Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

S poukazy pro vaše zdraví nešlápnete vedle!

( Komerční prezentace | přečteno: 2309x )

Možná jste to již zaregistrovali – na Lékárně.cz si nyní můžete objednat tzv. Poukaz pro vaše zdraví. O co se jedná? Díky spolupráci s EUC laboratořemi si můžete snadno, rychle a bez návštěvy lékaře zařídit vyšetření, které jste již dlouho odkládali.

euclaboratore.cz
Cílem této novinky je podpořit prevenci, zejména pak civilizačních chorob a předcházet pozdní diagnostice závažných onemocnění, pro které je včasné odhalení klíčové. O tom, jak EUC laboratoře fungují, jaké služby svým klientům poskytují a co si o darování poukazů na vyšetření myslí, jsme si povídali s MUDr. Petrem Podroužkem CSc., odborným ředitelem laboratoří.

S poukazy pro vaše zdraví nešlápnete vedle!

Pane doktore, jak vlastně fungují laboratoře, které společnost EUC provozuje a jaké druhy vyšetření poskytují?

EUC Laboratoře s.r.o. pracují hlavně pro lékaře, kteří posílají pacienty do celkem 24 odběrových míst v Praze a okolí. V posledních dvou letech nám výrazně roste i podíl pacientů, kteří požadují vyšetření bez doporučení lékaře za přímou úhradu (pacienti samoplátci).

EUC Laboratoře poskytují velmi široké spektrum vyšetření z oblasti klinické biochemie, hematologie, endokrinologie, imunologie, alergologie a mikrobiologie, patříme k největším nestátním laboratořím v ČR. V oblasti mikrobiologie můžeme spektrum vyšetření ještě doplnit i metodami z oblasti molekulární biologie pomocí metod PCR (polymerázové řetězové reakce) a Real Time PCR.

Denně vyšetříme vzorky asi od 1500 pacientů, což opravdu není málo. Laboratoře jsou součástí skupiny EUC, která provozuje síť zdravotnických zařízení - poliklinik, nemocnic a lékáren na celém území České republiky, pro vysoce specializovaná vyšetření tak dostáváme řadu vzorků i od pacientů z celé ČR.

Co by podle Vašeho názoru mělo být důvodem, aby se člověk začal sám o vyšetření zajímat?
A pokud se člověk rozhodne navštívit vaši laboratoř, musí mít doporučení od svého praktického či odborného lékaře?
 

EUC Laboratoře provádějí kompletní profil svých vyšetření i na žádost pacienta za přímou úhradu, bez doporučení lékaře. Část našich pacientů myslí na včasnou prevenci onemocnění. Mají kupříkladu zájem o vyšetření cholesterolu, homocysteinu, jaterních testů, nesnášenlivosti lepku, štítné žlázy či alergologického profilu unikátním přístrojem ImmunoCAP ISAC, kde v jediném kroku vyšetříme najednou 112 alergenů z různých oblastí.

Časté je i vyšetření krevní skupiny. Další část pacientů si chce provést kontrolu nějakého původního vyšetření, například krevního cukru po redukci váhy. Také mohou být důvodem zdravotní potíže pacienta, častou a stále početnější skupinou jsou i sportovci.

Asi se shodneme, že každý člověk by se měl o svoje zdraví aktivně zajímat. Pokud se tedy rozhodne se u vás nechat otestovat, např. na základě nepříznivých rodinných zdravotních dispozic, bude s ním před samotným odběrem/testem někdo konzultovat, zda a v jakém rozsahu je vyšetření vhodné?

V současnosti poradí pacientům zdravotní sestry v našich odběrových místech. Někteří pacienti též píší své dotazy na náš e-mail.

Za jak dlouho může samoplátce očekávat výsledky testu?

EUC Laboratoře pracují se všemi dodanými vzorky v rychlém režimu zpracování. Profesionální tým
kvalifikovaných pracovníků a analyzátory poslední generace zaručují rychlé vydání a předání výsledku. Řada výsledků je tak k dispozici již v den odběru krve, některá méně častá imunologická vyšetření či mikrobiologické kultivace ale mohou trvat i několik dní.

Je součástí ceny testu i následná konzultace či doporučení lékaře? 

Laboratoř má bohužel o pacientovi jen malé znalosti - většinou zná jenom jeho věk a pohlaví. Na rozdíl od lékaře nemá informaci, jaká onemocnění prodělal a jaké má současné potíže, nemá možnost fyzického vyšetření pacienta. Má pouze vzorek krve, moči, slin či stolice ve zkumavce. Bez znalosti všech výše uvedených znalostí o pacientovi může laboratoř pouze provést kvalitní vyšetření vzorku, posoudit, zda výsledek odpovídá tzv. “referenčním” hodnotám pacientova věku a pohlaví a takto výsledek popsat. Pokud je vyšetření mimo “referenční” - lidově “normální” oblast vyšetření, doporučí návštěvu lékaře, který chybějící informace o pacientovi doplní a stanoví léčbu.

Napadne Vás v souvislosti s EUC laboratořemi nějaká výhoda oproti jiným laboratořím, ke kterým posílají pacienty praktiční a odborní lékaři?

Jako naší největší výhodu vidím kvalitu a rychlost vydání výsledku. Kvalita ovšem znamená, že celý proces vyšetření – každý úkon od počátku do konce, musí být správně a pečlivě proveden. Všechno začíná již v našich odběrových centrech, - vstřícným přístupem našich sester ke každému pacientovi, rozptýlením obav pacienta z odběru, použitím nejkvalitnějších odběrových souprav i v příjemném prostředí interiéru odběrového místa.

Řada pacientů má z odběrů obavy, zda odběr nebude bolestivý. U nás jsou ale k odběrům používány nejkvalitnější odběrové soupravy firmy Beckton Dickinson. Vlastní vpich je proto minimálně cítit. Naše odběrové sestry jsou velmi zručné a mají citlivý přístup k zákazníkům. Po odběru následuje rychlý svoz vzorků do laboratoře, analýza vzorků přístroji poslední generace a rychlé vydání výsledku lékaři či pacientovi v zabezpečené elektronické i písemné formě. Vysoká kvalita našich vyšetření byla oceněna Osvědčením o akreditaci podle normy 15189, které je uznáváno jako vysoká úroveň práce laboratoře v celé Evropě i ve světě.

Investujete a obnovujete laboratorní vybavení pravidelně? 

Kvalitní přístrojové vybavení dává laboratoři možnost sledovat kvalitu stanovení ve všech krocích v průběhu analýzy, vydat kvalitní výsledek rychleji, pracovat i s malými objemy odebrané krve například u dětí. Velice důležité je také mít i vysoce kvalifikované odborníky, kteří laboratorní analyzátory obsluhují, komentují výsledky vyšetření a případně konzultují výsledky.

Pořádáte či plánujete pořádat edukační semináře zaměřené na určitý typ zdravotních problémů (diabetes, celiakie…), které jsou určeny široké veřejnosti, případně využíváte k edukaci pacientů i jiný zdroj než své webové stránky? (např. sociální sítě, newslettery pro zaregistrované odběratele… atd.)

Laboratorní vyšetření nám dává přímou informaci o metabolických procesech a vnitřním prostředí lidského těla. Odborníci EUC Laboratoří se snaží o informovat veřejnost o významu konkrétních vyšetření formou přednášek, publikací na svých webových stránkách a internetových zdravotních magazínů, internetových chatů či rozhlasových interview, vydávání tématických publikací a newsletterů.

Můžete prozradit top 5 testů, které byly v minulém roce u vás nejvíce poptávány samoplátci?

Nejčastěji si pacienti zvolili vyšetření

Stoupá též zájem o vyšetření vitaminu D. Poměrně velký zájem je též o vyšetření 112 alergenů najednou přístrojem ImmunoCAP ISAC.

Jaký je Váš názor na darování poukazu na vyšetření?

Je to praktický a často i velice potřebný dárek, ceny běžných vyšetření přitom nejsou vysoké. Řada lidí, většinou se jedná o muže, zanedbává prevenci, odkládá návštěvu u lékaře, nezdravě se stravuje a nemá dostatek pohybu. Rychlá návštěva v odběrovém centru, kde se snažíme provádět odběry bez čekání, je určitě zvládnutelná. Výsledky mohou pacienta včas varovat a přivést jej k lékaři dříve, nežli dojde k dalšímu zhoršení zdravotního stavu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce