Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dobrá zpráva: Existují sladkosti, po kterých se netloustne

( Jarka Kučmášová | přečteno: 27485x )

Babičky a prababičky říkaly „jíst se má všechno“. Měly zdravý selský rozum a pravdu. Byly makrobiotičky, aniž by to věděly. Ale v jednom se mýlily: nepotřebujeme jíst cukry. Pouze potřebujeme cítit sladkou chuť.

shutterstock.com

Zkoušet a zkoušet

Kdo nemá alergii na med, může přejít od cukru ke slazení medem. Je třeba ale být velmi opatrný. Zvláště u dětí. Med byl a je vzácná pochoutka, jde o lék, čili užívat jen poskrovnu. Jako vzácnost. 

Existuje mnoho sladidel v prodejnách Zdravé výživy, Jsou to různé sirupy, jak je datlový, rýžový, kukuřičný, sladěnka a další. Můžete je postupně zkoušet, který vám bude chutnat. Na trhu je i bylina stevie. Jednou týdně si z nich upečte bábovku, či rychlý koláč na plech s pohankovou, kukuřičnou, rýžovou či špaldovou moukou s nastrouhanou mrkví, jindy s ořechy, nebo s kokosem, sušenými jablky. Tuto sladkost je třeba rozdělit, porce si nakrájet na každý den (například na pět dní), zabalit do folie a uložit dolů do lednice.  Vždy je třeba mít něco sladkého v lednici a s sebou do práce!

Začněte si kvůli chuti na sladké vařit kaši rýžovou, jáhlovou, kroupovou, pohankovou, z ovesných vloček. Nejdříve si uvařte ve vodě rozinky a datle. Když nezapomenete přidat tři zrníčka soli (nejlépe himalájské), vznikne velmi sladká voda, do té se přidávají jáhly či rýže, vločky, krupice špaldová, rýžová, kukuřičná. Sladkou vodu můžete mít uloženou v lednici. Je třeba vyzkoušet, která kaše vám chutná nejvíce. Jestliže je kaše málo sladká jen z této rozinkové vody, pak si přidejte některé z uvedených sladidel. Ze zbytku kaše si udělejte pohárky do hezkých skleniček. Máte pak zásobu dalšího sladkého v lednici.

Noste s sebou všude rozinky, sušené neslazené ovoce. Je třeba mít pamlsek vždy u sebe.

Nezačínejte hned zítra

Jestliže jste se rozhodli hned od zítra zkusit přejít na jinou sladkou chuť,necukrovou - ještě nezačínejte. Je třeba si vyrobit amasaké. Tento pokrm vaši závislost na cuku vždy „podrží“. Je velmi sladký, můžete se ho přejíst. Navíc prospívá slinivce.

Přečtěte si také

Recept na amasaké najdete zde. Další makrobiotické recepty: Makrobiotická příloha z rýže a fazolek, víkendová snídaně… Čtěte také Nebojte se makrobiotiky!

Vyzkoušeli jste makrobiotiku? A s jakým výsledkem? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hana

Tomu bych i věřila, že člověk nepotřebuje cukr, jen potřebuje cítit sladkou chuť, na to asi něco bude. Já se snažím sladké a cukry úplně omezit, mám doma ale nízkokalorické sladidlo SlaDIA a když mám na něco chuť, osladím si čaj nebo kafčo a ať si každý říká co chce, vím, že je to pro mé zdraví určitě prospěšnější než ty bílé jedy.

Tomas

A sladidlo neni jed ?

Gabriel

Pokud nejsi cukrovkář, nebo nemáš nadváhu, nemáš ani jakýkoliv důvod omezovat cukry, holčino ;-) On to bez něj dobrovolně vydží jen fanatický maniak než normální člověk :D Radši zkus DiaChrom, já na chuť diachromku nedám dopustit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nebojte se makrobiotiky

Možná máte představu, že makrobiotika je druh vegetariánství, tudíž je pro vás naprosto nepřijatelná. To ale není pravda. Je to jen životní styl, který si zakládá na rovnováze, harmonii a zdravém selském rozumu. Budeme rádi, pokud s námi budete na toto téma diskutovat a ptát se.

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

Začínáme s makrobiotikou: příloha z rýže a fazolek

Uvařte si méně obvyklou přílohu - kaši z rýže s fazolkami adzuki, posypanou sezamem. Potřebujete hlavně rýži natural, ta je velmi chutná, obsahuje všechny minerály, vitamíny. Obsahuje vše, co organismus potřebuje. I k přežití v krizi.

Makrobiotika: Kolikrát denně „chodíte“?

Přijmeme-li nadbytečné množství jídla jen příležitostně, tělo to stráví, vyloučí. I při běžné každodenní makrobiotické stravě si organizmus zpracuje co potřebuje a ostatní vylučuje. Kdo se stravuje makrobioticky, může jít na toaletu denně i třikrát či pětkrát a je to v pořádku. Někdo jen jednou. A též to je v pořádku. Protože organismus vylučuje jen to, co nepotřebuje, ostatní si zpracuje. Kolikrát denně „chodíte“ vy?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce