Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Šedý zákal (katarakta)

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 211821x )

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu.

shutterstock.com

U lékaře

Přijdete-li k očnímu lékaři s výše popsanými obtížemi, budete kompletně vyšetřeni. Tím se zjistí, jestli příčinou vašich problémů je opravdu šedý zákal nebo jiné onemocnění.

Lékař zjistí vidění každým okem zvlášť. Na štěrbinové lampě (tj. mikroskop k vyšetření oka) prohlédne přední část oka, změří nitrooční tlak. Pak se pacient posadí k sestřičce na „rozkapání“. Rozkapání znamená opakované podání kapek, které způsobí rozšíření zornice (mydriáza). K tomu dojde za 20 až 50 minut. Rozkapání je nutné, aby lékař viděl přehledně celou sítnici. Pak následuje opět vyšetření na štěrbinové lampě. Lékař posoudí stupeň šedého zákalu a vyšetří oční pozadí, jestli porucha vidění nemá sítnicovou příčinu.

Pokud je opravdu zjištěno, že příčinou vašich potíží je katarakta, lékař vám navrhne možnost operace. Jiná možnost léčby neexistuje. Léčba kapkami ani tabletami není možná.

Před operací je nutno provést předoperační interní vyšetření, které v den operace nesmí být starší než dva týdny a biometrii , to je měření oka, při kterém se vypočítá dioptrická hodnota umělé nitrooční čočky, která se do oka vloží na konci operace šedého zákalu. Měří se jednak zakřivení povrchu oka a potom ultrazvukem délka oka. Jde o krátké nebolestivé ambulantní vyšetření před operací 1-2 dny je třeba do operovaného oka kapat antibiotické kapky podle doporučení lékaře (prevence zánětu).

Před operací je nutno si uvědomit, že žádná operace není bez rizika. I tato operace, která se provádí uvnitř oka (nejde o jednoduchý výkon jako je vytržení zubu), může skončit oproti očekávání nepříznivě. Toto je třeba mít vždy na mysli. Očekávaný přínos operace by měl být v rovnováze s riziky, která tím podstupujete. Operace katarakty je výkon, který má velmi vysokou úspěšnost a spokojenost pacientů, ale ne 100 procentní. Před operací podepisujete „informovaný souhlas“. Tím stvrdíte, že s operací souhlasíte i s vědomím těchto rizik.

Operace se provádí většinou ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. To znamená, že přijdete do nemocnice ráno v den operace a po krátkém odpočinku po operaci nebo druhý den po kontrole oka z nemocnice odcházíte.

Snídani v den operace je většinou třeba vynechat. Po příchodu do nemocnice kape zdravotní sestra pacientům kapky na rozšíření zornice a na znecitlivění oka. Před operací se provede výplach oka desinfekčním roztokem (to na chvilku vyvolá štípavý pocit).

Anestézie oka se většinou provádí jen kapkami (takzvaná místní instilační nebo kapková anestézie) a pak se při operaci podá anestetikum také do oka. U některých pacientů je vhodnější anestézie injekcí vedle oka, která také znehybní oko při operaci. (Znehybnění doznívá ještě druhý den a pacienti mají dočasně dvojité vidění). U neklidných pacientů je vhodné, aby anesteziolog přidal ještě uklidňující prostředek nitrožilně. U speciálních případů, hlavně u dětí, se operace provádí v narkóze.

Před vlastní operaci je pacient uložen (bez uvázání) na operační stůl, na prst je přichycen měřič okysličení krve, jsou nasazeny kyslíkové brýle, které pak při operaci přivádějí kyslík pod roušku.

Lékař provede desinfikování okolí oka, výplach oka štípavým desinfekčním roztokem a pacienta zakryje sterilní rouškou. Víčka jsou rozevřena speciálním rozvěračem. Pacient se nemusí obávat, že by při operaci mrknul.

Od pacienta je nutná spolupráce: nesmí hýbat hlavou ani tělem (pohyby se přenášejí), pacient se musí upřeně dívat před sebe, do světla operačního mikroskopu a nesmí provádět prudké pohyby očima. Kašlání a pohyby např. nohama musí vždy dopředu ohlásit lékaři, aby lékař přerušil operaci a vyňal operační nástroje z oka. Jinak by mohlo dojít k nepříjemným komplikacím operace.

Operace se provádí pod operačním mikroskopem. Trvá asi 15-30 minut. Chirurg malým řezem zavádí do oka speciální mikrochirurgické nástroje. Ultrazvukovým fakoemulzifikačním nástrojem drtí a odsává zakalenou oční čočku. Pouzdro čočky je ponecháno. Po odstranění šedého zákalu z oka je do tohoto pouzdra vložena umělá průhledná nitrooční čočka, která nahrazuje funkci odstraněné lidské oční čočky. (Lidská čočka má kolem 20 dioptrií, a to by oku chybělo, kdybychom ji nenahradili umělou čočkou).

Operace se provádí ultrazvukem, nikoliv laserem, jak se většina lidí domnívá. Průkopníci v medicíně se snaží zapojit laser do operace šedého zákalu, ale zatím tato metoda nedosahuje svými výsledky ani zdaleka úspěchů operace katarakty pomocí ultrazvuku (fakoemulzifikace).

Nitrooční čočka je vyrobena buď z pevné průhledné umělé hmoty nebo z měkké, která se dá složit a do oka se vkládá menším otvorem. U některých typů čoček je zapotřebí steh, u složitelných měkkých čoček šití rány není nutné. Do oka se vkládá nitrooční čočka s takovým počtem dioptrií, který byl vypočten při biometrii. Nitrooční čočku není nutno během života měnit nebo čistit.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Miki
16x

Dobrý den,prosím Vás chci se zeptat, kcemu patri tyto příznaky,k jakymu druhu onemocnění oka: bolest oka tlak za očima pálení očí plovoucí zákalky před okem tmavá clona postupující z některé strany vnímání padajících sazí a blesků deformace čar a přeskakování písmenek při čtení Dekuji za odpoved

MiSt
5x

Skvelý článok!!!!! Ďakujem. Nedávno som bol na operácii šedého zákalu a najviac o šedom zákale a aj o operácii som sa dozvedel z tohoto článku. Navyše je aj skvelo napísaný. Nech by bolo viac takých lekárov, ktorí dokážu vysvetliť choroby a liečenia tak zrozumiteľne pre pacientov. Ešte raz vďaka, pani Valešová. MiSt

Soňa
1x

Dobrý den,článek je výborný a přehledný.Jen mě mrzí, že není více psáno o vrozené katarkatě.Mám syna,který prodělal operaci obou očiček v pětiměsících.Když jsem hledala články o vrozené kataraktě,byla jsem zklamaná.Je moc psáno o stařecké,ale o dětské se toho moc nepíše, nebo jen nějakou zmínkou.Myslím, že rodiče takto postižených dětí by ocenily informace o tomto onemocnění, jejich prognozách a novinkách v operacích.děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šedý zákal (katarakta)

Šedý zákal patří k velmi častým onemocněním starších lidí. Asi padesát procent lidí starších šedesáti let má určitý stupeň šedého zákalu.

Poznáte zelený a šedý zákal?

Oční onemocnění patří mezi nejobávanější, protože ztráta zraku dramaticky mění kvalitu života.

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Zrak je jedním ze smyslů, díky kterému vnímáme svět kolem sebe a prožíváme plnohodnotný život, a proto bychom neměli podceňovat význam preventivních prohlídek a chránit zdraví svých očí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce