Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Bariatrická operace může vyléčit cukrovku

( Helena Vacková | přečteno: 13946x )

Někteří lékaři dosud tvrdí, že cukrovka 2. typu se nedá zcela vyléčit. Odborníci specializující se na bariatrickou a metabolickou chirurgii dokazují opak. „V případě diabetu 2. typu se chirurgickým výkonem dosahuje vyléčení u sedmapadesáti až pětadevadesáti procent pacientů v závislosti na typu operace,“ říká prof. MUDr. Martin Fried CSc.

shutterstock.com

„Na přelomu tisíciletí se najednou obrátila pozornost k tomu, že bariatrická operace léčí nejen obezitu, ale i jiná onemocnění, například cukrovku. Je známé, že když obézní cukrovkář zhubne i bez operace, diabetes se mu zlepší. Zjistilo se však, že u některých pacientů se cukrovka po bariatrickém výkonu zlepšila mnohem rychleji, než zhubli,“ říká profesor Fried, podle kterého se tak bariatrická chirurgie posunula do roviny bariatrické a metabolické chirurgie.

Operace ovlivní hormonální rovnováhu v těle

Diabetes 2. typu je onemocnění získané v průběhu života, nikoli vrozené. Je spojeno s nedostatkem inzulínu, hormonu, který umožňuje vstup glukózy do buněk, čímž se udržuje správná hladina cukru v krvi.

A právě pro ty, kteří onemocněli cukrovkou 2. typu, svitla naděje v podobě operace žaludku. „Zákrok ovlivní jednak to, že pacient díky zmenšenému žaludku méně jí, méně vstřebává kalorií a tak hubne, ale také ovlivní hormonální rovnováhu v těle,“ vysvětluje profesor Fried.

Vlastní nastavení inzulínu

„Kromě běžně známých hormonů – například štítné žlázy, pohlavních a jiných, existují i ty, které jsou produkovány zažívacím traktem, především žaludkem, nebo tenkým střevem. Právě tyto hormony mají extrémní vliv na vnímání pocitu nasycení, protože mimo jiné působí v určité úrovni v centrálním nervovém systému v mozku,“ popisuje profesor Fried s tím, že tyto hormony se podle nějakého schématu a předem daného algoritmu uvolňují v těle po najedení.

„Nyní se zjistilo, i když se přesně neví proč, že po bariatrickém zákroku se hladina těchto hormonů zásadním způsobem změní. To znamená, že my jsme schopni přeorganizovat trávicí trakt jinak, než je od přírody. Zjednodušeně řečeno hormony přenastaví citlivost organismu na inzulin, tudíž i jeho menší výroba stačí na to, aby udržela žádoucí hladinu cukru v krvi. Tak dojde k dramatickému zlepšení diabetu.“

Pozitivní vliv i na jiná metabolická onemocnění

Dle profesora Frieda se ukázalo, že více než pětasedmdesát procent diabetických pacientů se v prvních dvou letech od bariatrické operace vyléčí. Chirurgická léčba obezity má však pozitivní vliv i na jiná metabolická onemocnění. „Například na vysoký krevní tlak, kardiovaskulární nemoci, dyslipidemii neboli zvýšený cholesterol v krvi…“ vypočítává profesor Fried a dodává: „Víme, že některé lipidy mohou mít negativní vliv třeba na aterosklerózu. Po bariatrických  zákrocích se však poměry tuků a lipidů vrací do stavu, který je u organismu fyziologický,“ popisuje profesor Fried.

Nejmarkantnější a dlouhodobé výsledky však zaznamenává bariatrická chirurgie právě u léčby diabetu 2. typu. „U vysokého krevního tlaku sice brzy po operaci dochází ke zlepšení, během deseti až patnácti let však vidíme tendenci, že se organismus vrací k tlaku zvýšenému, i když člověk váhově nepřibere. Teď jde o to, jestli to je vlivem stárnutí, kdy se obecně tlak zvyšuje, nebo si tak organismus kompenzuje tu někdejší operaci a snaží se dostat do stavu, v jakém byl před ní,“ uzavírá MUDr. Fried.

Podstoupili byste podobnou operaci proto, abyste vyřešili svou cukrovku? Budeme rádi, pokud nám napíšete svůj názor prostřednictvím diskuse nebo na mail [email protected].

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Diskuse k článku
Milena Nováková

jsem diabetik skoro 30 let a dala bych této operaci přednost o proti inzulínové léčby jestli že by mne inzulínu zbavila


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce