Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina slinivky je dlouho bez příznaků. K rychlejšímu nálezu pomůže výzkum krevní plazmy.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5768x )

Prognóza rakoviny slinivky je bohužel velmi špatná. Nádor bují a projeví se až v pozdějších stadiích hubnutím, bolestmi břicha a zvracením. Čeští lékaři a vědci se snaží odhalit nemoc co nejdříve.

Lázně Brandýs nad Labem.com

Uspíšit odhalení nádorového bujení v oblasti slinivky a pomoci tak co nejrychlejšímu nasazení účinné léčby, tento úkol si stanovili lékaři a vědci Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha. Hledají a testují nové biomarkery karcinomu pankreatu (slinivky) pomocí spektroskopických metod a analýzou plazmy pacientů.

Prognóza rakoviny slinivky je velmi špatná. Jde o nejagresivnější typ nádoru, s nímž pouze 8 % pacientů přežívá pět let. Odborníci zachytí asi 60–70 procent nemocných až s onemocněním v pokročilém stádiu, s metastázami. Jednu z možností, jak pacientovu prognózu zlepšit a prodloužit mu život, představuje včasný záchyt onemocnění. Jenže ten je pro lékaře často velmi obtížný, rakovina slinivky je totiž dlouho bez příznaků, až v pozdějších stádiích se projevuje hubnutím bez příčin, bolením břicha a zvracením. Lékaři proto vytipovávají rizikové skupiny (osoby nad 65 let, kterým se vrací zánět slinivky, kuřáky a obézní), kterým věnují zvýšenou pozornost.

Čtěte také: Rakovina slinivky břišní - „opomíjený“ zabiják mezi zhoubnými nádory

Nepřehlížejte příznaky onemocnění

Karcinom slinivky je záludný v tom, že v počátečním stadiu nevyvolává žádné potíže. To je také příčina, proč se toto onemocnění často zjistí až v pokročilém stadiu. Mezi známé příznaky rakoviny slinivky břišní patří:

  • bolest v nadbřišku často vystřelující do zad
  • nechutenství
  • nevysvětlitelný váhový úbytek
  • pocity nevolnosti a zvracení
  • zežloutnutí očního bělma a kůže a ztmavnutí moči
  • změna barvy a konzistence stolice (jílovitá)
  • opakující se záněty žil
  • nově vzniklý diabetes mellitus II. typu
  • depresivní syndrom, který může předcházet rozvoji nemoci

Tyto symptomy neznamenají, že se musí jednat o karcinom slinivky. Infekce nebo jiné onemocnění mohou také způsobit tyto symptomy. Příčinu těchto potíží může zjisti pouze lékař. Proto každý s takovými příznaky by se měl dostavit k lékaři.

Čtěte také: Trávicí potíže - střevní záněty a rakovina střev

K rychlejšímu nálezu výzkumem krevní plazmy

Odborníci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha jdou v rychlejší detekci malignit slinivky novou cestou. Hledají tzv. biomarkery, tedy měřitelné ukazatele určitého biologického stavu, které poukazují na chorobné změny.

prof. Zavoral„Jde o výzkum prováděný na separované plazmě získané z běžného odběru krve od pacientů. V našem projektu se snažíme o detekci nepatrných změn struktury všech molekul krevní plazmy. Hledáme biomolekuly, které mají odlišnou strukturu u nádoru pankreatu, zdravých pacientů, diabetiků a u prekurzorů karcinomu pankreatu,“ ozřejmuje principy výzkumu, jehož výsledky v květnu otiskl odborný časopis Chirality, přednosta Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D.

Kromě časnějšího nálezu onemocnění by biomarkery mohly odpovědět i na otázku, proč rakovina slinivky vlastně vzniká. Jak prof. Zavoral dodává, příčinou vzniku karcinomu pankreatu je genetická mutace onkogenů. To, zda objev nového diagnostického panelu biomarkerů pomůže odhalit i bližší příčinu vzniku karcinomu, je sice zatím nejisté, ale nelze to vyloučit.
„Kupříkladu jedny z nadějných biomolekul, u kterých je koncentrace v plazmě výrazně vyšší u zdravé populace než u pacientů s karcinomem, představují karotenoidy. Tyto molekuly se účastní regulace přeměny některých buněk pankreatu (stellate cells) na buňky schopné produkovat vazivo (fibroblasty). Potvrzení souvislosti mezi nalezenými biomolekulami a příčinami vniku karcinomu by vyžadovalo další, poměrně rozsáhlý výzkum na experimentální rovině,“ dodává prof. Zavoral.

Větší potenciál biomarkerů ale vědci vidí v rychlé detekci a časnější – a tím i efektivnější –, léčbě.
„Právě v případě časné detekce je také chirurgická léčba mnohem úspěšnější,“ uzavírá prof. Zavoral.

Čtěte také: Příznaky rakoviny, které bychom neměli podceňovat

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce