Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Přestanu kouřit! Mám plán.

( Romana Žatecká | přečteno: 9262x )

Zbavit se chuti na cigaretu a závislosti na nikotinu vyžaduje vůli a čas. Počítejte asi s několika měsíci, kdy se budete prát s chutí a vůlí. Nabízíme pár rad, jak to postupně zvládnout. Pomůže totiž hlavně dobře připravený plán.

shutterstock.com

Sestavte si svůj vlastní plán, jak se vypořádat s cigaretami. Poradíme, jak na to, ale počítejte s minimálně devíti měsíci.  

Krok 1 = trvá asi 6 týdnů (1,5 měsíce):

Cíl: Omezit počet vykouřených cigaret na polovinu

Kolik cigaret denně vykouříte? Vyhledejte ty z nich, s nimiž by pro Vás bylo nejsnadnější přestat, a začněte s nimi. Pokud se Vám po 6 týdnech nepodaří snížit počet cigaret vykouřených za den, požádejte o radu a pomoc svého lékaře.

Krok 2 = trvá dalších 18 týdnů (4,5 měsíce):

Pokračujte ve snižování počtu cigaret a užívejte léčivé přípravky obsahující nikotin. Stanovte si cíl přestat kouřit do konce 6. měsíce, pokud se na to cítíte.

Krok 3 = dalších 12 týdnů (3měsíce):

Přestaňte kouřit úplně, postupně omezujte i pomocníky, které jste si pro boj s nikotinem vybrali. Na konci 9. měsíce byste už neměli potřebovat žádnou pomoc k tomu, aby Vás netrápila chuť na cigaretu. Pokud se Vám do 9 měsíců nepodaří snížit počet cigaret vykouřených za den, požádejte o radu a pomoc svého lékaře.

Náhradní nikotinová léčba

V lékárnách Vám pomohou vybrat vhodné léčivé přípravky s obsahem nikotinu určené k odvykání kouření, které mohou mít různé lékové formy: náplasti, žvýkačky, sprej nebo pastilky.

Náplasti: Diskrétní a jednoduché použití pro odvykající kuřáky, kteří kouří pravidelně během dne. Dodávají nikotin během dne, kdy jsou abstinenční příznaky nejvyšší. Odlepují se na noc, aby nezatěžovaly organismus nadbytečným množstvím nikotinu během spánku. Náplasti obsahují různou sílu nikotinu, který se po aplikaci uvolňuje do těla během 16 hodin. Pozor, den před zahájením léčby musíte přestat úplně kouřit! Náplastmi se obvykle pomáhá v odvykání po dobu 12 týdnů.

Žvýkačky: Zmírňují chuť na cigaretu, když pocítíte nutkání kouřit. Umožňují také plynule reagovat na potřebu doplnění hladiny nikotinu v těle. Také žvýkačky mají různou sílu nikotinu (pro slabší a silnější kuřáky) a denní doporučená dávka žvýkaček je 8-12 žvýkaček. Léčba se žvýkačkami trvá nejméně 3 měsíce.  Rada: Jak správně žvýkat? Žvýkejte velmi pomalu. Až ucítíte slabou štiplavou chuť, podržte žvýkačku mezi dásní a tváří. Začněte znovu žvýkat, až chuť vymizí. Opakujte po dobu asi 30 minut.

Pastilky: Když máte nezvladatelnou touhu po cigaretě nebo jste podráždění, mějte po ruce pastilky.

Sprej: Poskytuje nejrychlejší úlevu od chutí na cigaretu a nutkání kouřit. Zmírňuje chuť na cigaretu a abstinenční příznaky spojené s odvykáním kouření, účinkuje rychle a potlačí touhu již po 60 sekundách.

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní.  Nakupte online na Lékárna.cz.

Přečtěte si také

Lékárny pomohou s novoročním předsevzetím

Novoroční předsevzetí: Přestanu kouřit! Ale jak na to?

Mobilní aplikace budou hlídat zdraví

Chcete přestat s kouřením? Víme, že to není jednoduché a my vám s tím pomůžeme. Nabízíme velké množství přípravků, které vám odvykání usnadní. Nakupte online na Lékárna.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kouření neničí jen plíce, ale také cévy

Dříve se kouřením zabývali především onkologové, dnes je ale zřejmé, že jeho vliv na stav a fungování cév je také důležitý.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce