Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Roupem dětským se mohou nakazit i dospělí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24113x )

Nákaza roupem dětským (enterobióza) je jedno z nejčastějších parazitárních onemocnění. Nejčastěji se toto onemocnění týká dětí předškolního a školního věku, zejména proto, že v dětských kolektivech dochází ke snadnějšímu šíření roupů. Nakazit se mohou ale i dospělí a průběh je u nich stejný, jako u dětí.

shutterstock.com

Roupi jsou drobní, asi centimetr dlouzí, tenoučcí červíci, kteří u nakažených osob žijí v konečném úseku tenkého a na začátku tlustého střeva. Žije v lidském střevě, kde se živí bakteriemi a epitelem. Proti ostatním střevním parazitům, kterých u nás v posledních desetiletích ubývá, enterobióza je stále jednou z nejrozšířenějších nákaz, se kterými se v našich podmínkách setkáváme.

Onemocnění roupy úzce souvisí s nedostatečnou hygienou, řadí se proto mezi nemoci špinavých rukou. Patří mezi nejrozšířenější střevní parazitární onemocnění. Je staré jako lidstvo samo. Vajíčka roupů byla nalezena již ve starověkých mumiích. První zmínky o něm pocházejí od Hippokrata.

Roup dětský se vyskytuje pouze u človeka a k nákaze tedy dochází buď přímým kontaktem s nakaženou osobou, příp. autoinfekcí (človek nakazí opakovaně sám sebe), nebo kontaminovanými předměty, potřísněnými povrchy, prádlem apod. Domácí, ani jiná zvířata se na přenosu onemocnění nepodílejí.

Příznaky onemocnění

Nejčastějším příznakem je svědění sliznice a kůže v okolí konečníku, které pacienta sužuje zejména v noci. V důsledku toho dochází k poruchám spánku, bolestem hlavy, neurózám, u dětí se může přidružit syndrom nočního pomočování a celkového neprospívání organizmu. Popisovány jsou i výtoky a záněty močových a pohlavních cest, alergické kožní projevy a vyrážky způsobené škrábáním podráždění kůže a sliznice. Přítomnost červu ve střevě může dále působit bolesti břicha či podráždění slepého střeva. Nákaza muže být provázena změnou v krevním obraze.

Jak se provádí diagnostika

Při podezření na nákazu roupy se v několikadenních intervalech provádí speciální vyšetření pomocí otisku lepicí pásky na kožní rasy, nebo stěrem z okolí análního otvoru. Vyšetření se provádí nejlépe doma v ranních hodinách, aby nedošlo k setření vajíček prádlem, nebo při omývání. Veškeré informace a pomůcky k odběru získá pacient u svého ošetřujícího lékaře.

Léčba

V každém případě je nutno navštívit ošetřujícího lékaře a informovat ho o svých obtížích. Lékař navrhne příslušná laboratorní vyšetření, určí diagnózu a navrhne lécbu. V současné době je na trhu lék VERMOX, kterým lze nákazu spolehlivě vyléčit. Důležité je provést léčbu opakovaně, minimálně dvoufázově, v intervalu 2-3 týdnů po skončení první léčebné kůry tak, aby se zamezilo líhnutí další generace roupů. Cílem léčby je zahubit všechny žijící roupy v trávicím systému. Lidová medicína doporučuje proti roupům česnek, jeho účinky na parazity však nebyly dostatečně prokázány.

Součástí léčby jsou i režimová opatření. Důležité je důsledné dodržování zásad osobní hygieny. Zejména u dětí je důležité dbát na časté mytí rukou, zamezit olizování prstů, kousání nehtů, olizování hraček a předmětů denní potřeby. Při podezření na nákazu vyměňovat a prát denně ložní a osobní prádlo, dezinfekčním roztokem otírat podlahy, předměty, nábytek, kliky, zejména na toaletách. Při prokázané nákaze je potřeba, aby léčbu podstoupili i všichni ostatní členové domácnosti.

Prevencí je důsledná hygiena

Základní prevencí nákazy je dodržování běžné osobní hygieny, mytí rukou, především po použití toalety a před jídlem. Dále pak mytí potravin, časté praní povlečení, výměna spodního prádla. Pokud se však roupi v kolektivu objeví, nemusíme se nákaze vyhnout a přitom to nutně neznamená, že jsme „špindírové".  Při podezření na přítomnost střevních parazitů vyhledejte svého ošetřujícího lékaře a konzultujte s ním nejvhodnější způsob léčby.

Přečtěte si také

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin

Všímejte si možné zrakové vady i u svých dětí!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce