Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Růže šípková neboli šípek

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 24849x )

"Pro růže šípkové, pro všechno, čím je mi, miluji vlast svou, překrásnou zemi", svěřuje se nám klasik. Kdo by neznal bohatě větvený keř, který lemuje...

shutterstock.com

"Pro růže šípkové, pro všechno, čím je mi, miluji vlast svou, překrásnou zemi", svěřuje se nám klasik. Kdo by neznal bohatě větvený keř, který lemuje okraje většiny našich lesních a polních cest, který kvete růžově a je strůjcem životního štěstí Šípkové Růženky. Proč nás ale zajímá? Samozřejmě pro své plody, které obsahují vitamin C a mohou nám výborně posloužit v prevenci a léčbě chřipky. Výhodou šípkových růží je, že pro nás nemusí být důležité, která je ta pravá. Ke sběru se hodí všechny druhy.

Šípky, oranžové až červeně zbarvené plody, sbíráme v době dokonalé zralosti, kdy je jejich obsah vitaminu C nejvyšší. To nastává většinou na přelomu září-října, kdy je ještě počasí slunné a suché. Pokud šípky přezrají, obsah vitaminu C opět poklesne.

Bohužel i při sebeopatrnějším a sebedokonalejším sušení se ztrácí značná část vitaminu C, obsažená v čerstvých plodech a to přibližně na 20% původního obsahu. Šípky je však třeba dobře prosušit, jinak zplesniví. Při přípravě nálevu je také nutné vyloučit šípky zčernalé.

V šípcích dále najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamin A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou.

Šípkový čaj je užíván jako celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody. Má také účinky močopudné a potopudné.

Šípkový čaj připravíme tak, že necháme asi 10g rozdrcených šípků vyluhovat 1 hodinu v 0,5 litru studené vody. Pak přivedeme šípky ve vodě k varu a necháme je luhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme. Je také možné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 80o C. V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C. Také při delším stání a pobytem na světle přichází čaj o cenný vitamin.

Šípkové plody je možné použít i k přípravě marmelád, povidel, dětských přesnídávek, domácích vín a likérů, ale to už je jiná, spíše kulinářská kapitola.

šípek šípek

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal P.

Je možné takto nakládat i s plody růže stolisté? Děkuji.

Lukáš

No já užívám Colavital na klouby ve kterém je obsažena růže šípková, a myslím si, že mi opravdu pomáhá na klouby, myslíte, že je to možné?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce