Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Shrnutí léčby chřipky

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 4743x )

Na závěr našeho miniseriálu o chřipce dovolte malé shrnutí léčby chřipky. Důležitějším opatřením v boji proti chřipce je prevence. Patří do ní jednak snaha o udržení dobré kondice organizmu zdravým životním stylem, kde by měl mít místo aktivní odpočinek a pokud je to možné i otužování...

Na závěr našeho miniseriálu o chřipce dovolte malé shrnutí léčby chřipky.

Důležitějším opatřením v boji proti chřipce je prevence. Patří do ní jednak snaha o udržení dobré kondice organizmu zdravým životním stylem, kde by měl mít místo aktivní odpočinek a pokud je to možné i otužování. Nemusíte začínat koupáním v ledové Vltavě. Stačí, když se podaří snížit teplotu v bytě nebo v kanceláři o několik málo stupňů a nebude se spát v přetopené ložnici. Součástí prevence je i správná životospráva, strava bohatá na vitaminy a stopové prvky. Zejména aktuální je tento požadavek v zimě, kdy jsou přírodní zdroje omezeny a organismus má zvýšené nároky. Pokud už chřipková epidemie vypukla, vyplatí se nepobývat v místech, kde je větší koncentrace lidí, potenciálních přenašečů nemoci. Chřipka je kapénková nákaza. To znamená, že se šíří vzduchem. Stačí jedno bezohledné kýchnutí někoho ve vaší blízkosti a viry si hledají další domov.

Jediným systémovým preventivním opatřením je očkování. Na trhu je několik očkovacích látek a všechny jsou vyrobeny tak, aby svým složením co nejvíce odpovídaly předpokládané podobě viru v daném roce. Bohužel očkování nezanechává trvalou imunitu a z důvodu proměnlivosti viru chřipky je nutné ho opakovat každý rok. Očkování provádí praktický lékař nebo hygienická stanice v podzimních měsících. Očkování musí být ukončeno v okamžiku, kdy se objeví chřipková nákaza.

V případě onemocnění chřipkou máme na výběr z mnoha protichřipkových léků. Základem léčby je snížení teploty a bolesti, proto se doporučují přípravky s paracetamolem a kyselinou acetylsalicylovou, jsou většinou volně prodejné a liší se názvem, velikostí účinné látky v jednotlivé tabletě (tobolce, sáčku, atd.) a hlavně cenou. Tyto přípravky často ještě obsahují vitamin C, případně jiné látky působící proti bolesti. Velmi často se používají také přípravky s obsahem ibuprofenu, který působí především na bolesti kloubů, ale také snižuje teplotu a zmírňuje bolest hlavy.

Onemocnění chřipkou často provází rýma, proto v protichřipkových lécích nacházíme i účinné látky (např. pseudoefedrin), které uvolňují ucpaný nos, odstraňují tlak v uchu a pálení v krku. Kombinace účinných látek v lécích proti chřipce a nachlazení nabízí komplexní účinek na odstranění všech příznaků chřipky. Pokud se během chřipky objeví i zánět dolních cest dýchacích, je vhodné užívat léky na kašel.

Chřipka je virové onemocnění, takže pokud nedojde ke komplikaci a následné bakteriální infekci, užívání antibiotik je bezpředmětné. K léčbě lze používat i protivirové preparáty, ale jedná se o léky drahé a tento postup není zaveden v běžné praxi.

Stále více lidí se přiklání k léčbě novými přípravky působící na bázi homeopatické léčby nebo systémové enzymoterapie. V případě systémové enzymoterapie se používají léky, ve kterých je vhodná kombinace enzymů příznivě ovlivňující imunitní systém. Doporučuje se lék užívat v prevenci před chřipkovým onemocněním, nebo podávat jiný preparát v okamžiku, kdy chřipka propukla. Pokud dojde v průběhu chřipky k bakteriální superinfekci, která vyžaduje léčbu antibiotiky, není třeba původní léčbu enzymovým preparátem omezovat - naopak, přípravek zvýší průnik antibiotika do tkáně.

Při homeopatické léčbě máme rovněž k dispozici homeopatické léky pro prevenci i pro akutní fázi onemocnění. Doporučuje se ale homeopatickou léčbu nekombinovat s používám přípravků klasické medicíny.

Vzhledem k tomu, že mnoho přípravků na chřipku a nachlazení je volně prodejných a také díky reklamě v médiích, která je před očekávanou epidemií vždy velmi intenzivní, přichází mnohdy pacient do lékárny s jasnou představou, co mu pomůže. Přesto je vždy dobré svoji volbu prokonzultovat s lékárníkem, zejména jedná-li se o lék pro dítě. Tam je důležitý nejen správný výběr léku, ale také volba lékové formy a dávkování odpovídající věku dítěte.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce