Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

(MUDr. Petr Pokorný | přečteno: 175053x )

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

shutterstock.com

RS častěji u mladých lidí…

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Váš mozek obsahuje velké množství (řádově miliardy) nervových buněk. Každá z nich má určitou funkci, některé se podílí na pohybech, jiné na vnímání citlivosti atd. Buňky jsou mezi sebou propojeny vlákny, která vedou podráždění formou elektrického impulsu. Aby se impuls převáděl dobře, jsou vlákna obalena tukovou hmotou, která se nazývá myelin. Zjednodušeně to lze připodobnit k elektrickému kabelu, který je obalen bužírkou.

K čemu tedy dochází při roztroušené sklerose? Jedná se vlastně o určitý typ zánětu, kdy tělo začne napadat vlastní nervový systém, a to právě v místě obalů nervových vláken v mozku a míše. Zaniká tak chránící obal nervových vláken a současně i vlákna samotná. Ke zničení vláken dochází na různých místech mozku a v různém rozsahu.

Právě proto se nemoc nazývá „roztroušená“ a proto se může projevit i zcela různorodými neurologickými příznaky v různé intensitě a rozsahu. Vždy podle toho, která část je postižena. Název sklerosa vznikl podle řeckého „skleros“, což znamená tvrdý. Místa postižení jsou totiž oproti okolí tužší na pohmat.

Zeptáte se jistě, proč k tomu všemu vlastně dochází? Odpověď není zcela jasná. Jde o určitou poruchu imunity čili obranyschopnosti těla. Dojde k chybě rozpoznávání, co je vlastní a co cizí, a už je tu problém. A ten se může jmenovat roztroušená sklerosa (existují i další onemocnění vzniklá na tomto podkladě). K onemocnění RS mohou napomoci některé virové infekce, zděděné vlastnosti a další faktory.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tana
14x

Jelikož pracuji s lidmi postiženými RS, nepřijde mi 2x fér psát, že vás nemoc, ač stabilizovaná, nijak zvlášt neomezuje. Já mám tu zkušenost, že pokud máte jeden rok život v pohodě, za rok se k nám do zařízení můžete vrátit taky jako,,ležák''. A to prosím klidně po obyčejné chřipce. RS je nemoc strašná a to zcela vážně. Vůbec ji nepodcenujte!!!!

MartulaPartula
11x

Dobrý den. Já mám rostroušenou sklerózu už od 11 let, začalo to dvojtým viděním. Po hospitalizaci v nemocnici a odebrání mozkomíšního moku mi nasadili lék ( prednison ), po něm se to stabilizovalo. Ale když jsem chodila ven do přírody, tak jsem často zakopávala. Pořád jsem byla pod lékařským dohledem, na různé vyšetření jsem chodila. V 21 letech jsem otěhotněla a po celou dobu těhotenstvý to bylo vpořádku, po porodu jsem mohla kojit 2 měsíce, a pak se mi stav pomalu zhoršoval, první mi stačila jen jedna berle, řídivala jsem i automobil, potom už dvě berle, to už se mi hůř ovládali obě nohy, tak jsem auto přestala řídit, od 27 let jsem na vozíčku, mužu se i kousek přemístit na nohách, ale jen s pomocí o nábytek. Opravdu tuto nemoc nesmíte podceňovat. Mě drží nad vodou můj syn, který má už 7 let a je zdravý, snaží se mi pomáhat, je to má největší opora a bojuji s tou nemocí už kvůli němu. Teď budu zkoušet nový přírodní lék a potom Vám napíšu jestli mi pomohl. Já se nerada vzdávám a prohrávám, je dobré, když se umíte nad tou nemocí povznést a zasmát se sama sobě, hlavně ji ukázat kdo je pánem, ne se ji poddat. I když je to někdy těžké, zkuste se přemoct. Přeji pěkné dny Martina

martin
4x

Dobry den, Martino.Ja mam take jeden prirodni lek a potreboval bych ho vyzkouset Pokud mate zajem pak mailujte na merx1@seznam.cz .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Biologická léčba - moderní terapeutický trend

Pomoci může zejména u některých autoimunitních chorob i a při nádorových onemocněních

Roztroušená skleróza – boj na celý život

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

Mezi komplikace způsobené roztroušenou sklerózou patří u většiny pacientů i poruchy močení, včetně inkontinence moči. Je to problém, o kterém se pacienti často zdráhají mluvit. Pokud se však s těmito obtíženi svému lékaři svěří, odešle je ke specializovanému urologovi, který může vhodnou léčbou zabránit zhoršení jak vlastní nemoci, tak poškození močových cest.

Roztroušená skleróza mozkomíšní

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, kde lidskému tělu vlastní imunitní systém napadá a postupně poškozuje myelinový obal, pochvu nervových vláken centrálního nervového systému (CNS). Myelinová pochva za normálních okolností mj. zabezpečuje ochranu cesty pro vedení nervového vzruchu. Zničení tohoto obalu vede k dočasnému přerušení nebo trvalému narušení přenosu nervových vzruchů v nervových vláknech či drahách CNS. Zejména jsou poškozovány dráhy zraková, zprostředkující citlivost a volní hybnost končetin. Tyto změny jsou příčinou neurologických příznaků charakteristických pro ROZTROUŠENOU SKLÉROZU, která se dnes proto řadí mezi autoimunní choroby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce