Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Silvestrovské úrazy: popáleniny, tržné rány, amputace

( Eva Vlastníková | přečteno: 12141x )

Ožehnutí, ale také amputace prstů, masivní krvácení z tržných ran, to jsou nejčastější silvestrovské úrazy, které řeší každý rok záchranáři. Než zavoláte záchranku, měli byste umět poskytnout první pomoc.

Ondřej Kolman

„Nejvíc úrazů způsobí nesprávné užívání pyrotechniky,“ popisuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. Nejhorší úrazy jsou od doma vyrobených výbušných systémů vložených do nádoby, ta nevydrží výbuch a roztrhne se, takže člověka zraní i úlomky a střepiny.

První pomoc pak záleží na velikosti a rozsahu poranění. Zasažené podle Stanislava Mackovíka bývají končetiny, hrudník, hlava, obličej a oči.

„Jestliže má poraněný popálený obličej, pak je třeba ránu chladit tekoucí vodou, ale ne ledem, protože tak by se uzavřely cévy. Popáleninu přikryjte sterilním obvazem a zavolejte záchranku,“ radí Stanislav Mackovík.

Při těžších úrazech je nutné nejprve zastavit krvácení. „Poranění ruky v zápěstí je velice nebezpečně, protože může být poraněná tepna a pak hrozí vykrvácení v několika minutách. Nejprve je nutné zastavit krvácení, zvednout ruku nad hlavu a volat záchranku,“ říká Stanislav Mackovník.  Přečtěte si rady odborníka jak zastavit krvácení.

Většina pyrotechniky potrhá zraněnému končetiny, dochází ke ztrátovým zraněním. „Méně často jde o čistý řez, pak mohou chirurgové přišít zpátky amputované části těla. Je tedy důležité, aby se neztratily. Jestliže postižený přijde například o ruku, prst nebo ucho, je třeba jej dát do igelitového sáčku a ten vložit do dalšího s ledem, nebo čímkoliv mraženým, co mají lidé doma,“ pokračuje Stanislav Mackovík.

Doplňuje ještě jednu radu: při odpalování pyrotechniky si dávejte pozor, kde stojíte a kam míří dělobuchu. „Ošetřovali jsme úrazy, které se staly přímo v bytě. Někdy se světlice odrazí od větví stromů, kabelů nebo od balkonu, protože si lidé neuvědomí, že nad nimi není prázdný prostor.“

Úrazy způsobené pyrotechnikou mohou být i smrtelné. Nejenže postižený vykrvácí dřív, než stačí přijet lékař, ale také například okem může proniknout střepina až k mozku. „Když přijde člověk o palec, jde také o vážný úraz, protože bez palce ztrácí schopnost cokoliv uchopit. Lékaři pak provádějí reamputaci, tedy nahradí palec jiným prstem,“ dodává Stanislav Mackovík.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce