Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sluchadla, kochleární implantáty

(MUDr. Libor Černý | přečteno: 25788x )

Na našem trhu je jich veliké množství - vybírat lze z více než dvou stovek typů. Jak se v nich ale orientovat?

shutterstock.com

Slýcháváte od druhých, že vám televize hraje příliš nahlas? Nebo máte pocit, že vaši kolegové a rodinní příslušníci huhlají a není jim rozumět? Nejste si jistí, co vám bylo řečeno? Měli byste si nechat vyšetřit sluch a pravděpodobně uvažovat o pořízení sluchadla.

Lidé se nejčastěji zajímají o vzhled, resp. velikost sluchadel, přestože toto nebývá pro kvalitu poslechu důležitým kritériem. Kdo si přeje sluchadlo především nenápadné, vybírá si sluchadlo nitroušní. Nejmenší nitroušní sluchadla, tzv. kanálová, jsou označovaná CIC a prakticky nevyčnívají ze zvukovodu. O něco větší nitroušní sluchadla označovaná ITE lze použít i pro výraznější ztráty sluchu a mohou být díky větší velikosti vybavena i cívkou pro telefonování nebo ovladačem hlasitosti. Tyto typy CIC a ITE ale nemusí být nejvýhodnější.

Nejmodernější sluchadla mohou být stejně nenápadná a přitom poslechově příjemnější, protože mohou ponechat zvukovod volný, neobturovaný tělesem sluchadla. Vlastní velmi drobné sluchadlo je za boltcem a do zvukovodu vede jen tenký vodič s miniaturním reproduktorem na konci. Tato sluchadla se označují zkratkou RIC nebo CRT.

Většina lidí zná a používá sluchadla závěsná (BTE), která jsou v různých velikostech – od malých pro lehké vady sluchu, až po velká, výkonná, s větší baterií, pro těžké vady sluchu. Tato sluchadla jsou celá i s reproduktorem za uchem a zvuk vede hadičkou do koncovky utěsňující zvukovod.

Pro rozumění a kvalitu poslechu je ale důležitější to, co není na sluchadle vidět

Větší význam má totiž kvalita jeho elektroniky. Dnes se prakticky všechna sluchadla vyrábějí jako digitální. Výrazně se ale liší tím, jak jemně se dají naladit pro konkrétní vadu sluchu a jak zpracovávají řeč. Podle toho se velmi liší i cenově. Levná sluchadla hrají stále stejně, dokonalejší a dražší sluchadla se průběžně přizpůsobují tomu, zda jsou v tichu nebo v hluku, zda je slyšet řeč a z kterého směru.

Sluchadly vyráběnými v posledních několika letech lze pomoci i u lehké vady sluchu, kde to dříve nebylo možné. Při opravdu lehkých vadách sluchu, kdy pouze v některých náročnějších situacích nerozumíme, byla dříve sluchadla nepříjemná. To proto, že kvůli nutnosti utěsnění sluchadla v uchu zesilovala i vlastní hlas, žvýkání a další nežádoucí zvuky. Moderní sluchadla typu RIC nebo sluchadla s tzv. otevřeným zvukovodem ale ponechávají ucho volné a zesílí pouze ty frekvence, které potřebujeme k rozumění řeči. Na rozdíl od korekce vady zraku brýlemi nelze ale sluchadly vadu sluchu (poruchu rozumění) eliminovat zcela. Úspěšnost používání sluchadla velmi závisí na kvalitě jeho nastavení a pravidelné údržbě.

Pravidelné kontroly jsou podmínkou úspěchu

U převážné většiny z těch, kteří nejsou se svým sluchadlem spokojeni, je příčinou problémů nepravidelná spolupráce s lékařem. Pokud není pacient pravidelně kontrolován, nemůže být často zjištěno a upraveno přesné nastavení (v čase se mírně mění) a nemohou být zjištěny prosté závady – jako ucpání zvukovodu ušním mazem nebo vadná koncovka sluchadla. Pro spokojenost se sluchadlem je též potřeba jeho pravidelné používání – pro lepší adaptaci na nové zvuky. Navíc, čím déle chodíme s vadou sluchu bez její korekce, tím obtížnější může být potom adaptace na sluchadlo. Rozhodně lze doporučit vyšetření a vyzkoušení sluchadel příliš neodkládat.

Kochleární implantace

Kochleární implantát je řešením pro tak těžké ztráty sluchu, kde již žádné sluchadlo není schopno zesílit zvuk dostatečně pro alespoň omezené rozumění řeči. Používají se tedy v případě úplné oboustranné hluchoty. Oproti sluchadlu nejde již o akustický zesilovač, ale o převodník zvuků na elektrické signály, které jsou potom vedeny elektrodou přímo do vnitřního ucha.

Uživatel nosí na uchu zařízení vzhledem podobné většímu sluchadlu, od kterého vede kablík k cívce, magnetem držící na pokožce hlavy nad uchem. Signál vytvořený ze zvuku je bezdrátově vysílán cívkou přes kůži do přijímače a od něho veden zmíněnou elektrodou do závitů vnitřního ucha. Zařízení se tedy neimplantuje do mozku ani není méně nápadné než sluchadlo, jak se často mylně domnívají žadatelé o tuto pomůcku.

Protože je implantát vhodný jen pro nejtěžší vady sluchu, je mnohem méně obvyklý než sluchadla. V Evropě je každoročně předepsáno odhadem řádově milión (resp. milióny) sluchadel, ale asi 3000 kochleárních implantátů. Počet implantací je v rozvinutém světě uváděn asi 100 na 10 milionů obyvatel ročně.

Vlastní aplikace implantátu se provádí během asi tříhodinové operace. Po šesti týdnech hojení je potom vydána a seřizována i zevní část (procesor umisťovaný za ušní boltec). Následuje několik týdnů a měsíců nutného intenzivního nácviku, při kterém se uživatel implantátu učí rozeznávat nové zvukové vjemy. Ty se totiž obvykle zpočátku výrazně liší od zvuků, které si člověk pamatuje z doby, kdy ještě slyšel se sluchadlem nebo i bez sluchadla. Proto i dospělí potřebují po určitou dobu spolupráci logopeda, lékaře a rodinných příslušníků.

Výsledný efekt závisí zejména na vstupních podmínkách (doba trvání hluchoty, stupeň předchozí vady sluchu apod.), většina pacientů je následně schopna rozumění pomalé řeči v tichu bez odezírání, nejlepší 1/3 uživatelů zvládá v určité míře i používání telefonu.

Implantační péče je v ČR rozdělena do specializovaných center

Pro děti (implantaci je u vrozených těžkých vad sluchu nutno provádět co nejdříve – v prvních 2 letech života) a centrum pro dospělé (je nutno zjistit vhodné podmínky pro implantaci a vést následnou rehabilitaci). Zejména musí být jisté, že dospělý ohluchl až po ukončení normálního vývoje řeči, a že absence sluchových vjemů netrvá desítky let. V opačném případě se nelze po operaci naučit rozumět řeči.

Na Foniatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze 2 je zřízeno Sluchové centrum. Zde se lékaři a audiologické sestry zabývají nastavováním (laděním) a zkoušením sluchadel. Na tomtéž pracovišti je též implantační centrum pro dospělé. Jsou zde nastavovány kochleární implantáty a vedena logopedická péče k reedukaci sluchu po operaci. O dětské pacienty pečuje implantační centrum při FN Motol v Praze 5.

Foniatrická klinika VFN a 1. LF UK
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Typy sluchových vad a jejich příčiny

Víme už, že ke zhoršení nebo ztrátě sluchu může vést celá řada poruch postihujících zevní, střední i vnitřní ucho, nebo i sluchový nerv.

Sluchové vady a jejich typy

Stejně jako u jiných vad, platí i u vad sluchových, že se mohou lišit stupněm závažnosti -- od lehkých přes středně těžké a těžké až po velmi těžké; navíc však v tomto případě musíme rozlišovat i různé typy vad...

Způsoby vyšetřování sluchu a diagnostika jeho poruch

Cílem vyšetření sluchu je zjistit, zda je sluch v mezích normy, nebo zda je přítomna sluchová porucha. Pokud je porucha (nedoslýchavost) zjištěna, je třeba dále ověřit, ve které části sluchového ústrojí je lokalizována a jak je významná. Proto se pochopitelně začíná jednoduššími a snadno proveditelnými vyšetřeními...

Jak časté jsou poruchy sluchu

Sedíš si na uších?" zlobila se moje babička, když jí děda místo splnění jejího příkazu kontroval otázkou: "Cože? Cos říkala?"...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce