Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rekonstrukce pánevního dna

( Komerční prezentace | přečteno: 19289x )

Cílem rekonstrukčních operací pánevního dna je obnovit pevnost pánevního lůžka a posílit jeho závěsný aparát.

Co tvoří ženské pánevní dno? Východ pánve není uzavřen kostěným skeletem, ale je opatřen svaly, které vytvářejí závěsnou síť pod celou pánví a podepírají nejen močový měchýř, ale i ostatní orgány v pánvi. Onemocnění vázaná na změny pánevního dna a poruchy jeho funkce jsou velmi časté zejména u žen středního a pozdního věku. Odhaduje se, že až 60 % žen starších šedesáti let trpí různými stupni poklesu pánevních orgánů. Kromě nepříjemně pociťovaných tlaků až bolestí v pánvi může sestup dělohy způsobovat časté nucení na močeníúnik moči, poruchy vyprazdňování stolice nebo sexuální poruchy.

Cílem rekonstrukčních operací pánevního dna je obnovit pevnost pánevního lůžka a posílit jeho závěsný aparát. Zákroky se provádějí na specializovaných gynekologických pracovištích a vyžadují velmi zkušeného a erudovaného lékaře. Operaci lze provádět několika cestami: vaginálně (pochvou), abdominálně (klasickým řezem přes břišní stěnu) nebo laparoskopicky (pomocí optických nástrojů zavedených několika otvory skrze břišní stěnu). Chirurg - gynekolog může tyto techniky také vzájemně kombinovat. Klasická operace znamená sešití svalů pánevního dna k sobě, čímž se svalové lůžko zpevní. Uvádí se, že 29 - 40 % pacientek operovaných klasickou plastikou má recidivu poklesu pánevních orgánů.

Nejnovějším trendem v rekonstrukční chirurgii jsou tzv. „síťkové operace“ s použitím podpůrných materiálů, které operatér vkládá mezi svaly nebo orgány, aby zesílil stěnu pánevního dna. Jedním z typů těchto implantátů je tzv. permanentní mesh (trvalá síťka). Jedná se o síťku speciálně tkanou pro pánevní dno, která se nevstřebává, ale plně se včlení (vroste) do okolní tkáně. Díky svému složení a struktuře si udržuje pevnost po neomezeně dlouhou dobu a současně je velmi elastická, takže se plně přizpůsobuje namáhání, k němuž v těle dochází. Moderní permanentní síťky navíc nevyvolávají nežádoucí reakce a mají dostatečně velké póry, které jsou důležité pro vrůstání tkáně a následné zhojení. Největší specializovaná pracoviště, která v České republice provádějí rekonstrukce pánevního dna:

Všeobecná fakultní nemocnice, Praha
Gynekologicko-porodnická klinika

Prof. MUDr. Alois Martan, DrSc.,
As. MUDr. Jaromír Mašata, CSc.

Ústav pro péči o matku a dítě, Praha
As. MUDr. Ladislav Krofta

Krajská nemocnice Tomáše Bati, Zlín
Gynekologicko-porodnické oddělení

Prim. MUDr. Zdeněk Adamík

Fakultní nemocnice Na Bulovce, Praha
Gynekologicko-porodnická klinika

Prof. MUDr. Michael Halaška, DrSc.

Nemocnice Milosrdných Bratří, Brno
Gynekologické oddělení

Prim. MUDr. Ivan Huvar, CSc.

Připraveno ve spolupráci s Johnson & Johnson s.r.o.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
HubalkovaEva@seznam.cz

Dobrý den, čeká mě odstranění dělohy, pokles do půlky, je jiná možnost, než dát vše pryč, jinak vše v pořádku. Byl by vhodný pro mě i vaše možnost síťky. Děkuji Hubálková


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce