Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

( Redakce | přečteno: 10056x )

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

shutterstock.com
Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování. Tak by vypadaly hlavní zbraně v případě pandemie ptačí chřipky, o které se v poslední době mluví stále častěji. Nejnověji znepokojení vyvolalo zjištění, že úmrtí několika ptáků v rumunské deltě Dunaje možná způsobil virus, podezřelý z toho, že by se mohl stát virem pandemickým.

Zatímco jsou k dispozici dva léky, o kterých lékaři soudí, že by mohly pomoci v případě pandemie: jde o přípravky Tamiflu a Relenza , z nichž první má tu výhodu, že ho mohu jako sirup užívat už děti od jednoho roku a že pro starší děti a dospělé je v tabletkách. Relenzu je možné pouze inhalovat a navíc se nehodí pro děti mladší 12 let. Česká republika se proto rozhodla nakupovat lék Tamiflu - celkem 600 tisíc dávek určených zejména pro zdravotně oslabení jedince a lidi starší 65 let.

Ani toto množství však nebude stačit pro všechny a je proto otázkou, jak dopadne případné jednání s výrobcem o nákupu dalších dávek. Výrobní kapacity jsou zatím omezené. Nejpesimističtější odhady hovoří až o pěti milionech nakažených lidí v Česku. Nelze přitom zatím říci, jaký průběh by u člověka měla nákaza ptačí chřipkou - virus se zatím z člověka na člověka naštěstí nepřenáší a je těžké přesně říci, jaké vlastnosti by měl, kdyby se to naučil.

Rozhodně však nemá smysl užívat zmíněné léky preventivně v době, kdy ještě viru přímo nehrozí, protože účinkují pouze v době, kdy se berou - mají smysl tedy pouze v době epidemie nebo pandemie, ať už jako prevence nebo přímo léčba.

"Rozhodně však má smysl, aby se lidé nechávali očkovat proti běžné chřipce," upozornil hlavní republikový hygienik Michael Vít. Včera to ostatně oficiálně doporučila svým členům i Evropské unie. Ačkoli vakcína proti běžné chřipce nebude účinkovat proti případné pandemické, přesto má význam i ve vztahu k této hrozbě. A to hned z několika důvodů: pokud budou lidé očkováni, bylo by pak snadné rozeznat, kdo má běžnou chřipku a koho by případně postihla pandemická, protože vakcína umí ve většině případů zabránit těžkému průběhu běžné chřipky.

Ještě důležitější je fakt, že čím více bude naočkováno lidí z rizikových skupin, tedy zejména těch se zdravotním oslabením, tím menší bude riziko, že se právě u nich kvůli těžkému průběhu běžné chřipky změní obyčejný virus v pandemický. A v neposlední řadě by vysoká poptávka po běžné vakcíně mohla přinutit výrobce k rozšiřování výrobních kapacit, které by se pak hodily při výrobě očkovací látky proti pandemické chřipce.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce