Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rádce pacienta: máte právo zůstat v nemocnici s dítětem

( Renata Vyšínová | přečteno: 11876x )

„Můj strach z doktorů začal, když mi bylo asi pět, pamatuji si, že jsem šla na trhání mandlí a v nemocnici jsem zůstala sama. Dodnes živě vidím, jak maminka odchází dlouhou chodbou a mě drží za ruce sestra a táhne mě do pokoje,“ vzpomíná pětačtyřicetiletá Karla. Zážitek, který možná má víc lidí – ovšem vaše děti už ho mít nemusí, máte totiž právo zůstat s ním.

shutterstock.com

Před plánovanou hospitalizací se informujte u registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost na požadované dokumenty a nezbytné osobní věci, které je třeba si vzít s sebou do nemocnice. Nezapomeňte s sebou vzít svůj průkaz totožnosti a kartičku zdravotní pojišťovny, u které je dítě evidováno.

Ani nemocnice vás nerozdělí

Dítě má právo být hospitalizováno spolu s doprovodem. O přijetí a umístění doprovodu však rozhoduje zdravotnické zařízení – i proto je dobré se na to zeptat dopředu, a pokud byste nemohli zůstat spolu, pokusit se najít místo v jiné nemocnici.

Pobyt doprovodu dítěte ve věku do 6 let hradí zdravotní pojišťovna, u které je pojištěno doprovázené dítě. U starších dětí už to není automatické – případnou úhradu pojišťovnou musí odsouhlasit revizní lékař. Ačkoli máte právo zůstat, nikdo vám nezaručí, že budete na stejném oddělení, ani že dostanete postel. I bez toho ale máte právo být s dítětem u jeho postele. Jen se musíte přizpůsobit provoznímu řádu nemocnice.

Dítě naopak má právo být přijato na oddělení dětské, nikoli pro dospělé.

Stejně jako ostatní pacienti, má také dítě právo, aby ho lékař a zdravotní personál informovali o tom, co se s ním bude dít a proč – samozřejmě takovou formou, aby to mohlo pochopit – tedy úměrně svému věku a úrovni rozumového chápání.

Rodiče by měli vědět všechno potřebné

Zákonní zástupci mají právo být plně informováni o tom, co se s jejich dítětem děje. Měli by být poučeni o případných rizicích, mohou nahlížet do zdravotnické dokumentace, požadovat její výpis, opis nebo kopii.

Kdo má právo nahlížet do zdravotnické dokumentace – to se dozvíte zde.

Vyšetřovací a léčebné výkony u dítěte by měli zdravotníci provádět se souhlasem zákonného zástupce. Výjimkou je situace, kdy je nutný neodkladný výkon, který má zachránit zdraví či život dítěte. Ten lékaři provedou i bez souhlasu, dokonce i přes nesouhlas zákonných zástupců.

Při propuštění z nemocnice by měl zákonný zástupce požadovat zprávu o propuštění, včetně návrhu dalšího léčebného postupu pro registrujícího lékaře. Měl by mít jasno o případných kontrolách. I dítě má nárok, aby ho nemocnice při propouštění vybavila léky na tři dny.  

Upřel vám někdy někdo právo zůstat v nemocnici s dítětem? Dejte nám o tom vědět prostřednictvím diskuse nebo  tohoto mailu.

Zdroj: Rádce pacienta - Příručka ke zlepšení bezpečí pacienta

Diskuse k článku
Pavla Nová

staří lidé jsou vlastně také jako děti. Málokterá státní nemocnice umožní být s maminkou nebo tatínkem v nemocnici, přestože rodina chce pomoci. Máme špatné zkušenosti. Sestra přinese jídlo a pití a běží dál, nezajímá se jestli má starý člověk sílu udržet lžíci nebo sklenici. Co s tím? a rodinu pustí jen v hodinách pro návštěvy. Katastrofa. a teď to má být i zákoně.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce