Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Šedý zákal (katarakta)

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 211695x )

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu.

shutterstock.com

Už na to prostě nevidím

V dětství mi tatínek přivezl tričko z Argentiny s obrázkem vodopádů a nápisem „Cataratas“. Až když jsem začala pracovat jako oční lékařka, zjistila jsem, že nápis označující vodopád má společný slovní základ s odborným termínem pro šedý zákal (katarakta). Ale nejen to. Šedý zákal z pohledu lékaře někdy opravdu vypadá jako peřeje vodopádů, které jsou umístěné v lidské čočce. A tyto „peřeje“ zabraňují dobrému vidění.

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu. V počátečních stádiích ještě vidění nebývá zhoršeno. U lidí nad 75 let je téměř pravidlem, že alespoň jedno oko má již alespoň mírně zhoršené vidění v důsledku šedého zákalu.

Zhoršování zraku s věkem bylo po dlouhá století považováno za přirozený proces stárnutí. Již ve středověku se lékaři zabývali léčbou této choroby. Prováděla se tehdy takzvaná reklinace čočky. Byla to velmi nešetrná operace, při které se ostrým předmětem (kopíčkem) propíchlo oko a čočka se odstrčila dozadu do oka, pryč ze zorné osy.

Asi polovina očí po této operaci oslepla úplně pro zanícení oka. Druhá polovina očí viděla alespoň mlhavě. (oko bez čočky potřebuje brýle +10 dioptrií). Operace se prováděla až ve stádiu úplné slepoty, kdy byl šedý zákal již přezrálý a u pacientů byla zornička vyplněna zcela, doběla zakalenou čočkou.

V minulém století nastal rozvoj oční chirurgie a v devadesátých letech přímo obrovský rozvoj techniky operace šedého zákalu. Tím se samozřejmě operace zrychlila, komfort pacienta při operaci i po operaci se zvýšil. Proto se také zvýšil počet operací katarakty.

Operace katarakty je nejčastěji prováděnou operací u lidí ve věku nad 65 let. V průběhu svého života podstoupí operaci šedého zákalu alespoň na jednom oku asi čtvrtina obyvatel naší země.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Miki
16x

Dobrý den,prosím Vás chci se zeptat, kcemu patri tyto příznaky,k jakymu druhu onemocnění oka: bolest oka tlak za očima pálení očí plovoucí zákalky před okem tmavá clona postupující z některé strany vnímání padajících sazí a blesků deformace čar a přeskakování písmenek při čtení Dekuji za odpoved

MiSt
5x

Skvelý článok!!!!! Ďakujem. Nedávno som bol na operácii šedého zákalu a najviac o šedom zákale a aj o operácii som sa dozvedel z tohoto článku. Navyše je aj skvelo napísaný. Nech by bolo viac takých lekárov, ktorí dokážu vysvetliť choroby a liečenia tak zrozumiteľne pre pacientov. Ešte raz vďaka, pani Valešová. MiSt

Soňa
1x

Dobrý den,článek je výborný a přehledný.Jen mě mrzí, že není více psáno o vrozené katarkatě.Mám syna,který prodělal operaci obou očiček v pětiměsících.Když jsem hledala články o vrozené kataraktě,byla jsem zklamaná.Je moc psáno o stařecké,ale o dětské se toho moc nepíše, nebo jen nějakou zmínkou.Myslím, že rodiče takto postižených dětí by ocenily informace o tomto onemocnění, jejich prognozách a novinkách v operacích.děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šedý zákal (katarakta)

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu.

Poznáte zelený a šedý zákal?

Oční onemocnění patří mezi nejobávanější, protože ztráta zraku dramaticky mění kvalitu života.

Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Šedý zákal je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Postihne každého druhého člověka ve věku nad 75 let. Jeho operace je dnes naprosto rutinní záležitostí, zákrok trvá pár minut, je zcela bezbolestný a jen v ČR je ročně odoperováno více než 100 tisíc očí. Přesto o této nemoci a o jejím odstranění koluje řada mýtů a polopravd, které mnohdy pacienty vyděsí či od zákroku odradí. Ti pak zcela zbytečně riskují trvalé zrakové komplikace a hlavně sami sebe připravují o plnohodnotný a kvalitní život.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce