Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rybíz černý

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 10038x )

Droga podporuje vylučování moči. Má své místo při zánětech močových cest, využívá se rovněž při nemocích dýchacích cest (při onemocněních z nachlazení).

(Ribes nigrum L.)



Příprava čaje

2 čajové lžičky řezaných listů přelijeme šálkem vroucí vody (cca 2 dcl). Pijeme 2-3krát denně.

Užívaná část

list List    (Folium ribis nigri)
plod Plod    (Fructus ribis nigri)

Sběr a sušení

V době květu rostliny sbíráme list, plod sbíráme v době zralosti. Sušíme rychle, ve stínu. Teplota při sušení nemá překročit 40 st. C. Drogu je nutné dobře prosušit, neboť vlhká má tendenci hnědnout, čímž se znehodnotí. Plody se zpracovávají nejčastěji čerstvé.

Rybíz černý

Jak vypadá

Vytrvalý keř, vysoký asi 150 cm. Na větévkách vyrůstají ve střídavém postavení hrubě pilovité 3-5 laločnaté listy. Květy jsou žlutozelené, hroznovité. Plodem je bobule, která má v době zralosti modročernou barvu. Kvete v dubnu a květnu.

Kde se rostlina vyskytuje

Rybíz je pěstovaná rostlina.

Co rybíz obsahuje

Listy: obsahují silici, třísloviny, flavonoidy (rutin), vitamín C.

Plody: mají velké množství vitamínů skupiny B a vitamínu C, cukrů a karotenu. Kromě toho obsahuje rybíz další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: v první polovině 19. století byl poprvé popsán jako léčivá rostlina s močopudným účinkem a k vyvolání pocení, což se považovalo za prospěšné u dny a revmatismu. Do té doby odpuzoval svou vůní a byl považován za nevýznamnou rostlinu.

Dnes: používá se vnitřně i zevně.

Vnitřně: Droga podporuje vylučování moči. Má své místo při zánětech močových cest, využívá se rovněž při nemocích dýchacích cest (při onemocněních z nachlazení). Díky obsahu rutinu příznivě působí na cévní stěnu a zastavuje krvácení z drobných cévek, které se může projevit např. krvácením ze sliznic. Plody lze díky vysokému obsah vitamínu C pokládat za léčivé ovoce. Zlepšují látkovou přeměnu a posilují imunitu.

Zevně: Silný odvar ze sušených plodů nebo šťáva z čerstvých bobulí se kloktá při zánětech v dutině ústní a angíně, jako jeden z mála prostředků je také výborný při namožených hlasivkách.

Pozn.: Velmi oblíbený je džem, lisovaná čerstvá šťáva nebo sirup z černého rybízu. Vše používáme v obvyklých dávkách.

Foto: internet

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Anous

Tak to je fajn, že černý rybíz působí proti zánětu močových cest, ja tím docela dost trpím..Občas jím brusinky a teď přemýšlím, že bych si koupila ten Urinal, nemáte s ním někdo zkušenost?

Kateřinka

Já taky beru Urinal a je to o 100% lepší!! Jsem s nim velice spokojená :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce