Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

6 rad, jak uchovat močové cesty v klidu a zdravé

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3316x )

V České republice někdy prodělalo zánět močových cest sedmdesát procent žen a u patnácti procent se záněty vrací opakovaně. Proto je důležité zaměřit se na prevenci, a to hlavně teď, v podzimním studeném počasí.

Dobrá rada
shutterstock.com

1. Dbejte na to, abyste od pasu dolů neprochladly. Nesedejte si tedy na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť ve studeném podzimním a zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůže i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčena do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím.

2. Dodržujte pitný režim. Denně vypijte minimálně dva litry, neuškodí ani tři litry tekutin denně. Vodu také můžete prokládat urologickými čaji, anebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek.

Čtěte také: Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

3. Posilujte svou imunitu dostatečným přísunem vitaminů, a to především vitaminu C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují. Jako účinná prevence poslouží i konzumace brusinek v jakékoliv formě, ať už čerstvé, sušené, v džusu, anebo v čaji.

4. Do svého jídelníčku zařaďte více močopudných (diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

Čtěte také: Zánět močového měchýře - potíže pomůže zmírnit homeopatie

5. Dodržujte správnou hygienu. Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci pravidelně vyměňovat tampony a vložky. Na toaletu choďte i po pohlavním styku – moč zdravého člověka je sterilní a pomůže vyplavit bakterie.

Čtěte také: Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví

6. Nenoste příliš často tanga, přestože jsou pohodlná a slušivá. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit zánět močových cest.

MUDr. Marcela Čechová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce