Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina plic

( Redakce | přečteno: 206851x )

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

shutterstock.com

U lékaře

Lékařskou kontrolou by měl projít každý kuřák nad 50 let věku. Pokud u Vás lékař vyslovil podezření na nádor plic, podrobujete se celé řadě vyšetření. Nádor je nutné spolehlivě prokázat, určit jeho velikost umístění a přístupnost léčbě. Důležité je i posouzení vašeho celkového stavu a zdatnosti k podstoupení případného operačního zákroku.

Nejdůležitějšími metodami vyšetření plic jsou rentgenová vyšetření a bronchoskopie. Kromě rentgenového snímku hrudníku se používá vyšetření technikou CT (počítačová tomografie) – přesnější zobrazení Vašich tkání pomocí rentgenových paprsků. Vyšetření je pro Vás stejně nenáročné jako obyčejný rentgenový snímek – jediným požadavkem lékaře je známe: „Nadechnout se a nedýchat.“

Bronchoskopie je tzv. endoskopická vyšetřovací metoda umožňující prohlédnout Vaše průdušky pomocí dlouhého ohebného kabelu. Vyšetření se provádí buď při vědomí po lokálním znecitlivění hrtanu speciálním sprejem, nebo po celkovém uspání. Vyšetření zároveň umožňuje odebrat vzorky podezřelé tkáně a spolehlivě tak prokázat zhoubnost plicního postižení. Po zahájení léčby se provádějí pravidelné kontroly její úspěšnosti.

Ke stanovení diagnózy zhoubného plicního nádoru je vždy potřebné odebrat tkáň k cytologickému nebo histologickému vyšetření. Histologické vyšetření znamená laboratorní vyšetření speciálně zpracované tkáně pomocí mikroskopu i jiných metod. Cílem je jednoznačně rozhodnout, zdali vyšetřovaná tkáň splňuje kriteria zhoubného nádoru. Je to prakticky jediné vyšetření, pomocí něhož může být potvrzena nebo vyvrácena diagnóza zhoubného nádoru.

Pokud je rakovina plic prokázána, měla by být léčba zahájena co nejdříve. Léčba plicního nádoru závisí na histologickém typu a rozsahu nádoru. Důležitým faktorem je skutečnost, zdali je nádorem postižena jen plicní tkáň nebo jestli došlo k rozšíření nádoru do mízních uzlin nebo ke vzniku nádorových ložisek ve vzdálených orgánech – tzv. metastáz.

Chirurgické odstranění plicního nádoru je stále nejúčinnější metodu pro dlouhodobé vyléčení. Chirurgicky je možné odstranit i nádory, které metastazovaly do blízkých mízních uzlin. Podle velikosti a umístění nádoru se provádí buď odstranění části plicního křídla nebo celé jedné plíce.

Nádorové buňky je možné ničit i pomocí radioaktivního záření. Tento postup se využívá především v případech, kdy není možné nádor odstranit v celém rozsahu chirurgicky. Léčebné záření je možné aplikovat zevně, kdy se zářič nachází mimo Vaše tělo. Léčebné kůry probíhají obvykle denně, přičemž samotná doba aplikace jedné dávky trvá pouze několik desítek vteřin. Celý cyklus trvá obvykle měsíc. Účinků radioaktivního záření lze využít i ke zmírnění bolestí způsobených nádorovým onemocněním.

Dalším způsobem záření je tzv. brachyradioterapie. Tato metoda spočívá v zavedení radioaktivního zářiče do plic co nejblíže k nádoru. Zářič se zavádí do průdušek pomocí bronchoskopu. Samotné ozáření trvá jen několik minut. Výkon je možné opakovat v intervalu jednoho či několika týdnů.

V některých případech – podle typu a rozsahu nádoru, rozsahu chirurgického výkonu a celkového stavu pacienta – se zahajuje léčba pomocí cytostatik. Cytostatika jsou léky působící toxicky na buňky nádorové tkáně. Na rozdíl od chirurgické léčby a radioterapie mají cytostatika schopnost zahubit všechny nádorové buňky v těle. Při preventivním podávání je snahou zabránit vzniku dalších nádorových ložisek po úspěšně odoperovaném plicním nádoru. Cytostatická léčba se většinou opakuje v několika týdenních cyklech.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Anonym
2x

Je mi 14 kourim uz 3 roky je mozne ze bych mohl mit v tomto veku rakovinu plic??

colleta
8x

prosím poradte.Moje sestra má rakovinu plic,nikdy nekouřila a je jí 33 let.má za sebou roční léčbu-ozařování a chemo.Ted měla kontrolu a zjistili že nádor dál roste a je ještě odolnější-jsem zdrcená,můžu nějak pomoci nebo někdo z vás poradit?

jarda
1x

http://konopijelek.cz/index.php?stranka=samolecba-konopim


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Plicní embolie

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce