Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Saturejka zahradní

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 12955x )

Saturejka zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny, uvolňuje křeče hladkých svalů trávicí trubice.

(Satureia hortensis L.)



Příprava čaje

3 čajové lžičky řezané natě přelijeme 2 šálky vroucí vody. Čaj připravujeme a pijeme 2-3krát denně.

Užívaná část

nať Nať    (Herba satureiae)


Sběr a sušení

Kvetoucí nať sbíráme po celou dobu kvetení rostliny, tedy od června do září. Sušíme rychle, ve stínu. Teplota při sušení nemá překročit 35 st. C. Drogu je vhodné uchovávat v dobře uzavřených nádobách.

Saturejka zahradní

Jak vypadá

Jednoletá bohatě větvící bylina. Listy jsou pár centimetrů dlouhé, kopinaté, celokrajné, vstřícné. Květy jsou pyskaté, mají světle fialovou barvu. Kvete od června do září. Celá rostlinka příjemně voní.

Kde se rostlina vyskytuje

Saturejka se pěstuje v zahrádkách a truhlících.

Co saturejka obsahuje

Rostlinka má vysoký obsah silic, tříslovin hořčin, slizu, minerálů a dalších sloučenin, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Ve středověku ji měli zakázané pěstovat mniši v klášterních zahradách, neboť zvyšovala pohlavní žádostivost. Jako léčivka se používala k tlumení střevních potíží.

Dnes: používá se vnitřně.

Vnitřně: Saturejka zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny, uvolňuje křeče hladkých svalů trávicí trubice. Užívá se u všech stavů spojených s nadýmáním, přemnožením chorobných mikroorganismů projevujících se průjmy a při nechutenství. Podporuje činnost žaludku a střev, posiluje organismus.

Pozn.: Saturejka je oblíbené koření. Protože zlepšuje stravitelnost jídel, při přípravě se přidává k potravinám, které nadýmají.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce