Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sedmero rad při rodinném hubnutí

( | přečteno: 10599x )

Pokuste se rozbourat zažité návyky a začněte žít jinak, zdravěji.

shutterstock.com

Kdo je rozhodující v rodině při hubnutí?

Základní otázkou je, zda nechat hubnutí v rukou dítěte, nebo je naopak jednoznačně vést a přísně kontrolovat. Záleží to samozřejmě na věku i osobnosti dítěte. Jisté je, že časem nastane doba, kdy se bude dítě rozhodovat zcela samostatně, ale vy mu můžete dát nyní základ, který ovlivní, jak se bude dítě chovat ve vztahu k jídlu a pohybu až bude bez vaší přítomnosti a zcela bez kontroly. Ve vaší moci tedy je, abyste svému dítěti vytvořili nenásilně počátek nového životního stylu. Pokuste se rozbourat zažité návyky a začněte žít jinak, zdravěji, připravíte lepší život nejenom vám, vašim dětem, ale i vnoučatům a dalším generacím.

Sedmero rad při rodinném hubnutí

  • Buďte dítěti okázalým vzorem při změně stravovacích návyků. Přimějte tatínka, ať jásá nebo přinejmenším nekritizuje s výraznými grimasami pokrmy, které chcete, aby dítě jedlo. Ukazuje se, že nové jídlo je potřeba dítěti předložit nejméně 7x, aby si ho oblíbilo. Vyprávějte jim o vašich úspěších, které děti neviděly. Pochlubte se, jak jste např. při oslavě v práci ochutnali vlašského salátu jenom symbolicky, a zatímco kolega snědl celý talíř smažených brambůrků, vy jste si jich vzali jenom pět.
  • Vzorem byste měli být nejenom ve stravovacích návycích, ale i v pohybové aktivitě. Pro dítě je těžké nedívat se na televizi a cvičit, když zbytek rodiny sedí u televize. Nejméně časově náročné je postupně dávkovaná jízda na rotopedu – vy při zprávách a dítě při pořadu, které má rádo. Střídejte druhy pohybu - můžete využít i cvičení podle videokazety Cvičíme pro zdraví, hubneme s rozumem I, které je určeno pro všechny věkové i váhové kategorie do malých bytových prostorů s programem hubnutí na 10 týdnů v přiložené brožuře (více na www.istob.cz). Uvidíte, že společně prováděná aktivita upevní i rodinné vztahy.
  • Důležité je, abyste do nového životního způsobu zapojili celou rodinu, tedy i ty členy rodiny, kteří nepotřebují hubnout. Zdravější způsob života prospěje v každém případě všem. Dítě se může těžko chovat jinak než tatínek, či bratr. A zlatá střední cesta, kompromisy pro všechny se vždycky najdou. Lepší jídelní návyky a zvýšení pohybové aktivity může přijmout za své každý člen rodiny.
  • Víme, že v dnešní uspěchané době máte neustále pocit, že nemůžete nic stačit. Na druhé straně však zase platí, že na co si člověk najít čas chce, na to si ho najde. Opomiňte zejména v počátku nácviku nového chování méně důležité práce a věnujte čas sobě a dítěti. Vyšetřete si alespoň obden čas na nějakou pohybovou aktivitu i za cenu, že byt nebude uklizen jako klícka.
  • Nešetřete chválou, oceňujte, chvalte dítě a nejenom za ubrané kilogramy, ale i za plnění dílcích cílů. Každý je rád pochválen. Vy jste potěšeni, když vás pochválí šéf v zaměstnání, studenti milují ocenění učitele a děti jsou šťastny, když je pochválí rodiče, přináší jim to pocit uspokojení. V Americe byl dělán výzkum, ve kterém byly porovnávány dvě skupiny obézních dětí, které se snažily zhubnout. Rodiče první skupiny dětí dostali pokyny, aby děti při hubnutí hodně chválili, a oceňovali. Rodiče druhé skupiny tyto pokyny nedostali. Za pět měsíců od zahájení studie zhubly děti první skupiny třikrát více, než děti, které nebyly oceňovány. Slova dělají někdy divy, pomáhá dětem budovat sebedůvěru, které zejména obézní děti nemají dostatek. Ocenění je nejvíce účinné, když přijde okamžitě po správném chování. Buďte v odměňování důslední, reagujte na určité chování vždy stejně, nikdy se nesmí stát, že jednou dítě za určité chování odměníte a jindy ho káráte. Nesmí se tedy stát, že např. vyhubujete dítěti, že si koupilo zmrzlinu a druhý den mu ji koupíte za to, že si opravilo známku ve škole. Nebo slíbíte dítěti, že pokud bude daný týden dodržovat zásady správné výživy, na kterých se domluvíte, že půjdete do zoologické zahrady. Pak tam opravdu jít musíte bez ohledu na to, že málem „dostáváte infarkt“ z neuvěřitelného nepořádku, který dokázalo dítě vyrobit v pokoji za jedno odpoledne.
  • Zkuste porušit rodinné tradice a při rodinných oslavách si předem naplánujte činnosti, při kterých strávíte minimum času u stolu. A uvidíte, že dítě si nakonec bude s vámi radši hrát než sedět přejedené nečinně u stolu.
  • Nepodceňujte množství jídla, které dítě sní u kamarádů. Dohodněte se s učiteli ve školní jídelně, aby nedocházelo k tomu, že budou dítě nutit do snědení kompletního oběda. Připravte též dítěti do ledničky talířek s chutně vyhlížející zeleninou, netučný tvaroh s ovocem a pod., aby dítě, až přijde třeba hladové ze školy, mělo kam sáhnout. Vyhraďte mu oddělení v ledničce, ze kterého si může vybírat potraviny.

V dnešní době tráví mnoho dětí z rozvedených manželství víkendy s druhým rodičem, většinou s otcem, se kterým nežijí ve společné domácnosti. Ať jsou mezi vámi a vaším bývalým partnerem vztahy jakékoliv, blaho dítěte máte na mysli oba, a tak seznamte druhého rodiče s novým životním způsobem.

Přejeme vám, aby se vám výše uvedené pokyny dařilo dodržovat. Buďte ve střehu, abyste mohli dítě, když udělá něco dobře, pochválit. Dejte dětem již nyní dárek v podobě vaší podpory, který změní navždy jejich život a zároveň jim ho prodlouží. Podchytit obezitu u dětí je velmi důležité, protože bohužel dítě s kily navíc z obezity většinou nevyroste. V to většinou rodiče často doufají a nesnaží se nijak dítěti pomoci. Pokud chcete dítěti pomoc a nevíte, jak na to, nabízíme Vám možnost navštěvovat spolu s dítětem rodinné kurzy snižování nadváhy, které organizuje společnost ISTOB, což je společnost lékařů, psychologů, dietních sester, cvičitelek a dalších odborníků, kteří se již mnoho let snaží pomoci především obézním dospělým. Děti budou pod lékařským dohledem MUDr. Boženy Kalvachové z Endokrinologického ústavu. Cílem kurzů je hravou formou naučit rodiče i dítě zdravému životnímu stylu – tedy postupně upravit jejich stravovací a pohybové návyky tak, aby nejen snížili svou hmotnost ale také, aby si uměli váhové úbytky udržet. Kurz je určen pro děti ve věku i od 9 do 14 let za doprovodu maminky, tatínka nebo prarodiče. Dospělý, který má též problémy s nadváhou, může redukovat hmotnost společně s dítětem. Ti „šťastnější“ , kteří problémy s nadváhou nemají, budou mít šanci se v kurzech učit zdravějšímu způsobu života.Velkým pozitivem kurzů je i vzájemné poznávání rodiče a dítěte a upevňování rodinných vztahů. Vždyť v běžném životě není mnoho příležitostí k tomu, aby rodič viděl, jak se dítě chová nebo jak reagují ve společnosti vrstevníků a při společném setkávání taková možnost bude.

Kurzy snižování nadváhy jsou tříměsíční a probíhají ve 10 lekcích, 1 lekce týdně. Lekce se skládá z 1 hodiny cvičení přizpůsobeného možnostem Vás i Vašich dětí a 1,5 - 2 hodin skupinové terapie (společného povídání, probírání náplně jednotlivých lekcí). Počítá se tím, že rodič nebyli třeba od školních let v tělocvičně a pohyb bude uzpůsoben všem věkovým i váhovým kategoriím.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce