Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rozškrábnuté mateřské znaménko může být velmi nebezpečné

( Renata Vyšínová | přečteno: 116213x )

Určitě jste to také slyšeli - když si rozškrábnete mateřské zaménko nebo pihu, koledujete si o malér. Je pravda, že se v nich poraněním "rozjede" zhoubné bujení? Přečtěte si názor odborníka.

Žilní klinika Praha

Jaký je vlastně rozdíl mezi pihou a mateřským znaménkem? Vlastně jen ve velikosti – obojí tvoří shluk pigmentu, který vznikl kvůli nadměrné tvorbě kožního barviva melaninu. S některými znaménky se už rodíme, jiná vzniknou během života z důvodů, jako je ultrafialové záření, zdravotní stav nebo věk.

Sami dobře víte, kde máte na těle pihy a znaménka – a vyplatí se je občas cíleně prohlédnout. Podezřelá by vám mělo být, pokud některé z nich mění velikost, barvu nebo se na jejich povrchu vytvářejí nějaké další útvary – růžové skvrnky, vyvýšené plošky, bouličky, hrubá šupinatá ložiska, krvácející útvary. V takovém případě na nic nečekejte a objednejte se ke kožnímu lékaři, aby je překontroloval podrobněji.

Zhoubná nádor kůže – melanom – je zákeřný a velmi nebezpečný hlavně proto, že může velmi brzy začít tvořit metastázy. Ovšem pokud na něj lékaři přijdou včas, pak je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní.

Kdo by si měl znaménka prohlížet obzvlášť pečlivě?

  • K lékaři nebo před zrcadlo při samovyšetření by neměli zapomínat hlavně ti, kteří mají na svém těle hodně znamének – až dvojnásobné riziko melanomu hrozí těm, kteří jich mají víc jak padesát až devadesát.
  • Na melanom velmi často umírají i muži kolem padesátky – jejich problémem je to, že zcela podceňují prevenci.
  • Větší riziko melanomu - u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát – hrozí těm, kteří se spálili na sluníčku – a stačí jednou až dvakrát za život. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Odstranění znamének doporučí lékař

Důvodem, proč znaménko odstranit ale není jen riziko melanomu. Můžete o něj začít uvažovat i v případě, že to má čistě kosmetické důvody. I v tom případě byste měli vyhledat odborníka, který má s diagnostikou i řešením dostatek zkušeností.

V indikovaných případech by nemělo chybět dermatoskopické vyšetření. Jde o podrobné vyšetření mateřských znamének pomocí speciální světelné lupy, která umožňuje lépe zhodnotit strukturu, okraje a rozložení pigmentu ve znaménku, které klinickým vyšetřením nejde rozpoznat. Dermatoskopické  vyšetření není možno podceňovat ani přeceňovat, a proto by mělo být pravidlem následné histologické vyšetření.

„Histologické vyšetření znamének a výrůstků provádíme pravidelně u všech výkonů s výjimkou drobných hyperpigmentací, tedy stařeckých skvrn,“ říká prim. Ota Schütz z Žilní kliniky v Praze a dodává: „Celých pětadevadesát procent patologických změn na kůži bývá nezhoubných a lze je odstranit kosmeticky - nechirurgicky, tzn. bez řezání a šití, například použitím radiofrekvenčního přístroje či laseru. Po odstranění radiofrekvenčním přístrojem lze útvar histologicky vyšetřit a vyloučit tak zhoubné bujení.“

Nejčastější mýty o mateřských znaménkách najdete v další kapitole článku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavla
5x

Dobrý den chtela bych se zeptat. Dcera 14 mesicu kousla me do velkého materskeho znamenka a strhla mi pres pulku. Jak to mam resit dal?

holka

Nejsem zdravotník,ale projistotu bych zašla aspoň se poradit k obvodnímu lékaři.

Urbanová
1x

Dceři upadlo mateřské znaminko udělala se jí dírka a má to celé červené bolí ji to


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Nádory kůže

Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce