Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

(MUDr. Pavel Jurák | přečteno: 28117x )

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

shutterstock.com
Jak se projevují refrakční vady?

1) Krátkozrakost vzniká v dětství nebo dospívání a projeví se zhoršeným viděním do dálky, do blízka zůstává dobré. Pojem dálka a blízko je zde velmi relativní a závisí na velikosti vady. Zhruba platí, že v čím mladším věku se krátkozrakost objeví, tím vyšších dosáhne hodnot. Lehká a střední krátkozrakost nebývá většinou spojena s dalšími očními komplikacemi a s brýlemi pacient vidí dobře. Tento typ obvykle začíná v pubertě nebo krátce před ní a po dosažení dospělosti zpravidla dále neprogreduje.

Těžká krátkozrakost začíná v časném dětství, mívá tendenci k výraznému zhoršování, které se sice zpomaluje, ale úplně nezastavuje ani v dospělosti. Bývá spojena s degenerativními změnami na sítnici, cévnatce i bělimě a může být komplikována dalšími očními chorobami (např. odchlípení sítnice, šedý nebo zelený zákal).

2) Dalekozrakost bývá obyčejně přítomna již při narození , v průběhu dospívání se spíše snižuje a po dosažení dospělosti se obyčejně výrazněji objektivně nemění. Subjektivně se ale ve středním a vyšším věku v důsledku zhoršující se akomodační schopnosti výrazněji projevuje a mnoho lidí, kteří do té doby měli dalekozrakost korigovanou brýlemi pouze částečně nebo vůbec, může pociťovat výrazné zhoršení. To se manifestuje nejprve komplexem příznaků, který nazýváme astenopické obtíže (pocit únavy, pálení, tlačení očí, bolesti hlavy) , později přechodným až trvalým zhoršením zrakové ostrosti, zpočátku do blízka a následně i do dálky. V dětském a mladém věku se lehčí dalekozrakost nemusí projevovat vůbec, vyšší může způsobovat astenopické obtíže, šilhání, zhoršení visu a v neposlední řadě může vést k tupozrakosti, v čemž patrně spočívá její největší riziko (více je o tupozrakosti uvedeno v kapitole o šilhání).

Čtěte také: Ani každodenní práce s počítačem vám nezhorší zrak

3) Astigmatismus způsobuje deformaci vnímaného obrazu, i když u jeho nižších stupňů si ji pacient nemusí ani uvědomovat. Vzniká v dětském věku a později se obvykle výrazněji nemění. U některých očních onemocnění (např. keratokonus) může vzniknout a horšit se i v dospělosti.

4) Presbyopie se začíná projevovat u většiny lidí mezi čtyřicátým až padesátým rokem astenopickými obtížemi, nutností vzdalovat například čtený text od očí, později až nemožností vidět zřetelně na kratší vzdálenost.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce