Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rýma a zánět nosních dutin

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 232346x )

Na začátku zánětu nosních dutin může stát obyčejná virová rýma. Smrkejte a kapejte si řádně nosní kapky.

shutterstock.com

Zánět dutin provází rýmu poměrně často

Udává se, že přibližně 15% veškeré populace prodělá zánět vedlejších dutin nosních aspoň jedenkrát ročně. Jedná se o zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní. Zánět se může projevit jako zánět jednostranný i oboustranný, většinou postihuje více vedlejších dutin najednou.

Na začátku je virová infekce

Příčinou zánětu vedlejších dutin nosních je obvykle virová infekce. Příkladem takové infekce budiž virový rýma. Viry působí na sliznici tak, že ji poškozují a oslabují její obranyschopnost. Takto oslabená sliznice poté může být cílem nájezdu škodlivých bakterií, které se vyskytují všude kolem nás a pronikají do nosu vdechovaným vzduchem. Zánětem změněná sliznice otéká. Může dojít k ucpání ústí vedlejších dutin nosních. Uvnitř se pak hromadí zánětlivá tekutina (hnis). Přetlak v dutině je příčinou bolesti.

Jaké jsou příznaky

Prodělali jste v nedávné době, či právě proděláváte, nemoc z nachlazení? Stále máte ucpaný nos? Smrkáte hustou, žlutou až zelenou rýmu? Bolí vás hlava, zejména v oblasti tváří a na čele? Při předklonu je to, jako by chtěla puknout? Máte teploty? Celkově jste unaveni, malátní? Huhňáte? Jestliže odpovídáte na většinu nebo dokonce na všechny otázky ano, trápí vás pravděpodobně akutní zánět vedlejších dutin nosních.

Zánět vedlejších dutin nosních však může mít i formu chronickou. Při té jsou příznaky většinou mírnější, bolest hlavy nebývá výrazná, zvýšené teploty obvykle nejsou přítomny. Trvají však déle, řádově měsíce.

Nosní kapky jako první pomoc

Co tedy dělat, abyste co nejrychleji ulevili svému nosu a třeštící hlavě? Prohlédněte svou domácí lékárničku, zda v ní nenajdete běžné nosní kapky. Nebo se pro ně vydejte do nejbližší lékárny. Kapejte si na obě strany nosu v záklonu hlavy vleže na zádech několikrát denně. Tím dochází ke zmenšení otoku sliznic, uvolnění průchodnosti nosu. Můžete tak hnisavou rýmu vysmrkat. Uvolní se i ústí vedlejších nosních dutin a zmenší se tak přetlak uvnitř a tím i bolest.

Dostatečně pijte. Svlažené sliznice se dokáží lépe bránit infekci. Zvyšte příjem vitamínu C , ať už ve formě citrusů či si ho kupte v lékárně. Zkuste si napustit do umyvadla teplou až horkou vodu, ponořte do ní paže na cca 20-30 minut a předkloňte se nad ně. Vezměte si proti bolesti léky, působí současně proti zánětu i proti zvýšené teplotě. Pokud jste provedli všechny výše uvedené kroky a stejně nenacházíte úlevu, pak vám nezbývá, než se vydat k lékaři, ať již Vašemu obvodnímu nebo přímo ke specialistovi – otorinolaryngologovi.

Se zánětem dutin u lékaře

Po počátečním vstupním rozhovoru lékař prohlédne váš nos. Protože nos připomíná tmavou dutinu, kde není žádné světlo, vezme si lékař na pomoc takzvané nosní zrcátko, které však vypadá spíše jako kleště. To vloží do nosní dírky a mírně nos roztáhne a posvítí si do něj. Nebojte se, je to pouze dívání se, a to nebolí. Může provést z nosu výtěr tenkou štětičkou a zjistit tak, jaká škodlivá bakterie osídlila váš nos.

Je možné, že si poté vezme na pomoc endoskop. To je vlastně tenká trubička, která se zavede do nosu. Tento přístroj sám svítí a zvětšuje obraz. Tak umožňuje lékaři řádně si prohlédnout celou nosní dutinu, včetně oblastí, kam ústí vedlejší nosní dutiny. Někdy před endoskopickým vyšetřením lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tampóncích roztok, který nos znecitliví a stáhne v nose četně se vyskytující cévky.

Lékař Vám poklepe na kosti nad vedlejšími nosními dutinami. Případně zmáčkne určitá místa na obličeji, která mohou být zvýšeně citlivá. Často je nutné zjistit rozsah postižení vedlejších nosních dutin pomocí rentgenového vyšetření.

Teplo, nosní kapky a klid

Na základě výsledků proběhlých vyšetření stanoví lékař, co budete proti zánětu podnikat. Jednoznačně Vám doporučí fyzický klid. Tedy nejlépe alespoň na několik dní nemoc „vyležet“. Dalším krokem bývá užívání antibiotik v tabletách. Průměrná doba léčby by měla být alespoň sedm dní. Jestliže si dosud do nosu nekapete nosní kapky, lékař Vám toto jistě doporučí. Může Vám i předepsat tablety, které jsou také schopné snížit otok sliznic v nosu. Léky proti bolesti jsou další možností.

Lékař Vám může i doporučit provedení punkce čelistní dutiny. A to v případě, jestliže léčba pomocí léků není úspěšná a vy trpíte dál. Dalším případem je, že sice přicházíte poprvé, ale Vaše obtíže jsou velmi pokročilé a na rentgenovém snímku je značně pokročilý zánět v největší, čelistní dutině.

Přestože o punkci kolují hrůzostrašné zvěsti, jestliže je řádně provedena, jedná se o zákrok nepříjemný, ale ne bolestivý. Nejprve lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tampóncích roztok, který nos znecitliví. Poté pronikne nástrojem, který připomíná tlustou jehlu, přes tenkou kostěnou stěnu mezi dutinou nosní a čelistní dutinou. Čelistní dutinu vypláchne. Vy na vlastní oči uvidíte, co je možné si v nose „vypěstovat“. Do dutiny někdy vstříkne rovnou i roztok antibiotik. V některých případech je nutné punkci jednou za dva dny opakovat.

Nejlepší léčba je prevence

Vyhýbejte se již pouhému nachlazení. Žijte „ zdravě“: nekuřte, sportujete, otužujte se, jezte hodně ovoce, které má dostatek vitaminu C. Jakmile již nachladnete a dostanete rýmu, snažte se ucpaný nos co nejlépe uvolnit. Smrkejte a kapejte si řádně nosní kapky. Jakmile se již dostaví intenzivní bolest hlavy, zvýšená teplota, případně se najednou zastaví smrkání a zvyšuje se tlak v obličeji a čele, je nejvyšší čas navštívit lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kamila M.
33x

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu mít zánět nosních dutin, přestože nos ucpaný nemám. Prodělala jsem rýmu, která již ustoupila, ale nyní přišla bolest, kterou popisujete v článku. Děkuji

lada
8x

Váš komentář...dobrej trapi mne zapach v nose se zluto zelenima vitokama as tvrdejma kusama dirka v nose se mi zmensila a bez 5 brufenu dene bokest nad okem neprekonam mam jit k obvodnimu nebo na usni nosni krcni? To tu v Moste mame

Marta
10x

Jindro, na tento "kamenolom" v nose kdy člověk nemůže pořádně v noci dýchat a je to celkově nepříjemné jsou vynikající přírodní tabletky SINUPRET, které mají v každé lékárně volně bez receptu. U tebe to vypadá na pokročilejší zánět dutin, měj trpělivost při užívání (přesně dle návodu) a za pár dní půjde všechno ven. Pokud se ti opět trable budou opakovat, pak bude muset nastoupit antibiotická léčba. Ale nejprve zkus ten SINUPRET, je opravdu výborný. No, jak tak koukák - kdy jsi psal tak už teď jsi určitě zdravý :-) Tak třeba doporučení těchto tabletek pomůže ostatním.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Je kortikoid ve spreji bezpečný?

Je mi 21 let a již od dětství mě trápí kašel, při kterém vykašlávám menší množství hlenu světlé barvy. Vloni na podzim mi na alergologii zjistili alergií na psa, peří, prach a pyly trav lipnicovitých a obilovin (doma máme psa). Minulý týden mi alergolog předepsal spray na vdechování Beclazone 100 (kortikoid). Je tento lék bezpečný? Nemůže na něj vzniknout závislost? Je jeho užívání v mém případě užitečné? Karel

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce