáhy, zvýšené slinivosti, citlivosti na pachy a vůně, chutě, časté nucení na močení atd., ale také právě k jiným projevům v oblasti psychické, na které nebyla žena (natož její partner) dříve zvyklá. Objevuje se psychická labilita, přecitlivělost, lítostivost, pocity úzkosti a obavy o zdraví dítěte, strach z porodu. Některou ženu může psychicky deptat i to, že nadměrně ztloustne a tím ztratí na erotické přitažlivosti pro partnera nebo že ho dokonce i ztratí.

Díky projevům tělesným - nevolnosti, zvracení, spavosti a větší únavnosti bývá žena vyčerpána tělesně i duševně. Stává se apatickou, malátnou, či neklidnou, předrážděnou. To vše mnohdy vede ke konfliktům v partnerství. Nastane období tenze a strachu, které v nejhorším případě mohou zapříčinit až potrat nebo později předčasné nežádoucí děložní stahy a předčasný porod. Většinou během prvního trimestru většina tělesných i psychických problémů pomine, tělo budoucí maminky si přivykne na přítomnost malého drobečka a situace psychická se ustálí.

Co však udělat pro to, aby období neklidu a nervozity pominulo bez úhony na těle i duši? Vždy a hlavně je to v každé ženě samotné. Kladný postoj ženy k mateřství, její touha přivést na svět vlastní dítě, na které se těší, je rozhodujícím faktorem, který podstatně ovlivňuje průběh těhotenství i vlastního porodu. Navození psychické pohody pomocí individuálních psychoterapií - odpočívání, spaní, muzikoterapie, aromaterapie, procházky, cvičení, plavání, čtení, povídání, relaxace.

Řadu potíží odstraní vhodná informovanost budoucí maminky. To, že se těhulka zajímá o to, co se s ní a jejím miminkem od začátku těhotenství děje a jak vše bude probíhat dále, přispívá k její vyrovnanosti a klidu. Je velká spousta literatury o těhotenství a porodu. Svůj obrovský díl mají předporodní kurzy vedené zkušenými porodními asistentkami, které vše dopodrobna vysvětlí a zodpoví budoucím rodičům pro ně palčivé otázky. Samozřejmě záleží také na ošetřujícím gynekologovi, který by si měl pro každou ženu vytvořit dostatek času a vše,co se týká jejího těhotenství, jí vhodnou formou vysvětlit. Obrovský podíl na příjemném prožívání těhotenství však má rodina budoucí maminy. Zvláště partner a budoucí otec dítěte by se měl co nejvíce snažit, aby bylo těhulce co možná nejlépe.

Těhotenství je vždy důsledkem snažení a lásky dvou lidí, obou partnerů, a proto by měli oba partneři těhotenství prožívat a ne jen přežívat. Úloha budoucího tatínka je velmi důležitá a často nepostradatelná. Jeho trpělivost, pochopení a porozumění. Spousta citu - pohlazení, mazlení, klid, pohoda a harmonie. A třeba i pomoc v domácnosti. Mluví se o nejkrásnějším období ženy, ale ta to vůbec nemá jednoduché, ani fyzicky ani psychicky. Mateřství je záležitostí obou partnerů.

A jako kdyby nebylo dost všech psychosomatických projevů těhotenství, mnohé těhulky se nechají ještě dnes, v době moderní, dokonale ovlivnit spoustou pověr a mýtů, přetrvávajícího dědictví babiček, kamarádek a dalších "dobře míněných" upozornění známých. Některé jsou naprosto neškodné. Jsou to ty, které hovoří o "zaručených" věcech. Např.: Bříško roste dopředu a došpičata - určitě to bude kluk, bříško do šířky - holka. Těhulce je pořád špatně od žaludku? Je to jisté, bude mít holčičku. Nebo má snad pořád chuť na sladké? Kluk jak buk! Přenáší snad mamina po termínu porodu? No jistě, děvčátko "se strojí". A je snad maminka změněná v obličeji? Jistě, holčička jí "bere krásu". Pálí maminku žáha? Jé, to miminko bude mít spoustu vlásků.

Ale pak jsou i ty, které mamince spíš uškodí než prospějí. Např.: Těhotná nesmí věšet prádlo a už vůbec ne záclony, dítě by se rodilo polohou koncem pánevním (zadečkem). A už vůbec nesmí těhotná tancovat, vždyť by se jí zamotala pupeční šňůra. A jak je to s rychlým porodem? No, maminka musí jíst hodně ostrého jídla. Podle některých pověr by neměla budoucí maminka dělat nic, nikam nechodit, moc se nepohybovat, stále sedět či ležet a jíst a jíst, vždyť přece krmí dva!!! Věřím, že kdyby toto těhulka dodržela, že opravdu její psychika "dostane na frak", protože k porodu přijde koule nesamostatně myslící, dostrašená a vyděšená!!!

Těhotenství a porod jsou přirozenými ději, na jejichž konci by měla vzniknout nová rodina - zdravý novorozenec a jeho šťastní a spokojení rodiče. Nenechte si proto nikým a ničím znepříjemnit toto období a spoléhejte sami na sebe. Věřte si. Udělejte vše podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, abyste měli ze svého života hlavně radost a štěstí. Je to vaše těhotenství, váš porod, váš život!

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Nelinka000

Ahoj mamky, tak mě to už čeká taky za pár měsíců :)Můj dokror mi radí brát nějaké vitamínové kapsle, že prý to pomáhá mimču i mně, moc tomu nerozumím – chci se poradit, co dělá dobře vám?

Monika

Já celé těhotenství,užívám Biosil,jsou to všechny potřebné vitamíny v těhotenství😉

Kateřinka36

Ja jsem v 7 mesici tehotenstvi a beru pravidelne Pregnium, doporucil mi je lekar, nejsou v nich zadne zbytecne veci a mohou je i kojici zeny:)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce