Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sex a obezita

(MUDr. Luděk Daneš | přečteno: 12875x )

Studiu sexuálního života obézních lidí bylo dosud věnováno jen málo pozornosti. MUDr. Luděk Daneš ze Sexuologického ústavu VFN se ve spolupráci s našimi předními obezitology z II. interní kliniky VFN věnoval sexualitě obézních žen. Výsledky jejich výzkumu jsou velmi zajímavé.

Lékaři vyšetřili 100 obézních žen, které žily pravidelným sexuálním životem, a které v 96 % případů hodnotily partnerský vztah jako dobrý. Průběh jejich sexuálního vývoje a pohlavního života se výrazněji nelišil od kontrolních skupin. Bylo mezi nimi jen více anorgastických žen.

Lékaři dále zjistili, že čím dříve se obezita objevila, tím na tom byly ženy v sexuální oblasti hůře. Asi nepřekvapí, že patologicky obézní na tom byly hůře než ženy s lehčím stupněm obezity.

Na zhoršení sexuality má vliv řada mechanismů - snižování sebevědomí nevhodnými reakcemi okolí, častější hormonální poruchy u obézních, zvláště v metabolismu estrogenů. Zevní vzhled a snížená orgastická schopnost snižují jejich reaktivitu.

U mužů lze očekávat také zhoršení sexuálního života. Dochází u nich k hormonálním změnám s relativním úbytkem mužského hormonu, mohou mít potíže i technického rázu při realizaci koitu. Lze dále očekávat potíže s hledáním partnerky při snížení jejich atraktivity apod.

Jak z uvedeného vyplývá, obezita může mít negativní dopad na sexualitu obou pohlaví. To je další důvod, proč se snažit snížit hmotnost, nejen dietami, ale i cvičením.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce