Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rady nejen z minulého století

(Prim. MUDr. David Stuchlík | přečteno: 22408x )

Charakteristickým rysem akné je úporný průběh, vyžadující pravidelnou péči o postiženou pleť. S určitým překvapením zjistíme, že mnohá doporučení zůstávají dodnes aktuální.

shutterstock.com

Charakteristickým rysem léčby akné je mnohdy velmi dlouhý a úporný průběh, vyžadující pravidelnou péči o postiženou pleť. Pokud zalistujeme v učebnici Praktická dermatologie z roku 1937 a porovnáme tehdejší znalostmi s dnešními, potom s určitým překvapením zjistíme, že mnohá doporučení zůstávají dodnes aktuální.

akné

Profesor Trýb, tehdejší přednosta Dermatologické kliniky Masarykovy univerzity v Brně, ve své knize napsal: „ jest nutné uvědomiti si složitost příčin a podmínek a zamítnouti od počátku domněnku, že existuje jakási zázračná mast nebo tinktura, která nemocného v krátké době všeho zbaví“. Již tehdy bylo obtížné přesvědčit léčeného o nutnosti komplexní a trpělivé léčby, která jedině může vést ke zlepšení a zhojení. Neboť jak autor ve zmíněné učebnici dále uvádí „ nemocní zpravidla mastičkaří nebo se dávají ozařovati různými světly a teprve značné, zdlouhavě léčitelné změny pleti je přesvědčí o marnosti toliko místní, kosmetické léčby“.

Hledání příčin onemocnění bylo a je složité. Pokud stanovíme příčinu chorobného stavu, lépe můžeme zvolit vhodný a dostatečně účinný lék. Mnohé, dříve velmi oblíbené léčebné postupy patří již do historie, například oblíbené a často doporučované „časté mytí vodou a omývání přetučnělými mýdly“, naproti tomu jiné starší metody přetrvávají do dnešní doby, mezi ně patří aplikace salicylové kyseliny, přípravků s obsahem síry, ichtyolu.

Bezesporu významným zvratem v terapii bylo nasazení antibiotik, využívaných zejména k léčbě celkové ve formě tablet. Antibiotika se podávala dlouhodobě, ve vysokých dávkách, obvykle po dobu mnoha měsíců. Současně se soudilo, že je zapříčiněno v prvé řadě nadměrným množstvím baktérií. S postupným narůstáním komplikací antibiotické léčby, kdy kromě jiného docházelo ke zvýšenému výskytu bakteriální rezistence, tedy stavu, ve kterém jsou baktérie schopné přežívat a množit se i přes podání antibiotik. Doporučení pro celkové podávání antibiotik se ustálila na definované, těžší a zejména zánětlivé formy . Stoupl význam antibiotik podávaných ve formě lokálně aplikovaných přípravků, ať již krémů, mastí či roztoků. Ale i při tomto způsobu léčby je doba aplikace časově omezena pro možnost vzniku rezistence, projevující se nejvíce snížením účinnosti léku.

Zásadním a moderním terapeutickým momentem v léčbě je takzvaná kombinovaná terapie, tedy současné použití dvou a více terapeutických postupů, optimálně se doplňujících ve svém účinku. Protože místě užívané antibiotika účinkují jen povrchově a do míst, kde zánět vzniká, pronikají jen s obtížemi. Ke zvýšení účinku je potřebné dopravit je do místa, kde se tvoří zánět, tedy do nitra mazové žlázy. V tomto okamžiku optimálně pomáhá lokální retinoid (Differine gel, Airol roztok, Retin A krém), který kromě jiných mechanismů účinku pomáhá antibiotiku proniknout na místo největšího nahromadění baktérií.

Retinoidy , užívané v dermatologii několik desítek let, doznaly značného rozvoje, ten nejnovější – Differine gel, se vyznačuje sníženými nežádoucími průvodními jevy, kterými se vyznačovalo retinoidy starší generace, a to zarudnutí, výraznější olupování pokožky, přesušení pleti. Zcela jednoduše řečeno, místně aplikovaný retinoid je ve vhodné indikaci lékem základním. Ke zvýšení jeho účinku je vhodná kombinace s léčebným přípravkem z jiné skupiny, vybraného podle charakteru a typu . Tuto základní terapii vhodně doplníme speciální kosmetikou, určenou k ošetření pleti se sklonem k akné, například jemnou čistící emulzí Cétaphil Cleanser Lotion , který pokožku zklidní.

Moderní léčba vytlačuje dříve běžně doporučované léčebné postupy. Pokud bychom se vrátili k citátu v úvodu, tak si uvědomíme, že některé postřehy zůstávají stále v platnosti, alespoň úvaha týkající se nutnosti dlouhodobé léčby, neboť i přes velmi moderní postupy, stále neexistuje zázračný preparát, který zhojil během krátké doby.

Foto: Jiří Zahradník

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce