Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Letní zdravotní rizika: Průjem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8057x )

Abychom si nezkazili dovolenou, k tomu leckdy stačí málo: dodržovat jednoduché rady. V našem novém seriálu vám je postupně nabídne hygienička Nemocnice Na Homolce MUDr. Jarmila Vavřinová.

shutterstock.com

Průjmové obtíže na cestách

Průjem je nejčastějším zdravotním problémem, který se může na cestách vyskytnout. A to nejen na cestách do subtropických nebo tropických oblastí. „Měníme svoje obvyklé stravovací návyky, více se stravujeme formou „fast food“ nebo konzumujeme jídla konzervovaná, často nedostatečně tepelně upravená nebo grilovaná, pečená na otevřeném ohništi,“ vysvětluje hygienička a doporučuje: „Pokud se průjem projeví, většinou stačí dietní opatření a dostatečný přísun tekutin. Tekutiny je nejvhodnější podávat častěji v menších dávkách, vhodné jsou především minerální vody, které doplní průjmem ztracené důležité minerály. Na tyto formy průjmu můžeme použít léky jako Carbotox, Smecta, Endiaron. Pokud průjmové obtíže po všech opatřeních přetrvávají, je nutné vyhledat lékaře. V každém případě myslíme na to, že průjmy jsou zdravotním rizikem především pro malé děti a starší lidi, kteří vlivem celkové dehydratace organismu mohou být i vážně ohroženi na životě.“

Exotická cizina

Jak se chovat, aby nám pobyt v exotických zemích nezkazila faraonova pomsta nebo jiná podobná průjmová nepříjemnost? Nejdůležitějším opatřením je v první řadě prevence, tedy aby k infekčnímu průjmovému onemocnění vůbec nedošlo. Mezi preventivní opatření patří pití kvalitní pitné vody, nejlépe originálně balené, dále vyvarování se konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, které si sami nemůžete oloupat nebo opláchnout pitnou vodou. K sekundární kontaminaci těchto potravin dochází totiž často při jejich mytí znečištěnou vodou. Podobně může dojít i ke kontaminaci ledu na přípravu nápojů, raději tedy led do nápojů odmítejte. Je rovněž důležité se vyhnout konzumaci nedostatečně tepelně upravených pokrmů (mleté maso, vejce). Samozřejmostí musí být pravidelné mytí rukou zejména před jídlem a po použití WC, vhodné je poté ošetřit ruce dezinfekčním prostředkem na ruce.

Při výskytu průjmového onemocnění je preparát typu Smecta nebo Endiaron  určitě vhodnou volbou. Důležitá jsou rovněž dietní opatření a především dostatek tekutin, které při průjmu a v horkém počasí organismus rychle ztrácí. Pokud průjem přetrvává déle než 3 dny, objeví se vysoká horečka nebo dojde ke zhoršení celkového zdravotního stavu, je třeba vyhledat lékařské ošetření.

Přečtěte si také

Lidé si z dovolené nejčastěji dovezou průjem, infekci nebo žloutenku

Desatero důvodů, proč nezanedbat ochranu před vnitřními parazity

Dovolená s homeopatiky

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce