Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Refrakční vady

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 81864x )

Oko je optický systém jako například fotoaparát. Skládá se ze složitého systému dioptrických čoček, optických prostředí a vzdáleností, které mají jeden důležitý úkol: soustředit paprsky, které do oka vstupují tak, aby zaostřený obrázek okolního světa dopadal přesně na sítnici, světločivnou vrstvu v zadním pólu oka.

shutterstock.com

3) refrakční operace

„Operace dioptrií“ se provádějí ve speciálních očních refrakčních centrech. Aby pacient mohl podstoupit operaci, musí jeho oko a celkový zdravotní stav splňovat určité parametry. Je nutné, aby vaše dioptrická vada byla stabilní, to znamená, že alespoň 1 rok by naměřené dioptrie měly být neměnné.

Specializovaná měření oka jsou provedena při vstupní prohlídce v refrakčním centru. Na základě výsledků je pacientovi doporučeno, který refrakční výkon by se pro něj hodil. U malého počtu pacientů není operace vhodná vůbec. Následuje objednání k operaci. Všechny operace se provádějí ambulantně.

Existují dva základní typy refrakčních operací:

První skupinu (zatím častější) tvoří operace, které mění zakřivení povrchní části oka - rohovky, druhou skupinou jsou operace nitrooční.

K rohovkovým operacím patří: LASIK, PRK, DTK, AK. K nitroočním operacím patří refrakční lensektomie, implantovatelné čočky. Všechny operace kromě implantovaných čoček (které se operují v narkóze) se většinou provádějí v místní anestezii kapkami.

LASIK- Laser In Situ Keratomileusis - se používá u nižších i vyšších dioptrických vad. Je to laserová operační technika, která je kombinací operační techniky (odříznutí povrchní vrstvičky rohovky a její odklopení) a „ofrézování“ rohovky excimer laserem do požadovaného tvaru, který nahradí funkci brýlí. Na konci operace se povrchní vrstvička rohovky opět přiklopí a uhladí. Výkon i pooperační období má minimální bolestivost. Vidění se zlepšuje již záhy po výkonu.
PRK- Photorefractive Keratectomy - je laserová technika používaná ke korekci nižších dioptrických vad. Excimer laserem je z povrchu oka „ofrézován“ takový tvar rohovky, který nahrazuje použití brýlí. Po výkonu je nasazena kontaktní čočka. Povrch se hojí několik dní a první pooperační dny je oko citlivé a vidění se upravuje teprve postupně.
DTK- Diod Laser Thermokeratoplasty - se používá u nízké dalekozrakosti. Laserovým perem je aplikována bodově laserová energie na povrch rohovky. V důsledku změn v rohovce dojde postupně k vyklenutí centra rohovky.
AK - astigmatická keratotomie- je chirurgická metoda, při které je povrchním nářezem rohovky sníženo její nadměrné vyklenutí v určité ose.
Refrakční lensektomiese používá u vysokých refrakčních vad. Je to operace, která je technicky totožná s operací šedého zákalu (viz článek Šedý zákal), jen lidská čočka je odstraněna pro nesprávnou dioptrickou sílu, nikoliv pro její zakalení, jak je tomu u šedého zákalu. Do oka se vloží umělá nitrooční čočka, která má předem vypočtenou dioptrickou hodnotu tak, aby oko po operaci nepotřebovalo brýle nebo jen slabé. Oko ztratí možnost zaostřování na blízko, proto operace není vhodná u velmi mladých lidí.
Implantovatelné čočkyse používají u vysokých refrakčních vad. Do oka se k lidské čočce přidá ještě čočka umělá, která doplní nesprávnou dioptrickou hodnotu optického systému oka tak, aby paprsky dopadaly na sítnici.

Vzhledem k rozsahu tématu jej zde nelze podrobněji zpracovat a doporučuji návštěvu internetových stránek jednotlivých refrakčních center nebo přímo osobní konsultaci v centru.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaden
3x

Chtěl bych v prvé řadě poděkovat autorce za tak poučný článek ,který mi opravdu pomohl.A při té příležitost se zeptat na dvě otázky.Za prvé pokud pracuji pravidelně(dlouho) na počítači zkazím si tím oči ,nebo je to stejné jako u čtení knih? Za druhé jaké je procento ,že se mi bude zhoršovat pravidelně zrak i po 20-ti letech?A pokud by se mi zrak pravidelně zhoršoval i po dané hranici co bych měl dělat ,abych tomu zabránil. Opravdu děkuji za možné odpovědi. Prosím o jejich zaslání na email [email protected]

Klara
2x

rada bych se zeptala, zda je mozne, aby se ve puberte objevila kombinace kratkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu. prosim o sopoved na [email protected]

Adam

Rád bych se dozvěděl to na co se ptá pan Jaden, Je mi 17 let, u počítače trávím docela velkou část dne a trpím krátkozrakostí, která se zhoršuje. Prosím o odpověd na mail [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce