Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seniorům může očkování zachránit život

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8587x )

Očkování dospělých v ČR? Rozhodnutí je na každém jednotlivci. „Lidé soudí, že co není povinné, to není důležité. To je bohužel omyl. Očkování by mělo být jednou z hlavních náplní preventivní péče v ordinaci praktického lékaře pro dospělé,“ říká MUDr. Igor Karen, všeobecný praktický lékař z Benátek nad Jizerou.

shutterstock.com

Například průzkum společnosti STEM/MARK z listopadu 2012 ukázal, že téměř polovina (49 %) lékařů v ČR se během své praxe s pacientem s invazivním pneumokokovým onemocněním již setkala. Přesto však jen 21 procent praktických lékařů proaktivně a často nabízí pacientům očkování proti pneumokokovým onemocněním jako vhodnou a účinnou prevenci. 63 procent lékařů tak činí občas a dokonce celých 16 procent jej nenabízí nikdy.

Senioři jsou v ohrožení

K onemocnění pneumokokem jsou nejnáchylnější lidé nad 65 let. Těch je v České republice více než 1,5 milionu. Očkování proti pneumokokovým onemocněním si ale většina musí zaplatit - z veřejných zdrojů je hrazeno jen pacientům v domovech pro seniory a zařízeních LDN. „Zde by větší podpora státu a pojišťoven pomohla,“ říká Rudolf Kalovský z občanského sdružení Nahlas, které vzniklo na základě potřeby informovat společnost o hrozbě pneumokokových nemocí, o možnostech léčby a způsobech prevence.

Proočkovanost u pneumokokových onemocnění je v Česku mezi seniory na 65 let nižší než jedno procento. Přitom jen v České republice každoročně pneumokokem onemocní kolem 350 osob a 40 procent z nich je starších 65 let. Každý čtvrtý senior nad 65 let, který se invazivní formou pneumokokové infekce nakazí, na následky tohoto onemocnění umírá.

Další rizika, která ještě zvyšují senzitivitu a závažnost onemocnění, jsou chronická onemocnění srdce a cév (10x vyšší riziko), onemocnění dýchacích cest a kuřáci (7x vyšší riziko), diabetes (6x vyšší riziko). Dále pak onemocnění ledvin, alkoholismus, onkologická onemocnění a HIV/AIDS.

Podceňujeme nebezpečí nákazy

Prevence seniorů nad 65 let proti závažným a život ohrožujícím onemocněním je v České republice stále na velmi nízké úrovni. Konkrétně proočkovanost proti chřipce u této věkové skupiny u nás dosahuje maximálně 30 procent. V sousedním Německu, ale i v dalších státech západní Evropy je nad 60 procenty, v některých i nad 75 procenty. U chřipky je ale seniorům nad 65 let vakcína plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Co jsou invazivní pneumokoková onemocnění?

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než 10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok těmto nosičům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci – například do plic, kde způsobí pneumonii (zápal plic), nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí. Inkubační doba (čas mezi vniknutím bakterie do těla a objevením se prvních příznaků) pneumokokového onemocnění je 1-3 dny. Jedná se o kapénkovou infekci, to znamená, že se přenáší zejména těsným kontaktem, při kýchání, kašlání. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od bacilonosiče.

Přečtěte si také

Očkování proti sezónní chřipce

Vhodná léčba může udržet většinu epileptiků bez záchvatu

Cvičení mozku může oddálit Alzheimerovu chorobu

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Očkování proti chřipce

Proti chřipce očkují od začátku října až do vypuknutí epidemie praktičtí lékaři a hygienické stanice.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce