Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Nejnovější trendy v léčbě lupénky – systémová léčba (4. díl)

( Renata Vyšínová | přečteno: 9891x )

Systémová léčba lupénky přichází na řadu poté, co pacient nezareagoval na zevní terapii. „Je to také v případě, kdy má pacient takový rozsah postižení, že by lokální terapie nebyla efektivní,“ říká v dalším díle seriálu o nejnovějších trendech v léčbě lupénky MUDr.Spyridon Gkalpakiotis, Ph.D. odborný asistent Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady při 3. LF UK, člen České dermatovenerologické společnosti.

shutterstock.com

Pro jakého pacienta je systémová léčba vhodným řešením?

"Celková terapie je vhodná pro pacienta, který má středně těžkou až těžkou lupénku, což znamená, že má minimálně postiženo deset procent tělesného povrchu, a nemá potíže nebo další choroby, které by bránily nasazení terapie."

Jaké jsou její největší přednosti a jaká rizika?

"Její největší předností je samozřejmě účinnost. Systémová léčba lupénky má velmi dobrý účinek ale nese s sebou i rizika. Některé léky jsou náročnější na funkci ledvin, jiné zatěžují více játra, může také dojít ke zvýšení hladiny tuků v krvi. Pokud se zároveň jedná o imunosupresivní léčbu, tedy snižující imunitu organismu, mohou mít pacienti častější infekce a nelze vyloučit i vyšší riziko vzniku nádorů."

Podle čeho lékař volí vhodné léky? V jaké formě je pacient může dostávat?

"Pokud daný preparát nezabere, musí se zkusit jiný. Je velmi málo pravděpodobné až nemožné, že by nezabrala žádná možnost systémové terapie."

"Lékař volí vhodnou terapii individuálně pro každého pacienta a vždy před zahájením léčby vysvětlí pacientovi její přínos i rizika. Například pokud se jedná o pacientku ve věku, kdy pomýšlí na těhotenství, nelze nasadit celkovou léčbu, která má teratogenní účinek (tedy může způsobit vývojové vady plodu). I po ukončení této léčby by totiž nesměla minimálně tři roky otěhotnět. Lékař tedy pro ženy v produktivním věku musí vybrat jiný preparát. Léky se podávají ve formě tablet, biologická terapie je dostupná v injekční podobě."

Jaké léky patří do skupiny systémové terapie?

"V České republice jsou tyto schválené preparáty klasické systemové terapie: methotrexat, acitretin a cyklosporin.

Do systémové terapie můžeme počítat i biologickou léčbu, kterou reprezentují adalimumab (Humira), etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade) a ustekinumab (Stelara)."

Proč bývá nasazení léčby spojeno s hospitalizací?

"Nasazení systémové léčby není podmíněno hospitalizací, ale v určitých případech může být s výhodou, pokud pacient může první pár dní zůstat v nemocnici k provedení kontrolních odběrů krve a sledování nežádoucích účinků v prvních dnech užívání."

 Za jakou dobu se léčba má projevit - je její efekt dlouhodobý? A pokud zabere - může být dlouhodobá?

"Doba, kdy se může projevit efekt, je individuální pro každý preparát. Kladný výsledek může být vidět už v prvním měsíci užívání, někdy je ale potřeba počkat i 12 týdnů. Její efekt je dlouhodobý při stálém užívání. Pokud se vysadí, ve většině případů dochází ke zhoršení stavu. Léčba může byt dlouhodobá, samozřejmě s vyšším rizikem vzniku nežádoucích účinků. V případě biologické terapie zatím klinická data ukazují, že její užívání je z dlouhodobého hlediska bezpečné."

Poznámka redakce: Biologika jsou samostatnou kapitolou, o které bude další díl našeho seriálu, proto je na tomto místě podrobně nezmiňujeme.

Co když daný preparát nezabere? Může se stát, že nezabere žádná možnost systémové terapie?

"Pokud daný preparát nezabere, musí se zkusit jiný. Je velmi málo pravděpodobné až nemožné, že by nezabrala žádná možnost systémové terapie."

Máte osobní zkušenosti se systémovou léčbou lupénky? Vaše zkušenosti nás zajímají a budeme rádi, když nám je napíšete.

V pátém díle seriálu se dozvíte víc bude zaměřen na biologickou léčbu lupénky. Podrobné informace o tomto onemocnění se rovněž dočtete v rubrice Lupénka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce